Mielenterveyden järkkyminen Aurinkorannikolla

Matkustaminen tai muutto ulkomaille voivat olla positiivisia asioita, mutta saattavat myös kuormittaa ihmismieltä varsinkin, jos oireilua on ollut jo kotimaassa. Espanjaan tullaan monesti hyvän ilmaston vuoksi, mutta kieli- ja kulttuurierot saattavat tulla yllätyksenä. Asioita ei pysty hoitamaan suomeksi, eikä viranomaisten kuten sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunnan kanssa usein edes englanniksikaan, vaan tarvitaan tulkkipalveluja.

Espanjalainen kulttuuri on hyvin perhekeskeinen. Lapsilla on velvollisuus huolehtia ikääntyvistä vanhemmistaan. Jos joku perheestä sairastuu, aina joku perheestä tai suvusta rientää auttamaan. Sairaaloissakin lasketaan sen varaan, että omaiset käyvät auttamassa perushoidossa. Tänne muuttavien suomalaisten turvaverkot, sukulaiset ja ystävät, jäävät yleensä Suomeen. Suomalaiset pyörivät täällä paljon omissa porukoissaan kielimuurin vuoksi. Harrastusten tai lasten koulujen myötä saa ehkä ystäviä, mutta jos näitä linkkejä ei ole, saattaa jäädä todella yksin ilman sosiaalisia verkostoja.

Työelämässä täällä olevat saattavat törmätä kulttuurieroihin kuten erilaisiin työaikoihin, matalampaan palkkatasoon sekä byrokraattisuuteen, jotka voivat vaikuttaa mielenterveyteen. Asuntojen vuokrat ovat nousseet tänä vuonna todella paljon, eikä pitkäaikaisia vuokra-asuntoja enää juurikaan ole markkinoilla. Täällä ei ole asumistukijärjestelmää. Monelle iskee koti-ikävä, joka voi vaikuttaa mielenterveyteen. Päihteiden helppo saatavuus ja halvat hinnat houkuttavat.

Espanjassa on saatavilla julkisia ilmaisia mielenterveyspalveluja, mutta espanjan kielellä. On sekä perusterveydenhuollon tasoista että sairaalahoitoa. Suomen kielellä palveluja on hyvin niukasti tarjolla. Minun tietääkseni alueella toimii yksityisesti yksi psykologi ja muutama terapeutti, mutta ei esim. yhtään psykiatria. Pyydän siis jokaista tänne matkustavaa muistamaan, että tuo mukanaan lääkkeensä resepteineen, koska mielialalääkkeiden uusiminen on täällä hankalaa. Alueelle muuttavien pitää miettiä, miten aikoo hoidon täällä järjestää, koska se ei ole kovin yksinkertaista tulkkipalveluiden välityksellä. Pelkkä aurinko ei riitä ratkaisemaan mielenterveyden ongelmia.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista