Lukuaika: Tässä ovat Andalusian kaikki 21 Michelin-ravintolaa – Marbella on Aurinkorannikon ykkösalue

Tässä ovat Andalusian kaikki 21 Michelin-ravintolaa – Marbella on Aurinkorannikon ykkösalue

Espanjan Andalusiassa eniten Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita on Cádizin seudulla. Myös Marbella on vahvasti esillä. Fuengirolassa on yksi kestomenestyjä. Katso koko komea lista!

Maailmankuulut Michelin-tähdet ovat kaikille tasokkaasta ruuasta kiinnostuneille ravintolan kävijöille tuttuja ympäri maailman.

Michelin-tähdet ovat ranskalaisen Michelinin vuosittain julkaiseman hotelli- ja ravintolaoppaan, Guide Michelinin käyttämä luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Euroopan oppaassa on mukana 20 maata. Guide Michelin aloitti ravintoloiden tähtiluokituksen 1930-luvulla.

Tähtiä jaetaan säästeliäästi ja niitä annetaan niille, jotka edustavat arvostelijoiden mielestä poikkeuksellista laatua sekä ruokakulttuurin että ruoanlaittotaidon osalta. Ravintoloitsijat ottavat Michelin-tähdet erittäin vakavasti, sillä tähden lisäys tai sen poistaminen voi merkitä rahassa mitattuna jopa miljoonia euroja.

Ravintola voi saada

- Mainos -
  • yhden tähden, jos se on arvostelijoiden mielestä erittäin hyvä omassa luokassaan.
  • kaksi tähteä, jos ravintolan henkilökunnan ruoanvalmistustaidot ovat erinomaiset. Tämän ravintolan takia kannattaa jo poiketa suunnitellulta matkareitiltä.
  • kolme tähteä, jos henkilökunnan ruoanlaittotaito ja ravintolan ruokakulttuuri kokonaisuudessaan ovat poikkeuksellisen hyviä. Ravintola on oman, varta vasten tehdyn matkan arvoinen.

 

Espanjan Andalusiassa Michelin-tähtien arvoiseksi luokiteltuja ravintoloita on vuonna 2023 kaikkiaan 21 kappaletta. Vertailutietona todettakoon, että koko Suomessa Michelin-ravintoloita on tällä haavaa seitsemän.

Michelin-tähdet annetaan ravintolassa tarjottavan ruuan perusteella. Ravintolan ulkonäkö tai vaikkapa tarjoilijan käytös eivät siis vaikuta arvosteluun. Voidaan silti sanoa, että Michelin-tähdet ovat nykyään tae hyvästä ravintolasta, laadukkaista raaka-aineista sekä varmasti mieleenpainuvasta kokemuksesta.

Kokosimme kaikki Andalusian Michelin-paikat yhteen listaan.

Lue myös: Málagassa on eniten Michelin-ravintoloita

Ravintola Aponiente on rakennettu satoja vuosia vanhaan myllyyn.

Kolme tähteä: Aponiente, El Puerto de Santa María, Cádiz

Ravintola Aponiente on Espanjan Andalusian ainoa kolmen tähden Michelin-ravintola.

Mereneläväherkkujen paratiisiksi luonnehdittu ravintola sijaitsee upeassa, entisessä 1600-luvun kunnostetussa vuorovesimyllyssä Cádizin kaupungin liepeillä läntisessä Andalusiassa.

Kylän nimi on El Puerto de Santa María. Esimerkiksi Fuengirolasta sinne on ajomatkaa reilun kahden ja puolen tunnin verran (216 km).

- Mainos -

Ravintolan sielun on ”meren kokki” (El Chef del Mar) Ángel León, joka on ensimmäinen kolmen Michelin-tähden keittiömestari Andalusiassa.

Ángel León on kolmen Michelin-tähden keittiömestari.

Aponiente ei toimi à la carte -ravintolan periaatteella, vaan se tarjoaa kaksi maistelumenua, joiden hinnat ovat 160 € ja 190 € per henkilö (ei sisällä juomia).

Lisäksi Ángel León on Michelin-tähdellä palkitun Alevante-ravintolan gastronominen johtaja Hotel Meliá Sancti Petrissä Cádizissa. Tämän hotelliravintolan esittely alempana tässä artikkelissa.

Aponienten tyylikästä ravintolamiljöötä.

Kaksi tähteä: Bardal, Ronda

Kahden Michelin-tähden ravintola Bardal sijaitsee José Aparicio -kadulla Rondassa, Málagan maakunnassa. Keititömestari Benito Gómez loihtii tässä Plaza de Españan ja Plaza de Torosin risteyksessä sijaitsevassa suositussa ravintolassa ruokia, jotka eivät ole sitä, miltä ne näyttävät ja joiden todellinen merkitys paljastuu kokeilemalla.

Bardalin ruokalista elää vuodenaikojen ja päivien mukaan – ihan siitä riippuen, mitä tuoreita aineksia kulloinkin on tarjolla. Kaksi maistelumenua ovat hinnoiltaan 180-215€.

Lisäksi Benito Gómezilla on Rondassa toinenkin ravintola, jonka hän sanoo olevan hänen ”hemmoteltu lapsensa”, nimeltään Tragatá.

Ravintola Bardal Rondassa.

- Mainos -

Kaksi tähteä: Noor, Córdoba

Kahden Michelin-tähden Noor on keittiömestari Paco Moralesin uusi ravintola Córdobassa. Mainostekstin mukaan se on ”paikka, jossa Arabia toimii Andalusian kulinaaristen kulttuurien katalysaattorina”.

Noor tarjoaa erittäin hienostunutta gastronomiaa ja on kulttuurien välinen vuoropuhelu, joka keskittyy arabien tapaan ymmärtää keittiötä.

Menut alkavat 70 eurosta.

Ravintola Noor Córdobassa.
Noorin arabialaishenkinen annos.

Kaksi tähteä: Skina, Marbella

Kahden Michelin-tähden ravintola Skina on pieni keittöparatiisi Marbellan historiallisessa keskustassa.

Kala- ja äyriäistuotteet ovat hyvin edustettuna maistelumenussa, joka muuten perustuu andalusialaiseen perinteiseen keititötaitoon. Skinan keittiötä johtaa Marcos Granda.

Ravintola suosittelee muun muassa annosta, missä on kyyhkystä kiinalaisilla nuudeleilla, aprikoosilla ja ripauksella chiliä.

Ravintola Skina Marbellassa.

Yksi tähti: La Finca, Granada

Yhden Michelin-tähden La Finca on gourmet-ravintola upeassa Barceló La Bobadilla -hotellissa Granadassa.

Osoite: Finca La Bobadilla, Carretera Salinas-Villanueva de Tapia, A-333, Km. 65,5, 18300 Loja.

Yksi tähti: Kaleja, Málaga

Yhden Michelin-tähden ravintola Kaleja sijaitsee Málagan kaupungissa, kivenheiton päässä kuuluisasta Picasso-museosta. Pienellä, varjoisalla kujalla piileksivä gourmet-ravintola tarjoaa kaksi maistelumenuvaihtoehtoa, joiden hinnat vaihtelevat 90-120€ per henkilö.

Osoite: Calle Marquesa De Moya 9, 29015 Málaga.

Yksi tähti: Código de Barra, Cádiz

Yhden Michelin-tähden ravintola Código de Barra (suomeksi viivakoodi) on gastronominen keidas kävelykadulla Cádizin keskustassa.

Hollantilainen kokki Leon Griffioen ja hänen vaimonsa Paqui Márquez tarjoavat innovatiivista ruokaa kahdella maistelumenulla (75-95€) alueen parhaiden raaka-aineiden pohjalta.

Osoite: Calle San Francisco, 7, 11004 Cádiz.

Tunnelmallinen Código de Barra -ravintola Cádizissa.

Yksi tähti: Abantal, Sevilla

Yhden Michelin-tähden ravintola Abantal sijaitsee Andalusian pääkaupungissa Sevillassa.

Modernisti sisustettu ravintola tarjoaa Andalusian gastronomian perinteisiä tuotteita nykyaikaisella twistillä. Ravintola suosittelee muun muassa luumu-salmorejoa marinoidun makrillin kera sekä köyhien ritarien kaltaista la torrija -annosta sienillä, sellerisoseella ja hanhenmaksalla täytetyn possun kera.

Osoite: Calle Alcalde José de la Bandera, 7-9, 41003 Sevilla.

Yksi tähti: Alevante, Cádiz

Tunnettu ”meren kokki” Ángel León toimii kolmella Michelin-tähdellä palkitun Aponiente-ravintolan lisäksi yhden Michelin-tähden Alevante-ravintolan gastronomisena johtajana viiden tähden luksushotellissa Meliá Sancti Petrissä, joka sijaitsee meren rannalla Cádizissa.

Ravintola Alevante perustaa gastronomisen tarjontansa Aponiente-ravintolan menestykseen, ja tarjolla on kaksi menu-vaihtoehtoa.

Osoite: Calle Amílcar Barca, S/N, 11130 Urb. Novo Santi Petri, Cádiz.

Yksi tähti: Bagá, Jaén

Yhden Michelin-tähden ravintola Bagá sijaitsee Jaénin historiallisessa keskustassa, missä keittiömestari Pedro Sánchez tarjoaa ylevän gastronomisen kokemuksen.

Bagá ei ole perinteinen ravintola, vaan se noudattaa tyypillisen ranskalaisen bistron miljöötä. Baarin neljä jakkaraa ovat suorassa yhteydessä keittiöön. Pienessä gourmet-ravintolassa on kolme pöytää ja maksimikapasiteetti on 15 henkilöä.

Ruoka on yksinkertaista, mutta maultaan ja koostumukseltaan intensiivistä.

Osoite: Calle Reja de la Capilla, 3, 23001 Jaén.

Bagá-ravintolan henkilökuntaa Jaénissa. Toinen vasemmalta keittiömestari Pedro Sánchez.

Yksi tähti: La Barra de Cañabota, Sevilla

Yhden Michelin-tähden La Barra de Cañabota on erikoistunut mereneläviin. Sevillassa sijaitsevassa ravintolassa ruoka valmistetaan ”livenä” asiakkaan edessä.

Suosittussa Cañabota-ravintolassa voi valita, nauttiiko à la carte -listan annoksia vai maistelumenun, pöydän ääressä vai gastro-baarissa.

Osoite: Calle Orfila, 3, 41003 Sevilla.

Yksi tähti: Choco, Córdoba

Córdobassa sijaitseva yhden tähden Michelin-ravintola Choco tarjoaa avantgarde-ruokia, joissa on kiinnitetty erityistä huomiota paikallisiin tuotteisiin.

Choco-ravintolan ruorissa on Kisko García, jota kriitikot pitävät yhtenä uuden andalusialaisen keittiön lupaavimista nuorista kokeista. Hän syntyi Córdobassa vuonna 1978 ja oppi hyvin nuorena keittiömestarin taidot.

Osoite: Calle Compositor Serrano Lucena, 14, 14010 Córdoba.

Yksi tähti: Dama Juana, Jaén

Yhden Michelin-tähden ravintola Dama Juana sijaitsee San Ildefonson kaupunginosan sydämessä Jaénissa.

Ravintolan annoksissa perinne yhdistyy avantgarde-henkeen. Ravintolan sielu on keittiömestari Juan Aceituno, arvostettu andalusialainen kokki.

Osoite: Calle Melchor Cobo Medina, 7, 23001 Jaén.

Yksi tähti: El Lago, Marbella

Yhden Michelin-tähden ravintola El Lago (suomeksi järvi) sijaitsee Marbellassa, Greenlife Golf -kentän klubitalossa.

El Lago -ravintola tarjoaa hienon miljöön järven ja vehreän golfkentän äärellä, Marbellan tyylikkäällä ja rauhallisella Elvirian alueella.

Osoite: Avenida Las Cumbres, Urbanización Elviria Hills, s/n, 29604 Marbella.

El Lago -ravintola Marbellassa.

Yksi tähti: La Costa, El Ejido

Yhden Michelin-tähden ravintola La Costa sijatsee El Ejidossa, Almerían maakunnassa Andalusian itäosassa. Ravintolalle on ominaista perinteinen almerialainen keittiö, jossa on ripaus nykyaikaa. Kalaan ja mereneläviin erikoistunut La Costa tarjoaa luovasti tehtyjä Välimeren keittiön herkkuja.

La Costan keittiömestari on José Álvarez.

Erittäin suositeltavia ovat esimerkiksi kesäkurpitsaviipaleet hanhenmaksan ja tattien kera sekä rommijäätelö.

Osoite: Avenida Bulevar de El Ejido, 48, 04700 El Ejido, Almería.

Yksi tähti: Lú Cocina y Alma, Jeréz de la Frontera

Yhden Michelin-tähden ravintola Lú Cocina y Alma sijaitsee Jeréz de la Fronterassa Cádizissa. Se on klassisiin ranskalaisiin ruoanlaittotekniikoihin perustuva haute cuisine -ravintola, johon kokki JuanLu Fernández on ammentanut andalusialaisen vaikutelman.

Keittiömestari rakastaa hidasta ruoanlaittoa elävän tulen äärellä, mikä korostaa hänen avantgardista, hieman hullua tulkintaansa ruoanlaitosta. Meksikolaisen arkkitehdin Jean Porschen suunnittelemasta ruokasalista voi nähdä keittiöön avoimesti.

Osoite: Calle Zaragoza, 2, 11402 Jerez de la Frontera, Cádiz.

Yksi tähti: Messina, Marbella

Yhden Michelin-tähden ravintola Messina sijaitsee Marbellan kaupungin pääkadulla. Messina on jo vuosikausia ollut vankka Michelin-menestyjä.

Messina heijastaa keittiömestari Mauricio Giovaninin unelmaa. Hän on tutkinut argentiinalaisia ​​juuriaan pidemmälle kehittääkseen ainutlaatuisen kulinaarisen tyylinsä, jota hänen vaimonsa Pía Ninci tukee sommelierina. Annoksissa on yksilöllisiä makuja Euroopasta ja vaikutteita Latinalaisesta Amerikasta, painottaen erityisesti libanonilaisia ​​reseptejä.

Osoite: Avenida Severo Ochoa, 12, 29603 Marbella.

Yksi tähti: Sollo, Fuengirola

Yhden tähden Michelin-ravintola Sollo on ainoa Fuengirolan ravintola, joka on yltänyt Michelin-tähden arvoiseksi. Sollo on kestomenestyjä listalla. Se sijaitsee Reserva del Higuerónin uudella ja tyylikkäällä asuinalueella, viiden tähden Hilton-hotellin yhteydessä.

Sollo on Caviar Chef -nimellä tunnetun Diego Gallegosin luomus. Hän on keksinyt perinteisen andalusialaisen keittiön maut uudelleen ottamalla käyttöön jokikalan sianlihan sijasta. Hänen tähtituotteensa on kaviaari, joka on saatu hänen intensiivisestä työstään Andalusian sammen talteenottamiseksi.

Ruokalistalla ainoa vaihtoehto on 14 ruokalajin maistelumenu, joka vaihtelee sesonkien mukaan. Menun hinta on 150€.

Osoite: Avenida del Higuerón, Urbanización Reserva del Higuerón, Autopista Costa del Sol, salida 217, 48, 29640 Fuengirola.

Kaviaari on tärkeässä osassa ravintola Sollossa Fuengirolassa.

Yksi tähti: Nintai, Marbella

Yhden Michelin-tähden ravintola Nintai sijaitsee Marbellassa. Se on Japanissa työskennelleen sommelier Marcos Grandan mestariluomus.

Japanilaisen Nintai-ravintolan sushi-baarissa on kaksitoista istuinta puisen baarin ympärillä, jossa itamae leikkaa hienovaraisesti kalan ja valmistaa moitteetonta sushia. Valittavana on myös yksityisempiä pöytätiloja.

Ensiluokkaiset sesonkituotteet, omaperäiset yhdistelmät ja sommelierin erikoiset yhdistelmät saken tai samppanjan kanssa tekevät tästä gastronomisesta huippupaikasta Andalusian ainoan japanilaisen Michelin-tähtiravintolan.

Osoite: Calle Ramon Gomez de la Serna, 18, 29602 Marbella.

 

Nintai-ravintolan gastronominen luomus Marbellassa.

Yksi tähti: Mantúa, Jerez de la Frontera

Yhden Michelin-tähden ravintola Mantúa sijaitsee Jerez de la Fronterassa, Cádizissa. Ravintola on on nimetty Jerezin viinialueella aikoinaan laajalti viljellyn rypälelajikkeen mukaan.

Jerez de la Frotenterassa syntynyt ja alan oppilaitoksessa Cádizissa koulutettu keittiömestari Israel Ramos on ravintolan menestyksen takana.

Tarjolla on kaksi maistelumenua, jotka esittelevät nykyaikaisen otoksen keittiömestarin kotiseudun kulinaarisesta olemuksesta. Yksi erityisen mieleenpainuva ruokalaji on friiteratut merivuokot Manzanilla Sherryllä maustetun aiolin kanssa, mikä yhdistää täydellisesti meren, sherryn ja Cádizin sielun.

Osoite: Plaza Aladro, 7, 11402 Jerez de la Frontera, Cádiz.

Yksi tähti: José Carlos García, Málaga

Yhden Michelin-tähden ravintola José Carlos García sijaitsee Málagassa, Muelle Uno -laiturilla. Se edustaa Málagan uutta ja menestynyttä kulinaristista sukupolvea, joka on nostanut kaupungin kansallisen keittiön eliittiin.

Muelle Uno -rantalaiturin ostoskeskuksessa sijaitsevasta ravintolasta on upeat näkymät venesatamaan, ja sen nykyaikainen ruokailutila on sekä tyylikäs että rento.

Maistelumenun (139,50€) annokset osoittavat vaikuttavaa teknistä taitoa, ja niissä on ruokia, jotka edustavat paikallisesti tuotettuja ainesosia (noin 70 %) ja esittelevät myös vanhanaikaisia ​​”malagueño”-makuja.

Málagalaissyntyinen keittiömestari José Carlos García rakastaa aitoja, paikallisia makuja, mutta tuo niihin omien sanojensa mukaan ”ripauksen rock’n’rollia”.

Osoite: Muelle Uno, 29001 Málaga.

Ravintola José Carlos García tarjoaa hienot merelliset näköalat.
Ravintola José Carlos García sijaitsee suositun Muelle Uno -laiturin ostoskeskuksen ytimessä Málagassa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...