”Onpa sulla hieno paita!”
”No, tämä on vain tällainen nuttu ja löytyi alennusmyynnistä.”
Miten helppoa sinulle on itsesi kehuminen? Alemmuudentunto on menneisyydessä liitetty usein meihin suomalaisiin jopa kansallisominaisuutena. Vaikka asiaa on vaikea mitata väestötasolla, monet tunnistavat itsessään ajattelumalleja, jotka liittyvät itsensä vähättelyyn. Osa liittää sen esimerkiksi ankaraan kasvatukseen, osa on saattanut kohdata elämässään asioita, jotka ovat painaneet itsetuntoa alaspäin.
Viikko sitten sain kunnian kuunnella työssäni henkilöä, joka oli tehnyt merkittävää työtä itsekunnioituksensa eteen. Hän oli vuosia yrittänyt päästä päihteistä eroon erilaisilla keinoilla. Päihdehoidossa kävi ilmi, että eräs merkittävä haaste hänellä oli olematon kyky arvostaa itseään ihmisenä. Tähän olivat vaikuttaneet raskaat lapsuuden kokemukset ja päihteiden vuosikausia aiheuttamat pettymykset. Hän on ollut ainoa tapaamani ihminen, joka ei kyennyt vuosi sitten sanomaan mitään hyvää itsestään. Tämä oli kaikkien mielestä epäreilua, koska muiden mielestä kyseessä on mitä rakastettavin persoona. Otimme hoidossa tavoitteeksi, että vuoden raittiuden kohdalla juodaan kakkukahvit ja hän pitää puheen, jossa kehuu itseään. Nämä suunnitelmat kävivät toteen. Oli liikuttavaa kuulla, kuinka tämä päihderiippuvuudesta toipuva henkilö kertoi olevansa hyvä isä tytärpuolelleen ja rakastava kumppani puolisolleen. Nämä sanat tulivat sydämen pohjasta.
Itsensä arvostaminen on taito, jonka voi oppia. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joita voit itse tehdä asian eteen ja jotka toimivat edellisen esimerkin henkilölle.
Jäsennä, mitä tarkoittaa suhde itseensä. Suhde itseemme on kaikista tärkein ihmissuhteemme. Se on samanlainen kuin mikä tahansa muukin ihmissuhde. Kun kuulet sinulle rakkaan, tärkeän ja arvokkaan ihmisen nimen, vatsassasi saattaa kihelmöidä tai kasvoillesi voi tulla hymyn häivähdys. Toisaalta kun kuulet sinulle epämieluisan henkilön nimen, mielessäsi saattaa pyörähtää varsin negatiivisia ilmaisuja. Kun puhumme itsestämme tai kun ajattelemme itseämme, käsittelemme suhdetta itseemme kuin mitä tahansa muutakin ihmissuhdetta.
Ajatuksemme ohjaavat tunteitamme. Sanat ovat ajattelun työkaluja. Mitä sanoja käytät, kun ajattelet itseäsi? Miten puhut itsestäsi tai sinuun liittyvistä asioista muille? Muuttamalla sanoja myönteisiksi, huomaat ajan oloon myös käsityksesi itsestäsi muuttuvan. Jos joku kehuu uutta paitaasi, vastaa hänelle, että itsekin pidät siitä ja että teet usein mainioita löytöjä. Kokeile vaikka väkisin. Kun harjoittelet, huomaat käsityksesi itsestä muuttuvan. Jos itsensä kehuminen tuntuu aluksi työläältä, treenaa kehumalla muita. Kun otat tavoitteeksi puhua kauniisti toisille ihmisille, huomaat tovin kuluttua mieltäväsi itsesi ihmiseksi, joka tuo hyvää mieltä ympärilleen. Ja samalla ajattelet itsestäsi myönteisesti.
Toimintamme määrittää, keitä koemme olevamme. Jos sitoudumme käymään joka päivä pienellä lenkillä, luultavasti vuoden kohdalla koemme olevamme lenkkeilijöitä. Toimintamme voi määrittää käsitystä itsestämme negatiivisesti. Jos toistamme samoja virheitä toivoen eri lopputulosta, itsetunto yleensä menee matalaksi. Saatamme kokea olevamme epäonnistujia. Käänteisesti myönteisen toiminnan jatkuvuus luo itseluottamusta. Toimi tavalla, jonka koet myönteiseksi. Toki ihmisinä voimme kohdata asioita, jotka sitovat meitä negatiiviseen toimintaan. Monien muiden asioiden joukossa itselleni tutut riippuvuussairaudet ovat tällaisia. Jos olet sidoksissa negatiiviseen toimintaan, hae apua. Jo avun hakemiseen ylitsepääsemättömiltä tuntuvien ongelmien kanssa liittyy myönteistä toimintaa, joka alkaa muuttamaan käsitystä itsestämme. Esimerkkinä olleelle henkilölle päihdehoidosta saatu alkusysäys ja päihteettömän elämän jatkuvuus loivat turvallisuutta, joka mahdollisti myös itsekunnioituksen kehittymistä.
Hyvää ja itsekunnioituksen täyteistä vuotta 2024 kaikille!