Lukuaika: Näin paljon halvemmalla saat syyhylääkkeet Espanjasta kuin Suomesta

Näin paljon halvemmalla saat syyhylääkkeet Espanjasta kuin Suomesta

Suomessa kärvistellään parhaillaan pahenevan syyhyongelman kanssa, joillain alueilla puhutaan jopa syyhyepidemiasta. Tilannetta ei suinkaan paranna se, että Suomessa yleisesti syyhyn hoitoon käytetty permetriinivoide näyttää menettäneen tehoaan merkittävästi.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
2 min lukuaika
Sekä permetriinivoide että ivermektiinitabletit ovat Espanjassa selvästi edullisempia kuin Suomessa.

Permetriinivoiteen ohella syyhyn hoitoon käytetään yleisesti ivermektiinitabletteja.

Ivermektiinitabletteja ja permetriinivoidetta yhdistää kaksi asiaa:

1. Ne ovat kalliita

2. Ne eivät kuulu Kelan korvausten piiriin

- Mainos -

Syyhytilanteen pahentuessa yhä useammin nousee julkisuudessa esiin, kuinka perheet ovat joutuneet käyttämään satoja, jopa tuhansia euroja syyhyn taltuttamiseen, eivätkä tulokset silti aina ole olleet haluttuja.

Aurinkorannikolla ei epidemiaa

Fuengirolassa toimivan suomalaisen lääkärikeskus Costaklinikan vastuulääkäri Jan Wiklund kertoo Fuengirola.fi:lle, että Aurinkorannikolla syyhyn suhteen ei ainakaan toistaiseksi ole syytä huoleen.

– Ei näy oikeastaan mitenkään täällä, ei ole mitenkään tavanomaista enempää syyhytapauksia. Niitä tulee tasaiseen tahtiin täällä Espanjassa, mutta ei tavanomaista enempää, Wiklund rauhoittelee.

Huomattava ero

Syyhyn hoitoon käytettävien lääkkeiden korkeat hinnat Suomessa ovat herättäneet kiinnostusta espanjalaisiin lääkkeisiin. Olisiko täältä järkevää esimerkiksi viedä mukanaan syyhylääkkeet Suomeen varmuuden vuoksi? Tai voisiko pyytää Aurinkorannikolla asuvaa kaveria lähettämään lääkkeitä Suomeen?

Syyhylääkkeiden tapauksessa säästöä näyttäisi syntyvän melkoisesti.

Ivermektiinitabletit maksavat Yliopiston verkkoapteekissa 22,55 € / neljän tabletin rasia. Fuengirolan Las Salinas apteekissa hinta on 17,48 € / rasia. Säästöä syntyy siis noin viisi euroa rasialta, ja kun yleensä kerta-annokseen täysikasvuinen aikuinen tarvitsee kaksi rasiaa, säästö tuplaantuu noin kymppiin per henkilö.

Permetriinivoiteen hinnassa säästö on kuitenkin vielä moninkertainen. Yliopiston verkkoapteekissa 30 gramman tuubi 5-prosenttista Permetriinivoidetta maksaa 39,58 €. Fuengirolassa 70 gramman tuubi, siis yli kaksi kertaa isompi, maksaa 17,02 €.

Permetriinivoiteen annostus täysikasvuiselle on Suomessa 1-2 tuubia, Espanjassa ½ – 1 tuubi. Suomessa kertahoito maksaa siis 40 tai 80 euroa, kun Espanjassa selviää joka tapauksessa 17 eurolla.

- Mainos -

Lisäksi Permetriinivoidehoidon joutuu usein uusimaan, jolloin säästö jälleen tuplaantuu.

Näin paljon säästät

Esimerkkitapauksena voidaan laskea henkilö, joka tarvitsee syyhyn hoitoon kaksi rasiaa Ivermektiinitabletteja ja kaksi hoitokertaa Permetriinivoiteella, 30 gramman (yksi suomalainen tuubi) kerta-annoksella.

Suomessa kustannukset ovat 2×22,55 € + 2×39,58 € eli yhteensä 124,26 €.

Espanjassa hinnat ovat 2×17,48 € + 17,02 € eli yhteensä 51,98 €.

Esimerkkitapauksessa säästöä syntyy 72,28 euroa henkilöltä. Nelihenkisen perheen säästöt olisivat jo lähes 300 euroa.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Mutta täällä Suomessapa meillä onkin Tallinna, josta saa mitä vaan murto osalla noista hinnoista että hikoilkaa siellä vaan hahaa

  • Outo epidemia??Syyhyähän esiintyy pääsääntöisesti Afrikassa ja lähi-idässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *