Miekkavalaat hyökkäsivät: brittivene upposi – miehistö merihädässä Andalusian yössä

Brittiläinen purjevene koki kovia Gibraltarinsalmessa, kun miekkavalaat kävivät sen kimppuun.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Iso-Britannian lipun alla purjehtinut Bonhomme William -vene upposi Atlantin puolella Gibraltarinsalmessa viime torstain vastaisena yönä. Kuva: Salvamento Marítimo.

Brittiläinen purjevene Bonhomme William  joutui merihätään torstain vastaisena yönä Espanjan Andalusiassa, Tarifan ja Barbeten välisillä vesillä Cádizin maakunnassa.

Espanjan meripelastuspalvelu Salvamento Marítimo kertoo saaneensa hälytyksen myöhään keskiviikkoiltana. Britannian lipun alla purjehtiva alus pyysi apua, koska sen ohjausjärjestelmä oli vaurioitunut aggressiivisessa, yöllisessä ”kohtaamisessa miekkavalaiden kanssa”.

Alus oli uppoamassa, mutta kaikki veneen kyydissä olleet kolme henkilöä olivat kunnossa.

Brittivene kertoi sijainnikseen noin kolmisen kilometriä Punta Camarinalista, joka on niemenkärki Gibraltarinsalmen pohjoisoassa Atlantilla, Tarifan ja Barbeten välissä.

- Mainos -

Bonhomme William -purjevene. Kuva: Salvamento Marítimo.

Ihmiset heiluttivat soihtuja pelastuslautalla

Viranomaisten pelastusvene lähti välittömästi kohti annettuja koordinaatteja. Kun se saapui paikkaan, jossa vene oli uppoamassa, pelastajat havaitsivat, että purjeveneessä olleet ihmiset olivat sytyttäneet kaksi käsisoihtua ja heiluttivat niitä ympäriinsä. Lisäksi kolmas soihtu oli lähetetty yötaivaalle niin, että heidän sijaintinsa olisi helposti nähtävissä.

Meripelastuspalvelun mukaan kaikilla purjealuksen miehistön jäsenillä oli pelastusliivit yllään, ja he olivat pelastuslautalla vedessä.

Heidät kuljetettiin Barbaten satamaan, missä kaikkien todettiin olevan vahingoittumattomia.

Salvamar Enif -pelastusveneen miehistö keräsi ja otti talteen saastuttavat nesteet, radiomajakan, pyrotekniikan ja pelastuslautan.

Pieni jahti, noin kuusi metriä pitkä purjevene, oli vaurioitunut kuitenkin niin pahasti, että se upposi Gibraltarinsalmen syvyyksiin.

Lue myös: Miekkavalaat upottivat purjeveneen Gibraltarin salmessa

Miekkavalaan vartalo on torpedomainen ja tukeva. Sillä on pysty, hain selkäevää muistuttava selkäevä.

Syytä valaiden hyökkäyksiin ei tunneta

Miekkavalaiden (orcinus orca) käytös on herättänyt huomiota Espanjan vesillä jo vuosien ajan. Englanniksi niitä kutsutaan myös nimellä ”killer whales” eli tappajavalaat, mikä on sangen dramatisoitu nimitys eläimille, jotka eivät ehdointahdoin ole ihmisille vaarallisia.

- Mainos -

Viranomaisten mukaan ensimmäisen kerran miekkavalaat kävivät veneen kimppuun toukokuussa 2020. Tapauksia on sen jälkeen ilmennyt tasaiseen tahtiin, ja ne vaikuttavat olevan yleistymässä. Useimmiten hyökkäykset ovat olleet vaarattomia.

Käytöksen taustalla on tutkijoiden arvion mukaan yksi mahdollisesti veneen kanssa törmäyksestä tai ansaan joutumisesta traumatisoitunut yksilö, joka alkoi hyökätä veneiden kimppuun. Sittemmin käytös on levinnyt muussa populaatiossa sosiaalisen oppimisen kautta.

Miekkavalaat ovat sosiaalisia olentoja, jotka oppivat helposti toisiltaan. Toinen vaihtoehto on, että kyseessä on valaiden mielestä hauska muotivillitys.

Hyökkäyksissä miekkavalaat lähestyvät purjeveneitä perästä päin ja käyvät peräsimen kimppuun. Veneen pysähdyttyä valaat ovat useimmissa tapauksissa menettäneet mielenkiintonsa.

Espanjan viranomaiset tutkivat valaiden käytöstä ja ovat sijoittaneet satelliittitunnisteet kuuteen valaaseen, jotta voivat seurata niiden liikkeitä ja oppia, mistä on kyse.

Lue myös: Ryhmä valaita uiskenteli Fuengirolan edustalla

Miekkavalas on laajalle levinnyt nisäkäslaji

Miekkavalas on suurin delfiinien heimoon kuuluvista valaslajeista.

Miekkavalaita esiintyy lähes kaikissa maailman merissä. Ne ovatkin levinneet laajemmalle alueelle kuin mikään muu petoeläinlaji ja ovat ihmisen lisäksi laajimmalle levinnyt nisäkäslaji. Miekkavalas on luokiteltu maailman nopeimmaksi merinisäkkääksi.

- Mainos -

Miekkavalaskoiras voi painaa lähes 10 tonnia ja olla melkein 10 metrin pituinen. Miekkavalaat ovat petoja, jotka syövät monipuolisesti eri merieläimiä, kuten mustekaloja, kaloja, lintuja ja jopa valkohaita ja muita suuria merinisäkkäitä.

Naaraat voivat elää luonnossa jopa 100-vuotiaiksi ja urokset 50-vuotiaiksi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *