Marko Leinon uutuudet tarjoavat kauneutta ja kaoottista koheltamista

 

Marko Leino tunnetaan tuotteliaana kirjailijana ja käsikirjoittajana, mutta kaksi uutuuskirjaa viikon sisään on aika paljon jopa hänelle.

Aurinkorannikolla jo vuosikausia viihtynyt kirjailija Marko Leino – tai pikemminkin hänen kustantajansa – julkaisevat syyskuun alkupuolella kaksi kirjaa vain viiden päivän välein. Vaikka näppäimistön takana on istunut sama mies, ovat kirjat keskenään hyvin erilaisia.

– Oikeastaan ainoa yhteinen tekijä kirjoissa on, että kummankin valmistumisaikataulu on noin 10 vuotta. On silkkaa sattumaa, että ne tulevat nyt melkein samaan aikaan ulos, Leino itse kertoo.

- Mainos -

Tarina tyttärelle

On vaikeaa kuvitella kirjalle kauniimpaa taustatarinaa, kuin mitä on 12. syyskuuta ilmestyvällä Unimaailman vangit -teoksella

– Kun pidin kätilöopistolla vastasyntynyttä tytärtäni sylissä, päätin että ennemmin tai myöhemmin kirjoitan hänelle omistetun kirjan, Marko Leino muistelee.

Vuodet kuluivat, mutta kirjaa ei ilmestynyt. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, etteikö mitään olisi tapahtunut.

– Jo kolme viikkoa Adan syntymän jälkeen loin tietokoneelleni Unimaailman vangit -nimisen tiedoston. Alussa ei ollut muuta kuin nimi, josta pidin heti tosi paljon. Pikkuhiljaa tiedostoon alkoi ilmaantua hajanaisia ajatuksia kirjan sisällöstä, alustavia kohtausideoita, yksittäisiä virkkeitä, kuvia, alustavia juonikuvioita, jopa unieni pätkiä ja niin edelleen, kirjailija kertoo.

Kuten ajalla on tapana, se kului nopeasti, ja yhtäkkiä Marko Leinon tytär olikin jo seitsenvuotias ja alkoi itsekin kysellä hänelle omistetun kirjan perään. Ratkaiseva, kirjan eteenpäin nytkäyttävä askel tuli Leinolle lopulta unessa.

– Eräänä yönä näin unessani punaisen, korkeuksiin kurottavan savupiipun, jonka takana meri avautui rannattomaksi aavaksi, hän kuvailee.

– Aamulla muistin, että olin oikeasti nähnyt vastaavan piipun maisemineen viisitoista vuotta aiemmin ollessani Espanjassa kirjoittamassa erästä elokuvakäsikirjoitusta. Uneni savupiippu oli vanha malagalainen lyijyvalimotehtaan, Los Guindosin piippu. Itse vuonna 1923 perustettu tehdas purettiin jo 1970-luvulla, mutta 106 metriä korkea, maamerkkimäinen torni jätettiin pystyyn, Leino taustoittaa.

- Mainos -

– Eräänä aamuna vuonna 1993 korkealle tornin kylkeen oli ilmestynyt graffiti, jossa luki suurin kirjaimin: MONICA. Torniin oli kiivennyt ja graffitin tehnyt hurjapäinen nuorukainen, joka oli halunnut tehdä sovinnon tyttöystävänsä kanssa ja maalannut tämän nimen rakkautensa manifestiksi. Vaikka graffiti poistettiin vuonna 2007 osana tornin entisöintiä, oli tuosta hullua rakkautta osoittavasta teosta tullut jo niin suosittu, että torni tunnetaan yhä nykyäänkin nimellä Monican torni.

(jatkuu kuvan jälkeen)

– Unimaailman vangit on sisäkkäisistä, toisiinsa kietoutuvista tarinoista muodostuva takiaispallo, jota pitää kasassa usko rakkauteen ja sen kaikkivoipaisuuteen, kuvailee Marko Leino. (Kuva: Otava)

Miksi tuo uni ja torni olivat niin keskeisiä tekijöitä kirjan synnylle, se selviää Leinon mukaan kun lukee kirjan.

Jotain hän suostuu kuitenkin paljastamaan myös kirjan sisällöstä.

Unimaailman vangit kertoo tytöstä, Adasta, jonka äiti joutuu onnettomuuteen, jonka seurauksena vaipuu koomaan. Lääkärit käskevät luovuttamaan ja hyvästelemään äidin, mutta tyttö päättää pelastaa äitinsä, Leino aloittaa.

– Ada joutuu menemään itse unimaailmaan voidakseen vapauttaa äitinsä vankilasta, joka on kooma. Esiin nousee myös suvun historiaa ja monia outouksia, kuvailee Marko Leino tarinaa, joka leikittelee fantasian ja realismin välillä. Nämä kaksi maailmaa sekoittuvat myös kirjan päähenkilöllä.

– Jossain vaiheessa tytöllä menee kaikki sekaisin, niin ettei hän tiedä enää onko hereillä vai missä hän on. Ennen kaikkea Unimaailman vangit on sukellus romaanin päähenkilön, Adan, mielikuvitus- ja unimaailmaan, rinnakkaistodellisuuteen, jonka lainalaisuudet eivät alistu reaalimaailman kahleisiin, Leino maalailee.

Unimaailman vangit ilmestyy maanantaina 12. syyskuuta Otavan julkaisemana kovakanttisena, sähkökirjana ja äänikirjana.

- Mainos -

Kontulan kuningas

Leinon syyskuisista uutuusteoksista ensimmäisenä markkinoille ehtii Kontulan kuningas.

Kontulan kuningas on hirtehisellä, mustalla huumorilla varustettu dekkarimainen hölmöilytarina kahdesta rikollisesta veljeksestä. Päähenkilöt ovat kontulalaiset Kuikan veljekset Hannu ja Kari, Marko Leino kertoo.

Paljastamatta laajemmin juonen käänteitä, kynäniekka suostuu hieman avaamaan tarinaa ja sen päähenkilöitä.

– Ensinnäkin Kuikan veljekset ovat erittäin antisankareita, hän nauraa.

– Isoveli on vanha kaman luukuttaja, diileri ja pikkurikollinen. Pikkuveli puolestaan peräkammariin unohtunut täysikäinen nahjus. Veljeksillä on melkein 20 vuotta ikäeroa, joten he ovat ehkä enemmänkin kuin rikollinen isä ja hänen hulttiopoikansa, kuin veljekset.

– Veljesten vanhemmat ovat kuolleet ja isoveli on luvannut pitää pikkuveljestä huolta. Ja se huolenpito ei ehkä ole aivan sellaista kuin vanhemmat olisivat toivoneet, Leino maalailee päähenkilöitään.

(jatkuu kuvan jälkeen)

Kontulan kuningas -teoksen mehukkaat hahmot on koostettu tyypeistä, joihin Leino on itse lähiössä ja Kalliossa asuessaan törmännyt. (Kuva: Lind & Co)

Jos Leinon pitäisi nimetä joku kirjailija, jonka tuotannon kanssa Kontulan kuningas jakaa hengenheimolaisuutta, tulee mieleen pari nimeä.

– Jos pitää Reijo Mäen Vareksesta, niin todennäköisesti pitää myös tästä. Tosin Kontulan kuningas on astetta hölmömpää. Toinen nimi kotimaisista kirjailijoista on Antti Tuomainen, Leino mainitsee.

– Jos tykkää huonon maun ronskista huumorista, niin silloin tämä toimii, kirjailija arvelee nauraen.

Kontulan kuningas ilmestyy keskiviikkona 7. syyskuuta ruotsalaisen Lind & Co -kustantamon julkaisemana.

– Kirja ilmestyy ääni- ja sähkökirjana, jotka ovat muuten kaksi eri versiota, Leino paljastaa.

– Mielestäni ääni- ja sähkökirja ovat kaksi eri asiaa. Äänikirja etenee lineaarisesti ja on kieleltään hieman oiotumpi. Sähkökirja taas noudattaa ihan normaalin romaanin lainalaisuuksia, siellä on takaumia ja ehkä hieman vaikeampaa kieltä, kirjailija kuvailee.

– Toivottavasti lukijat ja kuuntelijat pystyvät nauttimaan ”mutkat suoraksi” -tyyppisestä tarinasta niin ettei päähenkilöiden puolesta tarvitse jännittää, vaan pikemminkin heille voi nauraa, Leino aprikoi.

Uutta tekeillä

Kuten todettua, Marko Leino on tuottelias kynäilijä, joten arvatenkin hänellä on myös jotain uutta työn alla.

– Kirjoitan parhaillaan uutta romaania, joka sijoittuu osittain tänne Fuengirolaan. Malminkartano – Fuengirola -akselilla liikutaan. Pako aurinkoon on projektin nimi, Leino paljastaa.

– Se on tragikoominen tarina suomalaisperheestä, joka jättää koko elämänsä Suomessa taakseen ja muuttaa tänne. Ja sehän ei olekaan aina ihana helppoa, hän myhäilee.

Kuulostaa siltä että tositapahtumistakin voi tähän tarinaan ammentaa.

– Kyllä siitä varmaan samaistumiskohtiakin löytyy, mutta toki tässä vedetään kaikki sopivasti överiksi, Leino muotoilee.

Leffat palaavat

Aurinkorannikon suomalaiset muistavat ja tietävät Marko Leinon myös FEY:n eli Fugen Elokuvan Ystävät leffakerhon puuhamiehenä. Syksyn tullen FEY tuo jälleen suomalaisia elokuvia Aurinkorannikon suomalaisten iloksi.

Fuengirolan eläintarhan vieressä sijaitsevassa Cine Alfil -elokuvateatterissa näytetään näillä näkymin syyskaudella ainakin juuri ilmestynyt, ex-jääkiekkoilija Marko Jantusesta kertova Laitapuolen hyökkääjä. Samoin suunnitelmissa ovat Mielensäpahoittaja Eskorttia Etsimässä ja Kontio & Parmas -elokuva.

Tarkemmin ohjelmisto varmistuu lähiaikoina.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, Kuva: Ada Isabella
Mainos
Jatka lukemista