Triphala

Länsimaiseen lääketieteeseen verrattuna ayurveda eroaa kasviperäisten lääkkeiden suhteen siinä, että se käyttää koko kasvin hyväkseen, eikä vain tiettyä laboratoriossa eristettyä aktiivia ainesosaa. Koko kasvin käyttämisessä on se hyöty, että sen kaikki ainesosat toimivat yhdessä synergisesti ja antaa näin luonnollisen mahdollisuuden luoda vahvemman vaikutuksen kehoon ja mieleen.

Yleensä ayurvedassa lääkekasveja ei käytetä yksin vaan eri kasveista tehdään sekoite. Näin saadaan aikaan vielä vahvempi vaikutus, kun jokainen kasvi lisää toisen vahvuutta ja näin ollen kasvattaa paranemismahdollisuuksia. Tietyt ikivanhat lääkekasvisekoitteet kuten Triphala, on kestäneet ajan paineet ja se on eräs suosituimpia ayurvedan käyttämiä kasvisvalmisteita.

Suolisto on ihmisen toiset aivot – kun suolisto temppuilee, niin ei ajatuskaan oikein kulje. Tämä ayurvedinen yrttisekoitus tukee suoliston toimintaa ja siinä sivussa tuo paljon muitakin hyvinvointia lisääviä vaikutuksia!

Triphala on kolmen yrtin jauheseos Intiasta. Amla (Emblica Officinalis), Bibhitaki (Terminalia Bellirica), Haritaci (Terminalia Chebula). Triphalaa on käytetty perinteisessä Ayurvedic-lääketieteessä muinaisista ajoista lähtien monikäyttöisenä lääkkeenä vatsavaivojen oireisiin.

Triphalan yhdeksän hyötyä vanhojen ayurveda-tekstien mukaan ovat:

-avustaa luonnollista kehon puhdistumista
-puhdistaa verta ja edistää maksan hyvinvointia
-hoitaa sisäelimiä
-tukee kehon pysymistä nuorena ja vastustuskykyisenä
-edistää hyvää verenkiertoa
-edistää ruoansulatusta
-normalisoi nälän tunnetta ja avustaa rasvan poistumisessa
-auttaa tilapäisissä ruoansulatusvaivoissa, mm. ummetuksessa
-hoitaa ruoansulatuskanavaa

Triphalan tärkeimpiä ainesosia ovat muun muassa tanniinit kuten gallushappo ja ellagiinihappo. Ne ovat antioksidantteja, jotka selittävät monet tämän valmisteen lääkitsevistä vaikutuksista.

Pääainesosat:

Amalaki (Amla, intialainen karviainen, Emblica officinalis): vaikuttaa pääasiassa keuhkoihin, mahalaukkuun, maksaan ja sydämeen. Se on rikas antioksidanttien, flavonoidien, karoteenien ja C-vitamiinin lähde. Amlan tanniinit tekevät C-vitamiinista lämmönkestävän eikä hajoa pitkän varastoinnin aikana.

Haritaki (Harada, Chebulic Myrobalan): Hedelmät ovat rikas tanniinien, aminohappojen ja fruktoosin lähde. Se sisältää myös meripihkahappoa ja sitosterolia. Sillä on ominaisuuksia, jotka vähentävät suoliston kouristuksia ja verenpainetta. Tämä vahvistaa perinteisen käytön sydän- ja verisuonijärjestelmän sairauksissa sekä paksu- ja ohutsuolen puuskittaisissa sairauksissa.

Bibhitaki (Beheda, Bellirica Myrobalan): Vaikuttaa pääasiassa keuhkoihin, sydämeen ja maksaan. Se sisältää 35 % öljyjä ja 45 % proteiineja. Makean tuoksuinen öljy on 35 % palmitiini-, 24 % öljy- ja 31 % linolihappoa. Linoliöljy on tärkein rasvahappo, joka liittyy HDL:n (”hyvän” kolesterolin) nousuun ja LDL:n laskuun, jota pidetään sepelvaltimotaudin kehittymisen riskitekijänä.

Triphalaa on käytetty jo vuosia lisäravinteena ummetuksen ja muiden ruoansulatusvaivojen torjuntaan. Sitä käytetään itse asiassa vaihtoehtona reseptivapaille laksatiiveille.

Eläinkokeissa Triphalan on osoitettu vähentävän tulehdusta ja niveltulehduksen aiheuttamia vaurioita.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanttien täydentämisellä voi olla myös joitain etuja, kuten sydänsairauksilta suojaaminen, urheilullisen suorituskyvyn parantaminen ja tulehduksen vähentäminen.

Vaikka lääkekasvit ovat erittäin tärkeitä kehon toiminnan säännöstelyssä, ne ovat silti vain osa laajempaa kehystä terveyden saavuttamiseksi. On tärkeää muistaa, että sairauden syy on saatava ensin selville, jonka jälkeen keho tulee tyhjentää kuona-aineista. Samalla keho-mieli kokonaisuus on saatava tasapainoon ruokavalion ja elämäntyylin vaihdosten ja lääkeyrttien avulla.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...