Melanooman varhainen toteaminen

Kesä on jo ovella ja varsinkin täällä Espanjassa UV-indeksit nousevat todella korkealle. Kun auringosta kuitenkin halutaan nauttia, on paikallaan muistuttaa myös sen vaaroista.

Melanooma on ihosyöpien aggressiivisin muoto, ja sen esiintyminen on lisääntynyt viime vuosina varsinkin 30 – 49-vuotiaiden keskuudessa. Jos melanooma diagnosoidaan sen varhaisessa vaiheessa, siitä voi parantua täysin. Tämä on kuitenkin asia, joka valitettavasti muuttuu syövän kehityttyä jo pidemmälle.

Hospital Quironsalud Marbellan asiantuntijat suosittelevatkin säännöllisiä luomien tarkistuksia. He muistuttavat, että huomiota tulee kiinnittää muun muassa seuraaviin mahdollisiin muutoksiin: luomen nopea kasvu, värinmuutos, kutiaminen tai verenvuoto.

Terveiden luomien tiedetään olevan ominaisuuksiltaan hyvin vakaita ajan mittaan. Niinpä muutoksien aikuisten luomissa pitäisi heti soittaa hälytyskelloja. On ensisijaisen tärkeää mennä heti dermatologin vastaanotolle, jos havaitsee minkäänlaisia muutoksia luomissaan. Näin voidaan välttää ongelmia aikaisella diagnoosilla, ja tarvittaessa aloittaa melanooman hoito aikaisessa vaiheessa. Kontrollit epäsäännöllisten luomien kyseessä ollessa tulisi tehdä 3-4 kuukauden välein.

Melanoomasta voivat kertoa seuraavat tuntomerkit:

- Mainos -

-luomen epäsäännöllinen muoto. Normaalit, terveet luomet ovat yleensä säännöllisen muotoisia

-epätasainen luomen reuna

-luomen väri on epätasainen, siinä on kirkkaampia ja tummempia kohtia tai useita eri värisävyjä

-luomen läpimitta on suurempi kuin 6 mm. Hyvälaatuiset luomet ovat yleensä pienempiä

-uusien luomien syntyminen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...