Ikärakenteen vanheneminen on yksi syy. Kroonisista sairauksista kärsivien vanhusten määrä on Espanjassa korkea. Monet hoitokodit toimivat ylirasituksessa, jolloin virus pääsee helpommin yllättämään.
Mutta on myös syytä muistaa, että eri mailla on eri käytäntö luokitella kuolinsyy. Joissakin maissa ei oteta huomioon potilaan jo kroonisia sairauksia. Euroopassa puuttu yhteinen käytäntö.
On myös mahdollista, että Espanja oli hiukan jäljessä sellaisista maista kuten Saksa tai Etelä-Korea, joissa massatestit tehtiin jo alkuvaiheessa ja näin pystyttiin katkaisemaan tartuntaketju, ennen kuin se saavutti haavoittuvimman kansanosan. Viime vuosien terveydenhuollon leikkaukset eivät ole ainakaan parantaneet tilannetta.
Myös kulttuuri ja sosiaalinen käyttäytyminen niin Espanjassa kuin Italiassakin poikkeaa useista muista Euroopan maista. Fyysinen läheisyys näissä maissa on tärkeää, myös kaksi sukupolvea asuu usein yhdessä. Nyt näyttää siltä, että tilanne on räjähtämässä käsista myös Ranskassa ja USA:ssa.
Lisättäköön vielä, että juuri ennen pandemian alkua Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoi, että Euroopassa on liian paljon vanhuksia, jotka rasittavat EU:n taloutta. Asialle on tehtävä jotakin…
Lähde: El País