Demokratia vai demon-kratia?

Bertrand Russell (1872-1970) on sanonut: ”Demokratiassa saavat idiootit valita, diktatuurissa he saavat hallita”. Ajatuksessa on paljon perää. Olemme saaneet riittävästi kokemusta siitä mihin yksinvaltius johtaa. Ei mihinkään hyvään! Esimerkkeinä mainittakoot Venäjä, Pohjois-Korea ja Kiina.

Demokratia toimii parhaiten silloin kun päätökset tehdään enemmistöpohjalta! Demokratiaa voidaan yrittää viedä pitemmälle sillä että päätösten tekoon vaaditaan kaikkien yksimielisyyttä. Jos yksi tällöin vastustaa muiden näkemystä, hän voi hallita muita, ja joudutaankin itsevaltiuden tilaan. Liian pitkälle viety demokratia kääntyy itseään vastaan. Demokratiasta on yllättävän lyhyt matka demon-kratiaan eli pahanvaltaan!

Kuningas Arthur ja hänen ritarinsa kokoontuivat linnassa Camelotissa pyöreän pöydän äärelle. Koska pöytä oli pyöreä, olivat kaikki samanarvoisia. Pöytää pidetään läheisyyden paikkana. Se on myös paikka, jossa läheisyyden puute paljastuu helposti. Pöydän ääressä tiedämme, onko läsnä ystävällisyys ja yhteys, vai salatut kaunat tai pelko. Joskus lähelle on pitkä matka!

Itsevaltiaat harvoin istuvat pyöreän pöydän ääressä! Heidän pöytänsä on pikemminkin suorakaiteen muotoinen. Olemme nähneet tiedotusvälineistä kuinka Putinilla on todella suuri, noin kuusi metriä pitkä pöytä, jonka päässä hän istuu ylimielisin ottein.

Suomi ja Ruotsi ovat istumassa Naton pyöreään pöytään. Samaan pöytään Erdogan lyö äkäistä löylyä ylikuumasta turkkilaisesta saunasta! Demon-kratiaa!?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...