Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäinen televisioväittely oli pelättyäkin surkeampi poliittisen päätöksenteon näkökulmasta.
Mutapainiviihteestä pitävä katsoja saattoi toki hihitellä typeryyksille.
Kun supervallan presidentti Donald Trump keskeyttää toistuvasti haastattelijan, nimittelee vastaehdokasta seniiliksi ja kun vastaehdokas Joe Biden huutaa, että turpa kiinni, on meno kuin lastentarhassa yliväsyneiden lasten kanssa.
Väittelyä katsottiin ympäri maailman suorana lähetyksenä. Mitä ajattelevat ihmiset poliittisesta päätöksenteosta, kun maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan pyrkivät käyttäytyvät näin?
Totuuden nimessä on sanottava, että loanheitosta ja päälle puhumisesta vastasi pääasiassa Trump. Hän keskeytti toistuvasti myös haastattelijan kesken kysymyksen.
Asiakysymykset ja poliittiset avaukset hukkuivat välihuutoihin ja päälle puhumiseen.
Koronan hoito, talous, työllisyys, mellakat, rasismi ja ilmasto-ongelmat olivat asioita, joista amerikkalaiset olisivat halunneet kuulla ehdokkaiden mielipiteitä.
Kun näistä keskusteltiin, erityisesti Trump puhui paljolti totuuden vastaisesti. Hän liioitteli numeroissa, kehui itseään loistavasti hoidetusta koronasta ja ties mistä.
Biden sortui myös muutaman kerran ylilyönteihin, mutta vain muutaman kerran.
Trumpin käytöksessä ei sinänsä ollut mitään yllättävää. Hän on aina pyrkinyt dominoimaan keskustelua ja arvostelemaan rajusti vastustajiaan.
Hän puhuu lähinnä kannattajilleen. Biden sen sijaan pyrki olemaan enemmän hillitty ja presidentillisen sopuisa.
Demokraattisen päätöksenteon kannalta vakavaa on se, että Trump toisti epäilyksensä vaalivilpistä ja sanoi, ettei hän hyväksy vilpillä saatua tulosta.
Hän piti ongelmana etenkin postiääniä, joita koronan takia annetaan nyt aikaisempaa enemmän.
Mitään näyttöä siitä, että vilppiä voitaisiin harrastaa, ei ole esitetty.
Joe Biden totesi, että hän hyväksyy tuloksen, kun kaikki äänet on laskettu, on tulos kumman hyväksi tahansa.
Joe Biden johtaa mielipidetiedusteluissa Trumpia monella prosenttiyksiköllä. Trumpille ei todennäköisesti riitä omien kannattajien saaminen uurnille. Voittaakseen hän tarvitsee myös vielä kantansa päättämättömien ääniä.
Nyt nähdyllä retoriikalla se on vaikeaa. Hän kyllä vahvistaa omien kannattajiensa tuen, mutta saattaa karkottaa epävarmoja äänestäjiä sopuisamman Bidenin leiriin.
Trump on joutunut myös ikävään julkisuuteen verotietojensa paljastumisen jälkeen. Hän ei ole käytännössä maksanut veroja vuosikausiin. Samalla ovat paljastuneet hänen satojen miljoonien velat ja tappiolliset liiketoiminnat.
Trump on tähän asti esiintynyt menestyvänä liikemiehenä, joka on tehnyt omaisuutensa itse. Todellisuudessa hän on perinyt omaisuutensa isältään, eikä juuri ole kasvattanut sitä liiketoimillaan.
Siitä ei pääse mihinkään, että loistava markkinamies ja brändin luoja hän on. Trump on tehnyt itsestään tuotteen, joka menee kaupaksi. Aina Yhdysvaltain presidentiksi asti.
Onnistuuko temppu toistamiseen. Se nähdään marraskuussa. Sitä ennen käydään kampanjointia, joka saatetaan muista yhtenä Yhdysvaltain historian likaisimpana.
Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos