Lukuaika: Málagan yliopisto vajoaa kansainvälisessä vertailussa

Málagan yliopisto vajoaa kansainvälisessä vertailussa

Málagan yliopisto ei ole onnistunut kehittämään opetustaan halutulla tavalla. Päinvastoin oppilaitos on vajonnut entisestään alaspäin kansainvälisessä yliopistovertailussa.

Kansainvälisen Shanghai Rankingin tuoreet tulokset on paljastettu. Myös nimellä Academic Ranking of World Universities tunnettu listaus on yksi arvostetuimmista vertailuista, joka mittaa yliopistojen laatua ympäri maailman, monilla eri mittareilla.

Aurinkorannikon alueen ainoa yliopisto, Málagan yliopisto, ei ole perinteisesti kolkutellut listauksen kärkipäätä, mutta nyt se on pudonnut kansainvälisessä listauksessa jo 800 parhaan yliopiston ulkopuolelle.

Alimmassa viidenneksessä

- Mainos -

Shanghai Rankingin listauksessa annetaan vuosittain tarkka listasijoitus sadalle parhaalle yliopistolle, seuraavat 50 saavat kaikki sijoituksekseen 101-150, tämän jälkeen 50 seuraavaa sijan 151-200 ja loput sijoitetaan sadan yliopiston ryhmiin (201-300; 301-400 jne.).

Lue myös: Málagan yliopiston tutkijat simuloivat ilmastonmuutosta

Viime vuosina Málagan yliopisto on ollut kategoriassa 701-800, mutta uudessa listassa se on pudonnut vielä pykälän alemmas. Sijoitus maailman yliopistojen vertailussa osuus siis välille 801-900.

Vertailussa on mukana kaikkiaan 2.500 yliopistoa, mutta julkaistavalle listalle mukaan pääsee vain tuhat parasta.

Turismiala Málagassa on vahva

Vaikka yliopistojen kokonaistason vertailussa Málagan yliopisto jääkin kauas kärjestä, ja kehitettävää on paljon, on kuitenkin hyvä huomioida, että joillain opintoaloilla Málagassa ollaan jopa lähellä maailman huippua.

Turismi on Málagan yliopiston vahvinta osaamista.

Parhaiten Málagan yliopisto sijoittuu hotelli- ja turismialan koulutuksessa, misää sen sijoitus on ryhmässä 76-100. Yksinkertaistetusti voisi siis sanoa, että matkailualan opiskeluun löytyy koko maailmasta korkeintaan 75-99 parempaa yliopistoa kuin Málagan yliopisto.

Myös sähkö- ja elektroniikkainsinöörien ja sairaanhoidon koulutus on melko hyvällä kansainvälisellä tasolla (sijoitus 201-300 kummassakin).

- Mainos -

Andalusiassa yksi ylitse muiden

Andalusian itsehallintoalueella näyttää siltä, että yksi yliopisto erottuu muista edukseen, kun taas loput sijoittuvat listan jälkipäähän.

Andalusian paras yliopisto Shanghai Rankingin mukaan on Granadan yliopisto, joka sijoittuu koko maailman vertailussa sijoille 201-300. Toiseksi parhaiten menestyi Sevillan yliopisto, joka löytyy sijoilta 601-700.

Granadan yliopisto on koko Espanjan toiseksi paras.

Sijoilla 801-900 yhdessä Málagan kanssa on Jaénin yliopisto, ja näiden perässä, sijoilta 901-1000 löytyy vielä Córdoban ja Cádizin yliopistot.

Espanjan kerma

Andalusian ykkösyliopisto Granada pärjää erinomaisesti myös Espanjan sisäisessä yliopistojen vertailussa. Yhdessä Barcelonan yliopiston (Universitat de Barcelona) kanssa se sijoittuu Shanghai Rankingissa sijoille 201-300, mikä on paras espanjalaisyliopistojen sijoitus tuoreessa listauksessa.

Seuraavaan joukkoon, sijoille 301-400, mukaan nousee viisi espanjalaista yliopistoa: Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad Autónoma de Madrid, Universidad Complutense de Madrid, Universitat de València ja barcelonalainen Universitat Pompeu Fabra.

Espanjan seitsemästä parhaasta yliopistosta kolme sijaitsee Barcelonassa, kaksi Madridissa ja Granadassa sekä Valenciassa yksi kummassakin.

Kaikkiaan tämän vuoden Shanghai Rankingin tuhannen yliopiston joukkoon kelpuutettiin Espanjasta 38 yliopistoa. Näistä 27 sijoittui listalla Málagaa ylemmäs, kaksi samalle tasolle ja kahdeksan Málagan alapuolelle.

- Mainos -

Suomella matkaa Pohjoismaiden kärkeen

Vertailun vuoksi nostettakoon esiin joitain poimintoja myös Suomesta. Suomen parhaaksi yliopistoksi tällä listalla nousi Helsingin yliopisto, jonka tähti näyttäisi olevan laskussa.

Vielä vuonna 2021 Helsingin yliopisto oli Shanghai Rankingin sijalla 82. Viime vuonna sijoitus oli 93s. ja tänä vuonna Suomen ykkösyliopisto löytyy sijoilta 101-150.

Helsingin yliopiston parhaaksi osaamisalueeksi arvioitiin ekologia, jossa se on koko maailma 20:nneksi paras.

Seuraavaksi parhaiten pärjäsivät Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto, molemmat sijoilla 301-400.

Oulun (401-500), Tampereen (501-600), Itä-Suomen (501-600) ja Jyväskylän (701-800) yliopistot sijoittuivat kaikki vertailussa Málagan yliopiston yläpuolelle.

Lue myös: Yliopisto-opinnot Sofia-opistolla alkoivat

Pohjoismaiden paras yliopisto näyttää löytyvän Tanskasta. Kööpenhaminan yliopiston sijoitus tuoreella listalla on 32. Tukholmassa sijaitseva Karoliininen Instituutti on Ruotsin parhaana sijalla 37 ja Norjan ykkönen Oslon yliopisto sijalla 73. Islannin yliopisto löytyy sijoilta 601-700.

Yhdysvallat hallitsee kärkeä

Maailman parhaat yliopistot näyttävät ainakin Shanghai Rankingin perusteella sijaitsevan voittopuolisesti Yhdysvalloissa. Lista kolmen kärki on: 1. Harvard University, 2. Stanford University, 3. Massachusetts Institute of Technology.

Harvardin yliopisto on arvioitu maailman parhaaksi.

Ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen yliopisto listalla on neljäntenä oleva englantilainen University of Cambridge.

Kaikkiaan 30 parhaaksi arvioidun yliopiston joukossa on 20 yhdysvaltalaista, neljä englantilaista ja kaksi kiinalaista opinahjoa. Ranska, Sveitsi, Kanada ja Japani saivat kolmenkymmenen kärkeen yhden yliopiston kukin.

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...