Maailmanlaajuinen Tripadvisor-matkailusivusto on listannut tuoreeltaan ravintolat, jotka ovat saanet aidoilta käyttäjiltä parhaat arviot viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana.
Nämä kymmenen ns. fine dining -espanjalaisravintolaa saavat säännöllisesti hyviä arvioita ja kuuluvat koko maan 10 prosentin parhaimmistoon.
Ne on nyt palkittu arvostetulla The Travellers’ Choice Awards -tunnustuksella.
Espanjan Top 10 -ravintoloiden joukossa on vain yksi Andalusiassa sijaitseva ravintola, Rondassa sijaitseva KÜTRAL.
Muut nyt palkitut ruokapaikat löytyvät niin mantereelta kuin Espanjan saariltakin, Kanarialta ja Baleaareilta.
Lue myös: Tässä ovat Andalusian kaikki 21 Michelin-ravintolaa – Marbella on Aurinkorannikon ykkösalue
1. Martín Berasategui, San Sebastian
Tämä elegantti, keittiömestarinsa mukaan ristitty huippuravintola, joka tunnetaan myös nimellä Lasate-Oria, on palkittu kolmella Michelin-tähdellä sen herkullisen baskilaisen keittiön ansiosta.
Omistaja Martín Berasategui on Espanjan menestynein ja kuuluisin keittiömestari, jolla on yhteensä 12 Michelin-tähteä.
San Sebastianissa, Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa ravintolassa aterioimista on kuvattu ”kerran elämässä” -mahdollisuudeksi, ja tästä ruokanautinnosta saa maksaa jopa 300 euroa. Vuonna 2015 baskipaikka nimettiin Maailman parhaaksi ravintolaksi.
2. El Xato, Alicante
Yli vuosisata sitten perustettu El Xato -ravintola tarjoilee aitoja Välimeren ruokia samalla kun se edistää kulinaarista innovaatiota. Vuonna 2019 ravintola sai ensimmäisen Michelin-tähtensä keittiömestari Cristina Figuieran johdolla. He tarjoavat kaksi ruokalistaa, ”Houkutusten menu” (Menu Tentación) ja ”Vuosisadan menu” (Menú Centenario), joista kummastakin saa herkullisia mereneläviä, riisiruokia, juustoja ja lihaa.
Ruokapaikka sijaitsee Alicanten La Nucíassa, suomalaistenkin suosimalla Costa Blancan valkoisella rannikolla.
3. AlmaMater, Murcia
Murcialaisen keittiömestari Juan Guillamónin intohimoprojektina toimiva ravintola AlmaMater tarjoaa luovia annoksia modernissa ympäristössä. Ravintola ammentaa inspiraatiota perinteisistä murcialaisista mauista, johon on lisätty eksoottisia piirteitä keittiömestarin matkojen innoittamana.
Murcialainen salaatti savukalalla ja tuoreella oreganolla on yksi ravintolan bravuureista, samoin kuin ribsit ja minttu-arepat (maissileivät), jotka saavat innoituksensa eteläamerikkalaisesta keittiöstä.
4. La Gaia by Óscar Molina, Ibiza
Jos diskot ja klubit eivät ole makuusi Ibizan bilesaarella Baleaareilla, La Gaia -ravintola tarjoaa ruoka-aistien juhlaa. Paikallisista raaka-aineista luodaan kolmen Michelin-tähden kokkien valmistama hienostunut ruokalista.
Tripadvisorin kävijät ylistävät neljän erilaisen menun ”erittäin kohtuullista” hintaa ja nostavat esiin mm. paikan herkullisen angus-naudanlihan, munakoison sekä scarlett-katkaravut ja mustan riisin.
5. El Celler de Can Roca, Girona
Kolmen veljeksen pyörittämässä, Gironan kauniissa kaupungissa sijaitsevassa ravintolassa juhlistetaan Katalonian keittiötä makurikkailla annoksilla.
Jokaisella veljellä on oma erikoisalansa, aina asiantuntevista viinivalinnoista perinteisten ruokalajien modernisointiin ja innovatiivisten ruokaelämysten luomiseen.
El Celler de Can Roca on valittu jo vuonna 2014 Tripadvisorin arvosteluissa yhdeksi maailman parhaista ravintoloista. Ravintolan laaja ”Menu Festival” sisältää noin 30 ruokalajia, mukaan lukien kolme jälkiruokaa.
6. KÜTRAL, Ronda
KÜTRAL on Espanjan Top 10 -listan ainoa Andalusiassa sijaitseva ravintola. Se on paikallisten ja vierailijoiden suosikki, joka sekoittaa taitavasti kansainvälisiä keittiöideoita luoviin annoksiinsa.
Argentiinalainen keittiömestari Martín Abramzon jätti työnsä yksityiskokkina varakkaille ja kuuluisille henkilöille avatakseen tämän hienostuneen pihviravintolan.
Ruokailijat voivat valita valikoimasta erilaisia pihvejä, joiden hinnat vaihtelevat 30 eurosta 80 euroon, ja myös lapsille on tarjolla täydellinen ruokalista ruokaan intohimoisesti suhtautuville perheille.
7. Restaurante Sidecar, Las Palmas
Gran Canarian saarella Las Palmasissa sijaitseva Sidecar-ravntola hemmottelee rohkeampia makuaisteja ja tarjoaa moderneja käänteitä perinteiseen espanjalaiseen keittiöön.
Ravintola, joka sijaitsee Hotel Salobre golf-resortissa, yhdistää jokaiseen annokseen korkealaatuisen viinin paikan laajasta kellarista. Ruokalistan kohokohtiin kuuluvat vaikkapa mustekala-gyoza, häränpaistin täytteiset cannellonit ja Singapore-lasagne.
8. Kamezí Deli & Bistro, Lanzarote
Kamezi Deli & Bistro sijaitsee Kanariansaarilla, Lanzarotella. Se katselee rauhallista Playa Blancan rantaa ja kunnioittaa paikallisia raaka-aineita hienostuneella ruokalistallaan.
Maistelumenu tarjoaa ”kulinaristisen matkan tuliperäisen maiseman läpi” saarella, ja erityismainninan saavat paikallinen lohi wasabi-sorbetin kera sekä mustekalaa yhdistettynä limettiin ja suklaaseen.
9. Pilar Akaneya, Madrid
Espanjan sydämessä, maan pääkaupungissa Madridissa sijaitseva japanilainen ravintola Pilar Akaneya avattiin vasta vuonna 2020, mutta se nousi nopeasti kuuluisuuteen tarjoamalla Kobe-naudanlihaa ja barbeque-pöytiä.
Se oli ensimmäinen ravintola Espanjassa, joka tarjosi japanilaista hunajamelonia, ja se on ainoa ravintola Japanin ulkopuolella, joka tarjoaa matsusaka-lihaa, Japanin halutuinta wagyu-nautaa.
10. Izakaya, Mallorca
Mallorcalla, Baleaariensaarilla sijaitseva Izakaya on toinen japanilainen ravintola Tripadvisorin Top 10 -listalla.
Ravintola yhdistää viihtyisän, modernin sisustuksen innovatiivisiin ruokiin. Ruokalista ylpeilee tuoreilla merenelävillä, kasvisrullilla ja japanilaisilla perunapullilla, tuoden aasialaisen vivahteen espanjalaisiin klassikoihin. Palvelu on huippuluokkaa, ja ystävälliset tarjoilijat neuvovat esimerkiksi parhaiden sake-sovitusten suhteen.
Voit tutustua Tripadvisor-sivuston Espanjan ravintolalistaukseen tarkemmin tästä.