Jokseenkin vuosi sitten ilmestyi Marko Leinolta koko perheen lukuromaaniksi kuvailtu kirja Unimaailman vangit. Jo pelkästään kirjan syntytarina on niin kiehtova, että se houkuttelee lukemaan.
Kirjan ilmestyessä Leino kertoi, että idea kirjaan syntyi Helsingin Kätilöopistolla, kun hän piti vastasyntynyttä tytärtään sylissään. ”Päätin että ennemmin tai myöhemmin kirjoitan hänelle omistetun kirjan” Leino paljasti.
Monien vaiheiden jälkeen kirja lopulta valmistui ja ilmestyi – 10 vuotta myöhemmin vuonna 2022.
Unimaailman vangit -kirjan keskiössä on pieni Ada tyttö, jota kohtaa kauhea tragedia: hänen äitinsä joutuu onnettomuuteen, jonka seurauksena vaipuu koomaan. Lääkärit eivät ole kovin toiveikkaita toipumisen suhteen ja sama tappiomieliala alkaa tarttua myös Adan isään ja isoäitiin.
Ada ei kuitenkaan ole valmis luovuttamaan äidistään. Hän päättää löytää keinon äitinsä herättämiseen.
Keino löytyy – tai ainakin sellaista lähdetään etsimään – unimaailmasta, paikasta, jossa todellisuuden ja unen, oikean ja kuvitelman rajat taipuvat ja hämärtyvät.
Ada etsii ja löytää vihjeitä ja johtolankoja, miten hän voisi saada unimaailman kautta äitinsä heräämään todellisuudessa.
Unimaailman seikkailuista kertoessaan Leinon teksti on herkullisen värikästä ja maalailevaa. Itselläni otti hetken tottua ajatukseen, että pienen tytön kertojansuusta tulee näin monimuotoista ja runollista tekstiä, mutta sen jälkeen tunnelma vei kerrassaan mukanaan.
Tapahtumia unimaailman seikkailuissa ei kannata spoilata tässä sen tarkemmin, mutta sen verran uskaltaa sanoa, että ”koko perheen lukuromaani” määritelmän mukaisesti tarinasta löytyy varmasti omat kerroksensa niin nuoremmalle kuin vanhemmallekin lukijalle. Ystävyys, luottamus, läheisten väliset ristiriidat ja niiden selvittäminen, periksi antamattomuus, ja monet muut teemat nousevat esille.
Teemaan sopivasti kirja ei jakaudu lukuihin, vaan 25 uneen, joista osa tapahtuu reaalimaailmassa, osa unimaailmassa ja osa liikkuu molemmissa. Loppua kohti kerronta, ja sitä myötä tunnelma, tiivistyy ja Adan äidin kohtalo, niin unessa kuin todessakin, alkaa hahmottua.
Jos on aiemmin lukenut Marko Leinolta vain dekkareita, saattaa ajatus miehen kirjoittamasta lapsille suunnatusta kirjasta hieman epäilyttää, siinä määrin synkillä sävyillä hän maalaa rikollismaailmaa. Mutta Unimaailman vangit on – vuonna 2007 ilmestyneen Joulutarinan tapaan –erinomainen osoitus siitä, että Leinon paletista löytyy myös heleämpiä sävyjä.