Mihin hoitoon kesäkaudella & kuuman kauden haasteet

Aurinkorannikon kuumimmat kuukaudet lähestyvät

5 min lukuaika

Vaikka useimmat suomalaiset, niin sanotut ”muuttolinnut”, suuntaavat jo takaisin Suomeen kesäksi, monet jäävät nauttimaan lämmöstä ja aurinkoisista päivistä Espanjaan. Monille suomalaisille Aurinkorannikko onkin matkakohteena myös kesäkuukausina, jolloin Espanjassa saadaan nauttia todellisesta helteestä.

Kesäkaudet Aurinkorannikolla ovat tiedetysti hyvin kuumia, mikä tuo mukanaan myös huomioitavia asioita terveyden kannalta. Kuumuus voi olla haasteellista elimistölle, erityisesti jos keho ei ole tottunut korkeisiin päivälämpötiloihin ja auringon paahteeseen.

Auringonpistos ja nestehukka ovat yleisiä kesällä 

Monet nauttivat aurinkoisista päivistä viettäen aikaa rannalla ja uima-altaalla. Kuuma sää kasvattaa riskiä saada nestehukka, auringonpistos tai jopa lämpöhalvaus. Riski on korkeimmillaan silloin kun auringossa viettää pitkiä aikoja, varsinkin kuumimman keskipäivän auringon aikaan.

- Mainos -
  • Monesti auringossa tulee vietettyä huomaamattaan pitkiäkin aikoja ilman päähinettä ja riittävää nesteytystä. Tämä johtaa helposti lievään nestehukkaan tai auringonpistokseen joka ilmenee usein huterana olona tai pääkipuna. Kesäkuukausina myös päivystykseen hakeudutaan useammin kuumuuden aiheuttamien oireiden vuoksi, kun elimistö ei ole useimmilla matkailijoilla tottunut kuumuuteen, toteaa Costaklinikan vastuulääkäri Jan Wiklund

Auringonpistoksen oireita voivat olla päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja voimakas väsymys. Nestehukan selkeitä merkkejä ovat heikotus, sekavuus, kova janon tunne ja virtsan tummuminen.

Mikäli huomaat itsellä tai läheisellä auringonpistokseen tai nestehukkaan viittaavia oireita, on tärkeää reagoida eikä jäädä aurinkoon. Ensimmäisenä on hyvä siirtyä viileämpään paikkaan ja levätä. Mikäli on mahdollisuus, on hyvä siirtyä suoraan ilmastoituihin viileisiin sisätiloihin suojaan auringolta. Seuraavaksi on tärkeää huolehtia nesteytyksestä ja juoda pieniä määriä vettä tai elektrolyyttijuomaa hitaasti. Kerralla ei kannata juoda paljoa, jotta huono olo ei yllätä pahemmin. Voit myös edistää kehon viilenemistä kostuttamalla ihoa viileällä vedellä tai viileällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä.

Nestehukan ja auringonpistoksen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää juoda riittävästi vettä tasaisesti pitkin päivää pitääkseen kehon nestetasapainon kunnossa. On myös tärkeää suojata itsensä auringolta eli käyttää runsaasti aurinkorasvaa, päähinettä, aurinkolaseja, väljiä peittäviä vaatteita sekä välttää päivän kuumimpina aikoina aktiivista liikkumista auringossa. On myös hyvä välttää alkoholin ja kofeiinin nauttimista, sillä ne edistävät nestehukkaa ja kuivattavat kehoa.

  • Mikäli oireet jatkuvat tai pahenevat, vaikka olet levännyt viileässä tilassa sekä nauttinut nesteitä, hakeudu tällöin päivystykseen tai lääkärin vastaanotolle. Vakavampia oireita voivat olla sekavuus, oksentelu, epäsäännöllinen hengitys ja tajunnan menetys. Tällöin on tärkeää hakeutua ammattilaisen hoidettavaksi pikaisesti. Nestehukka ja auringonpistos sekä niistä mahdollisesti aiheutuva lämpöhalvaus voi erityisesti ikääntyneille ja perussairaille ihmisille olla hengenvaarallinen tila.

Mihin hakeutua hoitoon kesäkaudella

Suomalainen lääkärikeskus Costaklinikka on kesäkuukausina väliaikaisesti kiinni. Suomenkielisiä lääkäripalveluita saat Fuengirolan Los Bolichesissa sijaitsevalta Costaklinikalta toukokuun 17. päivään saakka ajanvarauksella. Costaklinikka avaa ovensa taas kesän jälkeen syksyllä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, mikäli tarvitset lääketieteellistä apua kesäkuukausina Aurinkorannikolla. Aurinkorannikon alueella on saatavilla laadukkaita terveydenhuollon palveluita myös kesäkaudella englanniksi tai espanjaksi.

Mikäli tarvitset Espanjan reissun aikana kesällä äkillistä lääketieteellistä apua ja sinulla on matkavakuutus voimassa, suosittelemme hyödyntämään Costaklinikan yhteistyökumppanin Benalmádenan Vithas Xanitin päivystystä. Benalmádenan Vithas Xanit on yksityinen kansainvälinen sairaala ja sieltä löytyy myös jonkin verran suomalaista henkilökuntaa. 

Vithas Xanitin päivystys Benalmádenassa palvelee Aurinkorannikolla ympäri vuorokauden. Vithas Xanit Benalmádenan päivystyksessä pärjää useimmiten englannin kielellä ja voit mennä sinne ilman ajanvarausta. Löydät tarkemmat ohjeet Vithas Xanitin päivystykseen hakeutumiseen Costaklinikan verkkosivuilta: https://www.costaklinikka.com/vithas/

Espanjan reissun ajaksi on hyvä huolehtia matkavakuutuksen voimassaolo kuntoon sekä pitää aina mukana todistusta matkavakuutuksesta. Matkavakuutuksen turvin on mahdollista hakeutua yksityiseen terveydenhuollon piiriin, matkan aikana äkillisesti ja arvaamattomasti ilmenneissä terveysongelmissa. Mikäli hakeudut hoitoon yksityiselle puolelle matkavakuutuksen turvin, on suositeltavaa soittaa matkavakuutuksesi matkahätäpalveluun, varmistaa matkavakuutuksen korvattavuus ja pyytää lähetettäväksi hoitavalle taholle maksusitoumus hoidosta aiheutuneita kuluja varten. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa hoitokustannuksia itse, vaan sinua hoitava taho lähettää laskun hoidon kustannuksista suoraan vakuutusyhtiöösi.

- Mainos -

Kiireellisissä tapauksissa ja hätätilanteissa sinulla on myös mahdollisuus saada hoitoa julkisessa terveydenhuollossa maksuttomasti näyttämällä sinistä EU-sairaanhoitokorttia. Sinistä eurooppalaista sairaanhoitokorttia tarvitaan, mikäli esimerkiksi tilaat ambulanssin yleisestä hätänumerosta 112 tai mikäli hakeudut julkisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen omatoimisesti.

Hätänumerot

Meille itsellemme, läheiselle tai täysin tuntemattomalle ihmiselle voi aivan yhtäkkiä tulla terveydellinen hätätilanne. Nopea toiminta saattaa pelastaa ihmishengen. Älä epäröi soittaa apua mikäli tilanteessa on selvästi ihmisen terveys uhattuna tai siirtyminen päivystykseen omatoimisesti on haasteellista.

Yleinen hätänumero on 112. Yleisestä hätänumerosta tilattu ambulanssi vie potilaan aina julkiseen sairaalaan hoitoon. Yksityisillä sairaaloilla on omat päivystysnumeronsa. Vithas Xanit Benalmádenan 24/7 ambulanssilääkärin numero on +358 454 900 900. 

Costaklinikan verkkosivuilta löydät eri päivystyksien yhteystietoja ja ohjeita hätätilanteen varalle: https://www.costaklinikka.com/paivystys247/

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *