Niina Ristolainen: ”Mikä tahansa huomio toimii usein trollille palkkiona”

Niina Ristolaisen kolumnissa käsitellään nettitrollauksen monia kasvoja.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika


Hyvinvointimme on kokonaisvaltainen ja laaja kokonaisuus. Oletko ajatellut, että huomaamattamme meihin vaikutetaan tavoilla ja keinoin, joita ei itse aina edes tunnista tai hoksaa. Huomaamme olevamme pahalla tuulella pelkästään lukiessamme tavallisten ihmisten somekirjoittelua tai kaupan kassalla ärtynyttä ja kovaäänistä kanssajonottajaa katsellessamme ja kuunnellessamme.

Yhtenä merkittävänä pahoinvoinnin aiheuttajana on jo tutkittukin olevan esimerkiksi lapsille ja nuorille internetissä oleva somemaailma. Keskustelupalstat täyttyvät arvosteluista ja mielipiteistä asiasta kuin asiasta. Huomaamatta oma mieliala voi kääntyä ärtymään toisen puolesta tai kanssa asiasta, vaikkei siitä itse mitään erityisemmin edes tietäisi. Tästä syystä meidän on huomioitava tarkasti ja tiedostettava, mitä todellisuudessa internetin kanssa voi meidän voinnillemme tapahtua.

Oletko törmännyt trollaukseen? Se on vilpillistä ja pahantahtoista ja tarkoituksenhakuista häiriökäyttäytymistä verkossa. Trolli pyrkii vaikuttamaan muihin verkon käyttäjiin ja pyrkii saamaan huomiota itseensä tai asiaansa provosoimalla. Trolli peittää siis todelliset aikeensa ja tarkoitusperänsä naamioimalla toimintansa.

Trollatuksi voi joutua myös tietämättään, ja sitä on vaikea tunnistaa. Trollaus voi saada monenlaisia muotoja ja sitä tehdään eri syistä, mikä hankaloittaa siltä suojautumista. Trollausta voidaan käyttää, ja on käytettykin, yhtenä osana mm. sodassa ja poliittisessa vaikuttamisessa. Sitä käytetään vahingoittamistarkoituksessa toista ihmistä tai yhteisöä kohtaan.

Trollaus on yksi osa kokonaisuutta, joka somen käytön sisällä itsessään aiheuttaa meidän hyvinvoinnillemme hallaa. Trollauksella voi olla tuhoisiakin seurauksia. Useat trollauksen uhrit ovat kertoneet, miten trollaus on vaikuttanut negatiivisesti esimerkiksi heidän yhteisössä muodostuneeseen maineeseen, heidän työmaailmaan ja pahimpana henkilökohtaiseen arkeen ja hyvinvointiin.

Tarkoitusperistä riippumatta trollaus voi aiheuttaa kohteissaan ärsytystä, mielipahaa, pelkoa ja surua. Jo pelkkä trollin olemassaolon mahdollisuus vaikuttaa verkkoyhteisöön ja voi kylvää epäluottamusta muihin verkon käyttäjiin. Tavallinen mediankäyttäjä törmää trolleihin usein sosiaalisen median valetilien yhteydessä. Valeprofiileita käytetään myös näkyvyyden saamiseen.
Joskus profiiliin ja sen rakenteluun on nähty kovasti vaivaa. Jos epäilet jotain käyttäjätiliä valheelliseksi, ilmianna se sivuston ylläpitäjälle.

Miltei kuka tahansa voi joutua trollauksen uhriksi. Syyksi voi riittää se, että trolli on eri mieltä kohteensa kanssa tai haluaa rangaista tätä. Näkyvyys sosiaalisessa mediassa ja etenkin tunteita herättävien mielipiteiden kertominen julkisessa keskustelussa voi houkutella trolleja.

Trollit janoavat huomiota, kenties paras torjuntakeino voisi olla heidän trollauksen huomiotta jättäminen. Se ei välttämättä ole helppoa, sillä trollit osaavat provosoida, mutta trolliin törmätessään on hyvä muistaa, että mikä tahansa huomio toimii usein trollille palkkiona.

Kassajonon vierustoverilla on voinut juuri loppua työt tai auto hajota, ehkä hänen ärtymykseen on syy muussa kun sen hetkisessä ympäristössä ja ihmisissä. Jotkut ihmiset eivät kommentoi kuin silloin kun heillä negatiivista sanottavaa. Minäkin jonain hiljaisena ja yksinäisenä hetkenä saattaisin ehkä kirjoittaa sinun facebook päivitykseen hieman sarkastiseen sävyyn katsoessani sinun ”ärsyttävää” auringonlaskun hehkutusta. Nämä reaktiot ovat elämää ja normaaleja tunnetiloja ja ihmisyyttä. Ne näkyvät myös somessa meistä. Aina emme kuitenkaan itsekään tiedosta, miten toisiin ihmisiin omalla mielialalla ja käytöksellä vaikutamme, mutta trollaus on ilkivaltaa ja pahantahtoisuutta ja sen erottaminen on meidän hyvä osata tehdä ja tunnistaa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *