Feriat valtaavat Fuengirolan

Lokakuun saapuminen tietää jälleen sitä, että Fuengirolassa valmistaudutaan feria-humuun. Lokakuun 6. – 12. päivä vietettävä Feria y Fiestas del Rosario täyttää kaupungin feria-alueen ääriään myöten.

Feriat ovat perinteinen espanjalainen juhla, joka järjestetään kaupungin tai kylä suojeluspyhimyksen kunniaksi. Fuengirolan suojeluspyhimyksen Rosarion kunniaksi vietettävät feriat ovat vakiinnuttaneet paikkansa yksinä koko Andalusian komeimpina juhlina.

Ferioiden virallinen avajaistilaisuus järjestetään perjantaina 6. lokakuuta klo 21.30 alkaen Palacio de la Pazin pihalla, feria-alueen perällä. Avajaisjulistuksen toimittaa tänä vuonna laulaja liikemies, kaupungin oma poika Javier Serrano Martín. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Avajaisjuhlallisuuksien päätteeksi sytytetään feria-alueen juhlavalaistus.

- Mainos -

Ferioiden aikana 6.-12. lokakuuta Palacio de la Pazissa järjestetään useita konsertteja, joiden esiintyjät ovat korkeatasoisia..

Lauantaina 7.10. rauhanpalatsin lavalle nousee latinopoppari Antonio José ja sunnuntaina 8.10. Diana Navarro. Maanantaina 9.10. vietetään lasten päivää, ja silloin vuoron saa klo 18 CantaJuegos. Tistaina 10.10. esiintyy Taburete, keskiviikkona 11.10. kahdesti Espanjaa Euroviisuissa edustanut Serafín Zubiri ja päättäjäispäivänä 12.10. vuorossa onkin jo perinteiseen tapaan flamencofestivaali.

Lastenpäivän konsertti alkaa siis klo 18, muina päivinä klo 22.

Ferioiden virallinen ohjelmalehtinen löytyy sähköisenä versiona osoitteesta www.fuengirola.es/programa-feria-del-rosario-2023/.

Pukuja ja hevosia

Ferioilla tapahtuu tietenkin paljon muutakin, kuin vain ”virallinen” ohjelma. Ferioiden pääasiallinen juhlapaikka on – totta kai – feria-alue. Porteista sisään tultaessa, on alueen alkupää omistettu perheen pienimmille. Moninaiset huvipuistolaitteet riemastuttavat ja pitävät myös sellaista meteliä, että omia ajatuksia on joskus vaikea kuulla.

Feria-alueen loppupää on omistettu pienille juhlahuoneille (peña), joissa laulu raikaa ja jalalla laitetaan koreasti. Ja totta kai tarjolla on myös ruokaa ja juomaa.

Myös pukeutuminen on oleellinen osa ferioiden juhlimista. Vaikka viime vuosina ns. siviilivetimissä juhliminen onkin yleistynyt, pukeutuvat monet naiset edelleen tyköistuviin, toinen toistaan upeammin väritettyihin flamencomekkoihin. Parhaat puvut on tehty käsin, ja hinnat ovat sen mukaiset. Miesten yllä suosittu asu on hevosmiehen puku. Myös hevoset ovat näkyvä osa feriaa.

- Mainos -

Feriat ovat samalla koko kansan juhla. Tämän johdosta niiden aikana monet liikkeet ovat kiinni, eikä virastoissa asioiminenkaan suju välttämättä ihan normaalien aukiolojen puitteissa.

Turvallisuus on tärkeää

Massatapahtumien suhteen myös järjestystä valvova virkavalta joutuu olemaan tarkkana. Ferioiden aikaan poliisi valvoo luonnollisesti tehostetusti. Sen lisäksi feria-alueelta löytyy erillinen ”punto violeta”. Kyseessä on selvästi merkitty osasto, jonka puoleen voi kääntyä kuka tahansa nainen, joka kokee tulleensa seksuaalisen häirinnän tai aggression kohteeksi. Täällä saa apua ja tukea jatkotoimenpiteitä, kuten rikosilmoituksen tekemistä varten.

Myös liikenteen turvallisuus on osa kokonaisuutta. Pysäköintiongelmat ovat ferian aikaan yleensä valtavat, ja tämä on omiaan aiheuttamaan lisää vaaratilanteita.

Tänä vuonna Fuengirolan kaupunki koettaa helpottaa liikenteen ja pysäköinnin ongelmia järjestämällä ferioiden ajaksi kaksi ylimääräistä bussireittiä, joita ajetaan 6.-10- lokakuuta klo 21.30 – 04.30.

Toinen linjoista kiertelee feria-alueelta Miramarin suuntaan, toinen puolestaan feria-alueelta Carvajalin suuntaan. Busseja ajetaan kahdesti tunnissa, lähdöt ferialta tasalta ja puolelta. Tarkemmat tiedot aikatauluista ja reiteistä löytyvät virallisesta ohjelmasta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Fuengirolan kaupunki
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...