Näin paljon Espanjan kuningasperhe saa palkkaa – häviävät Ruotsin ja Britannian kruunupäille

Espanjan kuninkaalliset ovat palkkakuopassa verrattuna vanhan mantereen muihin siniverisiin. Espanja julkisti ensikertaa hallitsijaparinsa vuositulot.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Espanjan kuningatar Letizia, kuningas Felipe ja kuningataräiti Sofia saavat ainoina vuosipalkkaa Espanjan kuningasperheessä.

Paljonko kuninkaalliset tienaavat? Julkitulleiden tietojen mukaan espanjalaiset kruunupäät ansaitsevat ainakin muita eurooppalaisia siniverisiä vähemmän euroja.

Espanjan kuningasperheessä on vain kolme jäsentä, joille on määritelty vuosipalkka: kuningas Felipe, kuningatar Letizia ja kuningatar emerita Sofía, Felipen äiti. Kuningasperheen tyttärillä, prinsessa Leonorilla ja Sofíalla ei toistaiseksi ole omia tuloja.

Espanjan hovi on nyt ensimmäistä kertaa julkaissut kuningashuoneen budjetin. Siitä selviävät myös kuninkaallisten palkat, jotka ovat hieman nousseet edellisvuodesta. Hovin vuosibudjetti kuuluu osana Espanjan valtion budjettia, jonka maan parlamentti hyväksyy hallituksen ehdotelman pohjalta.

Valtiontalouden tarkastusviraston suorittaman tarkastuksen mukaan Espanjan kuningasperhe sai vuonna 2023 yhteensä hieman yli puoli miljoonaa euroa.

- Mainos -

Lue myös: Kohukirjan väitteet kuningatar Letiziasta kuohuttavat Espanjassa: ”Kuningasperhe pitää vain kulisseja yllä”

Kuningas Felipe tienasi liki 280.000 euroa

Suurin palkka meni kuningas Felipelle, joka ansaitsi 278.727,98 euroa vuonna 2023, verrattuna vuoden 2022 palkkaan 270.609,60 euroon. Kuningatar Letizia puolestaan sai 153.291,23 euroa, kun edellisenä vuonna palkka oli 148.826,44 euroa. Kuningatar emerita Sofía sai viime vuonna 125.429,42 euroa, missä on 4.000 euron lisäys vuoteen 2022 verrattuna.

Vertailun vuoksi, Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ansaitsee yhteensä 90.010,20 euroa bruttona vuodessa. Tähän summaan on lisättävä hänen tulonsa PSOE:n kansanedustajana, jolloin hänen kokonaisvuositulonsa ovat 103.432,70 euroa.

Lue myös: Kuningatar Sofia, 85, joutui sairaalaan

Nämä nyt ilmoitetut kuninkaallisten palkat ovat bruttosummia. Kuten alamaistensakin kohdalla, niistä vähennetään sovellettava tulovero, mikä näkyy heidän veroilmoituksissaan.

Hovi huomauttaa, että kuninkaallisten palkat olivat vuonna 2023 vain 6,4 prosenttia kuningashuoneen kokonaisbudjetista, joka oli 8.431.150,00 euroa.

Mutta kuinka kuningas Felipe VI:n palkka vertautuu muiden Euroopan kuninkaiden palkkoihin?

Kuningas Charles III.

Charlesilla miljoonatulot Isossa-Britanniassa

Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charlesista tuli kertaheitolla yksi maailman rikkaimmista kuninkaallisista, kun hän peri äitinsä kuningatar Elisabetin mittavan omaisuuden. Elisabetin henkilökohtaisen omaisuuden arvioidaan olleen noin 500 miljoonan euron arvoinen. Charlesin ei tarvinnut maksaa perintöveroa, kiitos vuonna 1993 laaditun sopimuksen, joka mahdollistaa hallitsijan omaisuuden siirtyvän uudelle hallitsijalle verovapaasti.

- Mainos -

Yksi brittikunkun isoista tulonlähteistä on myös 750 miljoonan euron arvoinen Lancasterin herttuakunta, joka on hallitsijan yksityisomaisuutta.

Charles saa valtiovarainministeriöltä myös ”taskurahaa”. Hänen menojaan, kuten henkilökunnan palkkoja ja kuninkaan virallisia edustustilaisuuksia katetaan The Sovereign Grantilla eli hallitsijan vuotuisella avustuksella. Vuonna 2022 avustuksen määrä on Forbesin mukaan liki 102 miljoonaa euroa.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia. Kuva: Kungahuset.se / Sara Friberg.

Ruotsissa Kaarle Kustaa ansaitsee 750.000 euroa

Ruotsissa hovi sai mediatietojen mukaan viime vuonna yhteensä 147,9 miljoonan kruunun (13 miljoonan euron) suuruisen avustuksen. Tästä summasta 6,5 miljoonaa kattoi kuninkaan virallisten velvollisuuksien, matkojen, henkilöstön ja kuninkaallisten tallien kulut.

Yhteensä puolitoista miljoonaa euroa osoitettiin kuninkaalle ja muille virallisia tehtäviä suorittaville kuninkaallisille kattamaan ”ei-viralliseen asemaan liittyviä tai siitä aiheutuneita kuluja”, Ruotsin hovin vuosikertomuksen mukaan.

Kuningas Kaarle Kustaa ja hänen vaimonsa, kuningatar Silvia saavat yhteensä noin 750.000 euroa, kun taas kruununprinsessa Victoria ja hänen miehensä Daniel saavat noin 400.000 euroa, ja prinssi Carl Philip ja hänen vaimonsa Sofia saavat 100.000 euroa.

Tanskan kuningatar Mary ja kuningas Frederik X.

Norjassa ja Tanskassakin miljoonasummia

Toisessa Pohjoismaassa, Tanskassa kuningasperhe saa vuosittain valtiolta määrärahan kattaakseen ”henkilöstön, kuningashuoneen toiminnan, hallinnon ja omaisuuksien sekä hallitsijan yksityisluonteisten menojen” kustannukset.

Kuningas Frederik ja hänen vaimonsa Mary saavat kolmen miljoonan euron määrärahan. Tästä summasta katetaan henkilöstön ja palatsin kulut. Frederikin nuorempi veli, prinssi Joachim, joka on kuudes kruununperimysjärjestyksessä, saa puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Kaikki tämä raha on Tanskassa verovapaata.

Norjan kuningas Harald V.

- Mainos -

Ja Norjassa puolestaan kuningas Harald ja kuningatar Sonia ja heidän lapsensa prinsessa Märtha Louise ja kruununprinssi Haakon muodostavat kuninkaallisen perheen, joka sai viimeisimpien vuosikertomusten mukaan 312 miljoonaa Norjan kruunua (28,5 miljoonaa euroa).

Ei kuitenkaan ole selvää, miten tämä summa jakautuu.

Aikaisempi, vuoden 2015 raportti totesi, että ”kuningas ja kuningatar sekä kruununperijät saavat kaikki määrärahan” kattaakseen ”yksityisomaisuuden ja kotien hallinnoinnin, toiminnan, ylläpidon ja kehittämisen, sekä yksityiskulut ja viralliset asusteet”.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *