Näin nautit auringosta turvallisesti

Kesän kuumimmat helteet ovat vielä kaukana edessä, mutta auringon UV-säteily on jo muutaman viikon ollut erittäin korkeissa lukemissa. Vahingollisilta säteiltä suojautuminen kannattaa siis aloittaa viimeistään heti.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Auringolla ja valon lisääntymisellä on paljon positiivia vaikutuksia ihmiseen. Aurinko kohottaa mielialaa, parantaa vireystilaa ja käynnistää ihossa D-vitamiinin tuotannon. Elintärkeän D-vitamiinin riittävästä saannista on hyvä huolehtia.

Auringossa loikoilemisella on kuitenkin myös haittavaikutuksensa. UV-säteet voivat aiheuttaa ihossa muutoksia, jotka paitsi vanhentavat ihoa, voivat pahimmillaan ajan kuluessa johtaa ihosyöpien kehittymiseen.

Huomioi UV-indeksi

Pidempään etelässä, esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla asuneet ja oleskelleet ovat useimmiten jo tottuneetkin siihen tosiasiaan, että etelän aurinko polttaa huomattavasti herkemmin kuin koti-Suomen paiste.

Lomalaisilta tämä saattaa joskus unohtua, varsinkin kevätkuukausina, kun lämpötilat Aurinkorannikolla ovat samaa luokkaa kuin Suomessa keskikesällä, mutta UV-säteily on selvästi voimakkaampaa.

- Mainos -

UV-säteilyn voimakkuutta kuvataan UV-indeksillä, joka kertoo, kuinka polttavaa auringon säteily on nimenomaan ihoin kannalta.

Suomessa normaali aurinkoisen kesäpäivän UV-indeksi on noin 4. Suurin arvo Suomessa on 6–7, ja se voidaan saavuttaa etelärannikolla keskikesällä keskipäivän aikaan.

Sen sijaan Aurinkorannikolla on aivan tavallista, että aurinkoisena päivänä UV-indeksi nousee jo toukokuussa 8:aan, jopa 9:ään, keskikesällä jopa 11:een.

Toukokuinen aurinko esimerkiksi Fuengirolassa polttaa siis enemmän kuin Suomessa ikinä missään olosuhteissa. Vaikka lämpötila saattaakin olla vielä alle 25 astetta.

Muista simppelit vinkit

UV-säteilyltä ja sen syöpäriskeiltä voi onneksi kuitenkin suojautua. Eikä se loppujen lopuksi ole edes erityisen vaikeaa, kun muistaa muutaman perusvinkin.

Ensinnäkin, päälle kannattaa valita ihoa suojaavat kevyet vaatteet, jotka blokkaavat auringon säteet tehokkaasta. Samoin kannattaa käyttää hattua tai muuta päähinettä sekä aurinkolaseja. Ne kehon osat joita ei pysty tai halua peittää vaatteilla, tarvitsevat aurinkorasvaa.

Suorassa auringonpaisteessa kannattaa oleskella lyhyitä aikoja kerrallaan ja varsinkin keskikesällä auringonottoa kannattaa välttää noin klo 11–15 välisenä aikana.

Kannattaa myös muistaa, että makuuasennossa aurinkoa ottaessa altistuu säteilylle neljä kertaa enemmän kuin seisoessa tai kävellessä.

- Mainos -

Rusketu maltilla

Rusketusta hankkiessa kannattaa muistaa, että aurinko tarttuu myös suojavoiteen läpi. Ruskettuminen on hitaampaa kuin ilman voidetta, mutta tässäkin asiassa maltti on valttia ja hitaammin hankittu rusketus kestää myös pidempään.

Aurinkosuojatuotteen valintaan vaikuttaa mm. päivän UV-indeksi. Kun auringon säteily on voimakasta, ota käyttöön parempi suoja, mieluiten vähintään SK 30, mutta varsinkin vaaleahipiäisempien kannattaa turvautua jopa SK 50:een.

Lapset tulisi suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella. Aurinkosuojatuotteita ei suositella taaperoille, vaan heidän ihonsa tulisi ensisijaisesti suojata vaatteilla ja välttämällä auringon valoa.

Älä säästele suojaa

Aurinkovoidetta ei kannata säästellä, sillä voide suojaa vain, jos sitä on iholla riittävästi ja koko ajan. Uusi kerros on tarpeen noin parin tunnin välein.

Rantaolosuhteissa tai uima-altaalla aurinkovoiteen tulee ehdottomasti olla vedenkestävää ja sitä kannattaa lisätä normaalia useammin. Myös ns. hikoilun kestävä rasva on hyvä vaihtoehto.

Aurinkovarjo kannattaa ottaa kuumimpana aikana rannalle mukaan ja pysytellä sen alla.

Karrelle palanut iho ei ole kenestäkään kiva lomamuisto, joten nautitaan auringosta, kesästä ja sen lämmöstä hyvien suojien kera. Oikealla suojautumisella jopa 95 prosenttia ihosyövistä on estettävissä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *