Maria Palmu talvehtii Aurinkorannikolla ja antaa eväitä koira-arkeen – tämä laji sopii kaikille hauvoille

Virroilta kotoisin oleva Maria Palmu kouluttaa Espanjan Aurinkorannikolla ja Suomessa koiria ja omistajia rakkaudesta lajiin. Marialla itsellään on neljä snautseria.

Fuengirola.fi
7 min lukuaika
Rakkaudesta koiriin ja koiraharrastamiseen. Kouluttaja Maria Palmu kääpiösnautserinsa Sandon kanssa. Kuva: Pauliina Kolari.

Maria Palmu, 50, on Aurinkorannikolla talvehtiva aktiivinen koiraharrastaja. Hän tuli miehensä ja koiriensa kanssa Espanjaan marraskuussa 2024. Perhe asuu pienessä Almayaten kylässä itäisellä Aurinkorannikolla. 

– Espanjassa olemme matkailleet jo yli 30 vuotta ja tämä on toinen pitkä talvemme täällä, Maria kertoo.

Palmujen koiraperheeseen kuuluu tällä hetkellä 4 uroskoiraa. 12-vuotias snautseri Macu, vajaan kahden vuoden ikäiset kääpiösnautserit Sando ja Fio ja viisikuukautinen kääpiösnautseri Curro, joka on hankittu Espanjasta kuluneena talvena. 

– Hän on aito galicialainen “macho” Fiolledosta. Muut koirani ovat suomalaisilta kasvattajilta. Koirani ovat kaikki näyttelyissä käyviä, mutta lisäksi harrastamme rally-tokoa, hoopersia, mejää (eli metsästyskoirien verijälki) ja agilityä. Näitä kaikkia neljää lajia myös koulutan.

Maria Palmu ja vajaan kahden vuoden ikäinen suloinen Sando-snautseri.

”Olen kannustava kouluttaja”

Maria aloitti rally-tokon harrastamisen vuonna 2016 ja kilpauran 2017 molemmilla silloisilla koirillaan. 

– Koulutustaustani on harrastuspohjalla ja minulle on kertynyt kokemusta kouluttajana lukuisilta lajileireiltä, kursseilta sekä yksittäisten koirakoiden ohjaamisesta. Olen kouluttanut kaikentasoisia  ja -rotuisia koirakoita niin sisähalleissa kuin ulkokentillä. Olen pätevöitynyt rally-tokon koetoimitsija.

Maria kilpailee Suomessa aktiivisesti rally-tokossa. 

– Macu -koirani kilpailee rally-tokossa MES-luokkassa (mestariluokassa) ja meillä on koulutustunnus RTK4 sekä yksi valionarvoon oikeuttava tulos MES95. Sando ja Fio ovat suorittaneet ALO-luokan (alokasluokan) ja saaneet koulutustunnuksen RTK1. Curro aloittaa tulevana kesänä Suomessa kilpailu-uransa, Maria listaa.

– Kouluttajana olen kannustava, innostava ja rohkaiseva. Huomioin aina koirakon oman tason,  ja haluan nähdä heidän kehittyvän lajissa. Koulutukseni taustalla on aina jokin etukäteen suunniteltu tavoite – oli se sitten pitkän tähtäimen tavoite tai vain sen koulutuskerran päämäärä.

Lue myös: Pauliinan perhe muutti Keski-Suomesta Fuengirolaan – elämä muuttui helpommaksi ja koirakin nauttii

Tarja Ukkola ja Kata-koiran erinomaista seuruuta kontaktissa.

Laji sopii kaikille koirille

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. 

– Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä, Maria kuvaa.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana.

– Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille, ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille, Maria selvittää.

– Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien koirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!

Lue myös: Koirilla on oma ruokalista Marbellan hittikahvilassa – Pepe-hauva testasi tarjoilun

Kati Räsänen ja Hyrrä treenaamassa maahan menoa Fuengirolassa.

Maria kouluttaa myös Fuengirolassa

Maria on pitänyt rally-toko-koulutuksia myös Aurinkorannikolla. Koulutusten paikaksi on valikoitunut Fuengirolan Fluvial Parkin alue.

– Muitakin viime vuoden puolella testailtiin, mutta tämä on osoittautunut parhaaksi paikaksi. Rally-tokon treenit jatkuvat nyt vielä huhtikuun loppuun ja jatkuvat taas sitten marraskuussa uudelleen, hän kertoo.

– Osallistujat ovat täällä olleet hyvin erilaisia ja eritasoisia, ihan kuten kursseillani Suomessakin. Tämä juuri onkin lajin rikkaus, että se soveltuu kaikentasoisille koirakoille. Iloitsen kovasti aina, kun saa uusia harrastajia lajin pariin. Tänä talvena olen saanut innostettua  useammankin koirakon kisapolulle joko jatkamaan tai aloittamaan aivan uuden kilpailuharrastuksen. Toki moni käy treeneissä päätarkoituksenaan aktivoida koiraa sekä opettaa sille uusia asioita, mutta ennen kaikkea siksi, että koirakot saavat mielekkään yhteisen harrastuksen.

Lue myös: Aurinkorannikolla voi nyt kloonata koiransa ja kissansa – näin paljon se maksaa

Perusasento on yksi rally-tokossa ensimmäisenä harjoiteltavista taidoista. Mallia näyttää Tarja Ukkola koiransa Unnan kanssa.

Mielekäs tekeminen aktivoi koiraa

Maria nauraa, että hän voisi puhua koirankoulutuksesta ja sen eri tavoista tuntitolkulla, koska se  on hänen lempiaiheensa.

– Positiivinen vahvistaminen, motivointi sekä koiran palkan laatu ja oikea-aikaisuus ovat aivan avainasemassa koiraa koulutettaessa. Voisi sanoa, että vanhanaikasta – ja onneksi myös eläinsuojelullisin perustein kiellettyä – on koiran rankaiseminen, pakottaminen tai pelottelulla ohjaaminen.

Rally-tokosta puhuttaessa Espanjassakin on omat kansalliset säännöt ja täälläkin järjestetään kilpailuja. Molemmat eroavat jonkin verran Suomesta. 

Laji sopii aivan kaikille. Mitään rajoitteita ei ole ohjaajaa tai koiraa koskien. Kaikenrotuiset koirat voivat osallistua. Myöskään ihmisen tai koiran iällä ei ole merkitystä. Rally-toko luo taustaa moneen harrastuslajiin, mutta antaa ennen kaikkea eväitä tavalliseen arkeen koiran kanssa sekä aktivoi koiraa mielekkään tekemisen kautta. Kannustan kaikkia kokeilemaan lajia matalalla kynnyksellä. 

Teksti ja kuvat: Pauliina Kolari

Suomalaisia koiraharratajia Fuengirolassa. Arvaa kuinka monta koiraa on piiloutunut tähän  ryhmäkuvaan? (Oikea vastaus: kuvassa on kahdeksan karvaturria.)

Suomen rally-tokon säännöt ja kilpailuohjeet sekä kyltit löytyvät Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta, katso tästä. Täältä löytyvät lisäksi jo uudet vuonna 2026 voimaan tulevat säännöt ja ohjeet kyltteineen.

Kansainväliset ohjeistukset löytyvät FCI:n sivuilta, katso tästä.

Jaa tämä artikkeli
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *