perjantai, maalis 29, 2024

Somessa Suomen hallitus saa kyytiä

Koronan aiheuttama hätätila on globaali ja ongelmat ovat hyvin samansuuntaisia, samoin kuin ratkaisut pandemian kuriin saamiseksi. Eri vivahteita toki löytyy.

Suomalaiseksi erikoisuudeksi voidaan laskea se valtava neuvojen ja opastusten määrä maan hallitukselle.

Osalla neuvojista on hyvää tahtoa ja osaamistakin, mutta todella paljon on niitä, joilta ei löydy kumpaakaan.

Pahin törky suolletaan sosiaalisen mediaan. On käsittämätöntä, että täysin asiaan vihkiytymättömät ihmiset ovat tietävinään, mitä pitäisi hallituksen tehdä ja missä mennään vikaan.

- Mainos -

Ehkä keskeisin moitittava asia on ollut päätösten ja niiden toimeenpanon hitaus.

Siinä kun asiantuntijat antavat keskimäärin hyvän arvosanan niin päätösten sisällöstä kuin niiden nopeasta käytäntöön panostaa, on somekansa toista mieltä.

Hallitus, yksittäiset ministerit ja virkamiehet askaroivat päiväkausia nippeliasioiden kanssa, kun pitäisi toimia, väitetään.

Käytännössä nuo nippeliasiat ovat valmiuslain eri pykälien soveltamista niin, että ne ovat perustus- tai muiden lakien mukaisia tai jos eivät ole, niin tarvitaan lakimuutoksia. Ne taas pitää tehdä oikeassa lainsäätämisjärjestyksessä.

Prosessit ovat hyvin monimutkaisia. Siksi perustuslakivaliokunta ja oikeuskanslerinvirasto tekevät ympäripyöreitä päiviä, jotta kaikki menisivät ilman virheitä laillisesti.

Sen jälkeen päätökset pitää vielä viedä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Miksi sitten järjestelmän pitää olla näin kankea? Eikö poikkeusoloissa voida toimia poikkeuksellisesti ilman lakipykälien viilausta.

Ei voida. Näin siksi, että Suomessa yksilövapauksilla, elinkeinon harjoittamisella ja omistamisella on erityisen vahva lain suoja. Tällaisella lailla on haluttu turvata suomalaisen elämänmuodon perusoikeudet, jotka kuuluvat länsimaiseen, parlamentarismiin nojaavaan demokratiaan.

- Mainos -

Toki suomalaiset voivat melskata sosiaalisessa mediassa mielensä mukaan. Sekin kuuluu perusoikeuksiin, kunhan ei loukata toisen kunniaa perättömillä väittämillä tai levitetä toisista ihmistä loukkaavaa tietoa.

Yleisellä tasolla saa valehdella tai väittää mustaa valkoiseksi. Ja näitä molempia on some täysi.

Mutta osataan sitä ihan kansanedustajatasollakin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio lausui viikko sitten Yle A-Talkissa, että presidentti Sauli Niinistön pitäisi ryhtyä koronakriisin operatiiviseksi johtajaksi.

Siis mitä? Ohjelman juontaja oli tuon lausuman edessä niin hämmentynyt, että pyysi Tavioita vielä toistamaan lausumansa. Tavio toisti ja varmisti näin, ettei lausuma ollut lipsahdus.

Eli presidentin olisi Tavion mukaan pitänyt ylittää valtaoikeutensa törkeimmällä mahdollisella tavalla jyräämällä hallituksen.

Sisäpoliittiset asiat kuuluvat yksiselitteisesti eduskunnan luottamusta nauttivalle hallitukselle. EU:n ulkopuolisista Suomen asioista vastaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kansa.

Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, tässäkin tapauksessa valtioneuvoston kanta voittaa.

Tavio myös opasti, että Suomen hallituksen pitäisi ottaa oppia Singaporesta, Etelä-Koreasta ja Hong Kongista, ennen kuin noudattaa vain THL:n ohjeita.

- Mainos -

THL on suoraan yhteydessä maailman terveysjärjestöön, ja maailmalla liikkuvaa tietoa on sitä kautta saatavissa.

Kaikki ei suinkaan ole mennyt nappiin koronan hoidossa. Lentokenttäsekoilu ja nyt akuuttina ongelmana oleva riittävien suojavarusteiden saanti voidaan laskea ainakin osittain hallituksen synniksi.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä pääsiäinen merkitsee sinulle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...