Lukuaika: Marbellan jet set -maineen luonut julkkisprinsessa kuoli 83-vuotiaana

Marbellan jet set -maineen luonut julkkisprinsessa kuoli 83-vuotiaana

Pin up -prinsessaksikin kutsuttu Ira von Fürstenberg oli Euroopan suurimpia seurapiiritähtiä.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Ira von Fürstenberg.

Yksi tunnetuimmista Euroopan seurapiirihahmoista, prinsessa Ira von Fürstenberg on kuollut 83-vuotiaana kotonaan Roomassa. Hän menehtyi sunnuntaina (18.2.).

Näyttelijä ja korusuunnittelija oli naimisissa espanjalais-saksalaisen prinssi Alfonso de Hohenlohen kanssa, jonka kanssa hänellä oli kaksi lasta.

Ira von Fürstenberg oli vuosia yksi Marbellan kansainvälisen suihkuseurapiirien suurista tähdistä. Hän oli myös Fiatin entisen presidentin Gianni Agnellin veljentytär ja Monacon edesmenneen ruhtinas Rainerin läheinen ystävä.

1960- ja 1970-luvuilla Ira näytteli noin kahdessakymmenessä eurooppalaisessa elokuvassa.

- Mainos -

Meni naimisiin prinssin kanssa 15-vuotiaana

Jet set -tähden elämäntarina on sykähdyttävä ja täynnä käänteitä.

Ira syntyi Roomassa vuonna 1940 nimellä Virginia Carolina Theresa Pancrazia Galdina zu Fürstenberg. Hän oli kuninkaallista syntyperää ja aito prinsessa. Ira oli saksalaisen prinssin Tassilo von Fürstenbergin ja Clara Agnellin tytär. Claran veli oli italialainen teollisuus- ja bisnesmoguli Gianni Agnelli, Fiat-automerkin presidentti ja yksi Euroopan rikkaimmista miehistä.

Sukupuu määräsi Iran tietä. Hänestä kasvoi kansainvälinen kaunotar, joka luovi kuninkaallisissa seurapiireissä aikansa kuuluisuuksien joukossa. Jo 13-vuotiaana hän käyskenteli mallina catwalkeilla.

Teininä Ira kapinoi ja kyllästyi perheensä aristokraattisiin käytäntöihin ja muutti brittiläiseen sisäoppilaitokseen opiskelemaan. Siellä hän rakastui espanjalais-saksalaiseen prinssiin Alfonso de Hohenlohe-Langenburgiin. He menivät naimisiin Venetsiassa 1955, ja morsian tietysti saapui gondolilla häihin. Sulhanen oli 31-vuotias ja morsian 15-vuotias.

Karkasi Meksikoon lapsineen

Skandaalinkäryinen avioliitto kesti vain viitisen vuotta: Ira oli uskoton prinssille brasilialaisen playboyn Francisco ”Baby” Pignatarin kanssa, jonka kanssa hän päätyi naimisiin kolmeksi vuodeksi (1961-64).

Ira vei kaksi lasta, jotka hänellä oli prinssi Hohenlohen kanssa mukanaan Meksikoon, mikä laukaisi pahamaineisen skandaalin.

- Mainos -

Prinsessan kahdesta pojasta toinen, Christoph ”Kiko” Hohenlohe-Langenburg menehtyi vain 49-vuotiaana Thaimaassa.

Nuorempi poika Hubertus ”Hubi” von Hohenlohe, 65, edusti Meksikoa alppihiihdossa lukuisissa olympialaisissa, muun muassa vuonna 1984 Sarajevossa, missä hän sijoittui pujottelussa sijalle 26. Hän on työskennellyt myös valokuvaajana ja pop-laulajana nimillä Andy Himalaya ja Royal Disaster. 

Marbella Club Hotel.

Perustivat miehensä kanssa Marbella Clubin

Ennen suhdesotkua Ira ja Alfonso ehtivät kuitenkin luoda Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevan Marbellan jet set -maineen.

Yhdellä matkallaan nuori pari nimittäin meni Marbellaan ja pysähtyi piknikille Välimeren rantaan. Elettiin 1950-luvun puoliväliä. Henkeäsalpaavan kaunis merimaisema, loputon valo ja tuoksujen runsaus antoivat Alfonselle idean: hän halusi rakentaa kalastajakylään leikkikentän rikkaille ja kuuluisille.

Syntyi legendaarinen Marbella Club -hotelli, joka yhä edelleenkin edustaa todellista luksusta.

Julkkisprinsessa viihtyi vanhoilla päivilläänkin Marbellassa, mutta myös Rondassa, minne hän tykkäsi mennä rauhoittumaan.

Vakituinen koti Iralla oli hänen synnyinkaupungissaan Italian Roomassa, missä hän myös kuoli.

Marbella Club -lomakeskuksen rantaa.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *