Opitaan elämää varten

Kyselin erään koulumme oppilaan kuulumisia ja samalla sivuttiin myös hieman kouluasioita. ”Tykkään yhteiskuntaopista siksi, että siinä käsitellään sellaisia asioita, jotka hyödyttävät minua oikeassa elämässä”, kertoi tämä pian peruskoulunsa päättävä nuori minulle. Kun oppilas kokee, että hän hyötyy opetettavasta asiasta, hän samalla myös motivoituu oppimaan.

Usein sanotaan, että koulu ei ole oppimista varten vaan elämää varten. Tämä on varmasti yksi tärkeimpiä asioita, joita jokainen opettaja lähes jokaisen oppiaineensa yhteydessä miettii. Miten saisin opettamani asian koskettamaan oppilasta siten, että sillä olisi jotain kosketuspintaa todellisen elämän kanssa? Miten saisin motivaation oppimiseen herätettyä?

Tulevalla viikolla kouluumme tulee vierailemaan useita opiskelijoita niin paikallisista kuin kansainvälistä kouluista. Kyseessä on lukiomme ikioma opintojakso ”Ihana minä -kestävä elämä”, missä opiskellaan laaja-alaisia hyvinvointitaitoja ja kestävyysosaamista sekä opitaan projektityötaitoja. Opiskelijat suunnittelevat ja järjestävät hyvinvointitapahtuman yhteistyössä muutaman kansainvälisen ja paikallisen koulun kanssa. Opintojaksoon sisältyy lisäksi luontoretki ja innovaatioleiri.

Tämän kolumnin palstatila ei riittäisi siihen, jos lähtisin luettelemaan niitä taitoja, mitä opiskelijat oppivat kyseisellä opintojaksolla. Tällaiset koulukohtaiset opintojaksot jäävät myös usein parhaiten mieleen siksi, että oppiminen tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella, oikeassa maailmassa, aidoissa tilanteissa.

- Mainos -

Joulukuussa pääsemme myös aidosti tunnelmoimaan tulevaa presidentinvaalikisaa. Pekka Haavisto tulee lukiolaisten presidenttitenttiin. Veikkaan, että presidentin rooli ja valtaoikeudet ovat tämän vierailun jälkeen lukiolaisten tiedossa.

Seurasin yhden opettajan taidokasta puuttumista välitunnilla tapahtuneeseen oppilaiden väliseen sanaharkkaan. Opettaja tuki oppilaita ottamaan vastuun omista teoistaan sekä kuljetti keskustelua kohti sovintoa ja anteeksipyyntöä. Oppimista ei tapahdu koulussa vain oppitunneilla, vaan koulussa ihan jokainen hetki on oppimista elämää varten.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Saara Ikonen
Kirjoittaja on Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...