Mies joka toi pandat Suomeen

Petri Saraste on suomalaisille tuttu kasvo. Ukraina, Bosnia, Sichuan, Fukushima. Kaikki tuttuja paikkoja uutisista viime vuosikymmeniltä, raportoijana kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

-Aika monessa kriisipesäkkeessä olen ollut paikalla. Viimeksi Ukrainassa silloin, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä. Edellisenä päivänä kukaan ei uskonut, että hyökkäys alkaisi. Vaikea se oli itsekin aamulla uskoa, vaikka räjähdysten äänet olivatkin kantautuneet hotellille. Tilanne oli täysin sekaisin ja kokonaiskuvan muodostaminen tapahtumista oli aluksi mahdotonta.

Saraste raportoi Ukrainasta pari viikkoa sodan alusta.

-Sitten alkoivat muistikortit ja akut loppua. Laitteiden lataaminenkin oli vaikeaa, sähköä ei meinannut saada mistään. Kun omat lääkkeetkin loppuivat, päätin lähteä pois ja silloin mietin, että eiköhän nämä sotatantereet ole 64-vuotiaalle miehelle nähty.

- Mainos -

Sarasteen intohimo työhönsä on kuitenkin saanut miehen miettimään päätöstään uudelleen.

-Haluaisin kyllä käydä tekemässä Ukrainasta pidemmän dokumentin, missä selviteltäisiin sodan syitä ja vaikutuksia syvällisemmin. Tilanne on tosin toimittajan näkökulmasta hankaloitunut. Minulla on laaja kontaktiverkosto Ukrainassa, mutta käytännössä kaikki nämä avustavat henkilöt ovat nyt rintamalla. Todellisen tiedon saaminen kansan tuntemuksista on vaikeaa. Tällä hetkellä tuntuu jopa banaalilta lähetellä viestejä tutuille Ukrainaan ja kysellä kuulumisia.

Ukraina on tullut Sarasteelle tutuksi jo vuodesta 2014 saakka, kun Venäjän vihreät miehet valtasivat Krimin niemimaan.

-En ole tarkkaan laskenut, mutta noin 60 kertaa olen käynyt Ukrainasta raportoimassa.

Kiina ja pandat

Juuri vuonna 2014 Saraste muutti Tallinnaan kiinalaisen puolisonsa Jinlan Liun kanssa. Tallinnaan hän tuli suoraan Kiinasta, missä oli vierähtänyt edelliset vajaat kymmenen vuotta.

Yksi ikimuistoisimmista kokemuksista Kiinan vuosilta oli pandojen kanssa matkustaminen Suomeen.

-Pandaprojekti oli iso diplomaattinen härdelli. Sitä valmisteltiin huolellisesti ja lopulta lahjasopimuksen allekirjoittivat molempien maiden päämiehet Xi ja Niinistö.

- Mainos -

Saraste oli alusta saakka mukana pandaprojektissa ja hän teki koko prosessista pitkän tv-dokumentin.

-Minut tunnetaan miehenä, joka toi pandat Suomeen. Olin pandojen kanssa venäläisen koneen ruumassa, kun ne lennätettiin Kiinasta Suomeen. Voin kertoa, että oli pirun kylmä ja pandoja palveltiin lennolla huomattavasti paremmin kuin minua, Saraste nauraa.

Pandat ovat olleet viime viikkoina isosti esillä suomalaisessa mediassa, näyttää siltä, että ne palautetaan takaisin Kiinaan kesken vuokrakauden.

-Jos pandat palautetaan, se on nolo diplomaattinen tappio. Eikä se muuten olisi erityisen halpa projekti. Nyt ei pystytä käyttämään venäläisiä koneita, eli todennäköisesti pitäisi vuokrata amerikkalainen kone. Venäjän yli ei voi lentää, eli reitti olisi todella pitkä. Eläinlääkärit ja muu tarvittava henkilökunta pitää olla mukana koko reissun ajan.

Mikäli pandat palautetaan, olisiko Saraste valmis lähtemään mukaan?

-Mikä ettei, jos hinnasta sovitaan. Lumi ja Pyryhän ovat jo vanhoja tuttujani. Maikkarin vanha tuttuni Matti Simula lähettikin minulle tekstiviestin, että tule hakemaan nämä per…..leen pandat pois täältä, kun ne kerran tänne toitkin.

Kiinan takapakki

Kiinan vuosiin Sarasteella liittyy toki paljon muutakin kuin pandakarhujen kanssa seurustelua.

- Mainos -

-Alma Media tarvitsi Kiinaan toimittajan, joka osaa kirjoittaa, kuvata, leikata ja tehdä käytännössä kaiken mitä uutisraportoinnissa tarvitaan. Pekingin olympialaiset olivat lähestymässä ja Kiinasta haluttiin kaikenlaista raporttia.

Olympialaiset olivat Kiinalle kilven kiillotusta, ennen kisoja maassa höllennettiin tiukkoja määräyksiä ja toimittajien annettiin työskennellä melko vapaasti.

-Missään ei toimittajia ole kohdeltu niin ylenpalttisen hyvin, kuin Kiinassa ennen kisoja. Kun kisat olivat ohi, komento muuttui aivan toiseksi. Lupaukset sananvapauden lisäämisestä unohdettiin saman tien ja toimittajia tarkkailtiin tiukalla sihdillä.

-Meillä toimittajilla oli kerran vuodessa eräänlainen kuulustelu. Siinä käsiteltiin vuoden aikana tehtyjä juttuja ja tarkistettiin, ettei mitään liian kriittistä materiaalia ole tehty. Jos kaikki tyydytti Kiinaa, toimittaja sai jälleen vuoden pressipassin. En tiedä yhdenkään suomalaisen toimittajan saaneen lähtöpasseja näissä kuulusteluissa mutta lukuisia amerikkalaisia ja brittitoimittajia lähetettiin kotiin. Muutama norjalainenkin joutui lähtemään arvosteltuaan Kiinan ihmisoikeustilannetta.

Sarasteen mukaan Kiina on viime vuosina ottanut isoja askeleita taaksepäin sananvapaus- ja ihmisoikeusasioissa.

-Kiinan tavoitteet ohittaa amerikkalaiset bkt:ssa 2040-luvulla ovat niin rajut, että siellä yritetään ottaa kaikki irti kansan selkänahasta. Toisaalta tiukennukset aiheuttavat myös sen, että teollisuutta siirtyy Kiinasta naapurimaihin ja sekä Eurooppa että USA ovat myös ryhtyneet siirtämään tehtaitaan takaisin kotiin Kiinasta.

Kiinan vuosien dramaattisin kokemus Sarasteelle oli Sichuanin maanjäristykset, joissa kuoli noin 90.000 ihmistä.

-Olin paikalla heti seuraavana päivänä järistysten jälkeen. Omaisten tuska oli kauheaa katseltavaa, alueelle ei päästetty ketään, joten surutyötä ei päästy tekemään sinne, missä kuolemat tapahtuivat.

Saraste teki maanjäristyksistä mittavia raportteja ja dokumentteja. Hän sai niistä tunnustuksena arvostetun Bonnier -palkinnon.

Tallinnan ilmaiset bussit

Vuodesta 2014 asti Saraste on pitänyt majaa Tallinnassa ja on viihtynyt siellä oikein hyvin. Hän on toiminut Maikkarin Itä-Euroopan kirjeenvaihtajana, joten Tallinna on ollut oiva asemapaikka.

Tallinnassa on ollut ilmainen joukkoliikenne vuodesta 2013 asti. Fuengirolassa vastaava kokeilu aloitettiin kuluvan vuoden alussa.

-Kansa on ollut todella tyytyväisiä ilmaisiin bussi- juna- ja ratikkakyyteihin. Itsekin käytän julkista liikennettä paljon. Junilla pääsee ilmaiseksi Tallinnan ulkopuolellekin lähikaupunkeihin ja verkostoa on kehitetty moderniksi. Raitiovaunutkin ovat nykyään ihan viimeistä huutoa, muutama historiallinen vaunu on jätetty kuriositeetiksi muistuttamaan historiasta. Toivotan paljon onnea Fuengirolan ilmaiselle joukkoliikenteelle, Tallinnassa se on ainakin ollut pelkästään positiivinen asia.

Kansainvälinen kirjeenvaihtaja Petri Saraste viettää Tallinnassa hieman leppoisampia päiviä kuin kiireisimpinä vuosinaan.

-Periaatteessa olen jo eläkkeellä, mutta ei näistä hommista osaa pois jäädä. Kun katselen vaikka vielä kokeneempia kollegoita Kari Lumikeroa ja Rauli Virtasta, edelleen heilläkin veri vetää raportteja tekemään. Niin se taitaa olla minullakin, eli kun pyydetään, niin aina olen valmis lähtemään.

Kuka

*Petri Sararaste 64v

*Asuu Tallinnassa puolisonsa Jinlan Liun kanssa

*Yksi tytär edellisestä avioliitosta

*Valmistunut toimittajaksi Tampereelta vuonna 1980

*Ura pääasiassa MTV3 -kanavan palveluksessa ulkomaan kirjeenvaihtajana

*Harrastaa enimmäkseen lukemista

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...