Suomen passilla kouluun

Aurinkorannikon suomalaisen koulun yksi kesto-ongelmista on oppilaaksioton perusteet. Tällä hetkellä oppilaalla pitää olla kotikunta Suomessa. Siihen toivotaan muutosta.

Nykyinen järjestely aiheuttaa hankaluuksia ja ajaa kansalaisia kikkailemaan kotikunnan kanssa. Moni oppilas on kirjoilla vaikkapa isovanhempiensa luona Suomessa, vaikka tosiasiallisesti käykin päivittäin koulua Espanjassa.

Aurinkorannikon Kokoomus on tehnyt opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille luovutettavan vetoomuksen, jossa ehdotetaan, että ulkomailla toimivien suomalaisten koulujen oppilaaksi voi hakeutua Suomen kansalainen. Pelkkä Suomen passi ilman kotikuntavaatimusta pitäisi riittää. Tämä on käytäntönä kaikissa muissa pohjoismaissa.

-Pidämme epäoikeudenmukaisena nykyistä vaatimusta kotikunnasta Suomessa. Se vaikuttaa koulun toimintaedellytyksiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin merkittävästi, Jukka Leskinen Aurinkorannikon Kokoomuksesta sanoo.

- Mainos -

Tällä hetkellä Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun eivät mahdu läheskään kaikki halukkaat. Joka vuosi ulkopuolelle jää 100-200 hakijaa.

-Ennen kuin oppilaaksioton säännöt ovat selvät, emme voi vakavissamme suunnitella uuden, suuremman koulun rakentamista, sanoo Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiön hallituksen puheenjohtaja Niina Ristolainen.

Ministerille toimitettavan vetoomuksen on allekirjoittanut Leskisen ja Ristolaisen lisäksi koulun rehtori Saara Ikonen.

-Harjoitamme mahdollisimman paljon poliittista vaikuttamista asian saamiseksi eteenpäin. Jo hallitusneuvottelujen aikaan olin asiasta moneen kertaan yhteydessä Sanni Gran-Laasoseen. Hänen kauttaan tieto on kulkenut eteenpäin, nyt tarvitaan konkreettisia toimia. Uskon, että Henriksson RKP:n ministerinä tukee kansainvälistymistä ja näkee Aurinkorannikon suomalaisen koulun merkityksen esimerkiksi koulutusviennin edistäjänä, Leskinen sanoo.

-Itse olen vienyt asiaa eteenpäin SDP:n puoluevaltuustossa. Aloite ei mennyt läpi puoluekokouksessa, mutta tietoisuus tilanteesta puolueen sisällä kasvoi ja se varmasti edesauttaa asiaa, Ristolainen kertoo.

Vetoomuksen oppilaaksioton muuttamisesta allekirjoittivat Saara Ikonen (kuvassa oik.), Jukka Leskinen ja Niina Ristolainen. Kuvassa vasemmalla oleva Paavo Tanskanen on ollut jo pitkään työstämässä asiaa.

Haavisto vierailee koululla

Suomen entinen ulkoministeri, presidenttiehdokas Pekka Haavisto saapuu vierailulle Aurinkorannikolle joulukuun alussa. Hänen on määrä käydä suomalaisella koululla 4.12. tapaamassa koulun oppilaita ja henkilökuntaa.

- Mainos -

-Tällaiset vierailut ovat oiva paikka saada asioihin vauhtia. Kun saamme Haaviston vakuuttuneeksi asian tärkeydestä, hän saa varmasti vauhtia rattaisiin, Ristolainen uskoo.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, kuva Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...