Mistä helvetistä suomalaisille työpaikoille on levinnyt tapa, ettei työkaverin ulkonäköä tai vaatteita saa kehua, koska se voidaan tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi. Käsittämätöntä.
Kun suomalainen nainen laittaa itsestään kuvaan Facebookiin, niin seuraavaksi sata muuta naista kommentoi: ihana, kaunis tai laittavat sydämen. Kun espanjalaiset naiset kokoontuvat yhteen, niin ensimmäiset sanat ovat ”hola guapa” (hei hyvännäköinen), johon seuraava vastaa ”hola bonita” (hei kaunis), jne.
Olen kirjoittanut aikaisemmin, että Espanjassa on normaalia, että heteromies kutsuu toista miestä – naisten ohella – komistukseksi (guapo). Se on huomaamaton kohteliaisuus siinä missä por favor (saisinko kiitos), mutta se voi joskus oikeasti lämmittää sydäntä.
Yhtenä päivänä olin menossa paikalliselle live-klubille. Lipunmyyjänä toimi noin 25-vuotias kaunis nainen. En ollut häntä aikaisemmin nähnyt, mutta portsari oli tuttu, joten ajattelin, että pääsen livahtamaan hänen avullaan tavalliseen tapaani sisälle ilmaiseksi (sori muusikot).
Portsari vinkkasi kohteliaasti lipunmyyjälle laskevansa minut sisälle. Nuori nainen kääntyi katsomaan minua silmiin ja totesi: bienvenido guapo (tervetuloa komistus). Suomalaisuuteni tuli yllättäen esille ja menin sanattomaksi. Miten tämä enkelinkasvoinen parikymppinen nainen kutsuu yli 50-vuotiasta miestä komistukseksi?
Pelinainen tajusi heti, että olen kanta-asiakas ja puhutteli minua kohteliaasti. Se ei tarkoittanut sitä, että lähdetäänkö meille panemaan.
Ps. Jos joku järkyttyi panemisesta tai helvetistä, niin kai kolumnissa voi puhua vuonna 2024 yhtä suoraan kuten Coitus Int 1973. Kuten Mikko Alatalo totesi haastattelussani, että Coitus Int sanoi jo 50 vuotta sitten lauluissaan ruman sanan kuten se kirjoitetaan.