Lukuaika: Naisten ja miesten välinen palkkaero pienenee hitaasti Malagassa

Naisten ja miesten välinen palkkaero pienenee hitaasti Malagassa

palkkaerot

Tänään tiistaina 22.2. vietetään Euroopan samapalkkapäivää, joka muistuttaa naisten ja miesten välisestä palkkaerosta. Käytännössä samapalkkaisuus ei ole toteutunut Malagassa.

Miehet ansaitsevat Malagassa noin 4000 euroa enemmän vuodessa kuin naiset.  Kymmenen vuotta sitten tilanne oli lähes sama. Palkkaero on kaventunut vuosikymmenessä vain vajaa 700 euroa / vuosipalkka.

Veroviraston virallisten tietojen mukaan miehen keskipalkka Malagassa vuonna 2020 oli 18 784 euroa ja naisen 14 855 euroa. Niiden ero on 3 929 euroa.

On useita syitä siihen, että naiset tienaavat miehiä vähemmän. Yksi syistä on, että naisten keskipalkka on pienempi, sillä naisia on vähemmän yritysten johtotehtävissä kuin miehiä.

- Mainos -

Andalusian Institute for Womenin (IAM) tietojen mukaan vain 29 % andalusialaisissa yrityksissä on nainen johtotehtävässä.

Toinen perinteinen syy naisten heikkoon keskipalkkaan on, että naiset joutuvat uhraamaan uransa – hakemaan työstä vapaata, lyhentämään työtuntejaan ja suorastaan luopumaan työstään – hoitaakseen lapsia ja vanhuksia. Hallituksen tietojen mukaan 85 % haetuista hoitovapaista on naisten pyytämiä.

Kolmas syy on alan valinta. Naisia työskentelee vähemmän perinteisesti maskuliinisiksi koetuilla ja parempi palkkaisilla aloilla, kuten tekniikan, rakentamisen ja insinöörien töissä. Naiset työskentelevät huonommin palkatuilla aloilla kuten matkailu-, majoitus- ja kaupanalalla ja usein määräaikaisilla sopimuksilla.

”Palkkaero johtuu naisten ja miesten epätasa-arvoisesta asemasta työelämässä ja yhteiskunnassa”, kiteyttää Cristina García, UGT:n tasa-arvoasioiden ja -kohtelun sihteeri Malagassa.

Andalusian Institute for Women (Andalusian Naisten Instituutti) viettää tasa-arvopäivää tänään 22. helmikuuta ja sen kunniaksi se julkaisee palkkaero-kampanjan. Lisäksi se on laatinut informatiivisen oppaan ”Palkkaero ja köyhyyden feminisoituminen”.

Oppaan voi lukea espanjaksi Andalusian Institute for Womenin verkkosivuilta https://www.juntadeandalucia.es/organismos/iam.html

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...