Vuonna 1997 saapui nuori Pauliina Heinonen Zaragozan yliopistoon kuudeksi kuukaudeksi vaihto-oppilaaksi, eikä arvannut kuinka paljon se hänen elämäänsä vaikuttaisi. Kaksi vuotta myöhemmin hän muutti Fuengirolaan, eikä Aurinkorannikko arvannut kuinka paljon se sitä muuttaisi.
Määrätietoisinkaan meistä ei tee itse kaikkia omaan elämään vaikuttavia päätöksiä. Tästä hyvänä esimerkkinä käy Pauliina Manson, tai vielä silloin Heinosen, saapuminen Espanjaan ja Aurinkorannikolle.
– Opiskelin Helsingin ammattikorkeakoulussa kauppatieteitä, kun opiskelukaverini ehdotti että lähtisin hänen kanssaan Espanjaan puoleksi vuodeksi vaihtoon, kun kerran osasin jo täysin espanjaa, Pauliina Manso kertaa.
Kielitaito oli peräisin aiemmalta vaihto-oppilasvuodelta Argentiinasta. Toiseen vaihto-oppilasreissuun hän oli kaikkea muuta kuin innokas.
– Sanoin kaverille, että minä en lähde enää minnekään vaihtoon, vuosi Argentiinassa riittää. Kaveri ei kuitenkaan luovuttanut niin helpolla, vaan kertomatta minulle laittoi meille molemmille haun Erasmus-vaihtoon. Muutaman kuukauden kuluttua hän tuli sitten innoissaan kertomaan, että olimme molemmat saanet paikan kuudeksi kuukaudeksi Zaragozan yliopistoon.
Aurinkorannikko vei puolivahingossa
Puoli vuotta Zaragozassa venyi lopulta kahdeksi vuodeksi, kunnes osoite vaihtui Aurinkorannikolle, jälleen hieman sattuman kautta.
– Tulin Aurinkorannikolle vuonna -99 oikeastaan pakon edessä. Minun piti päättötyötä varten haastatella suomalaisia yrittäjiä ja espanjalaisia jotka tekivät bisnestä suomalaisten kanssa. Ensimmäinen haastattelu oli perjantaipäivänä täkäläisessä kiinteistönvälitystoimistossa, ja seuraavana maanantaina olin siellä töissä. Ajattelin että voinhan minä jäädä tänne kesäksi töihin ja kirjoitella täältä käsin päättötyöni, Manso muistelee.
Lopulta päättötyön tekemisessä venähti vuosi, mutta Aurinkorannikolla työskenteleminen se vasta venähtikin. Sitä on takana nyt hieman vajaat 20 vuotta.
– Kun lopulta valmistuin vuonna 2000, niin samassa kuussa minulle soitettiin Caja Rural de Malaga –pankista ja pyydettiin töihin. Olin ilmeisesti ensimmäinen suomalainen pankkivirkailija Aurinkorannikolla, ja voin sanoa, että töitä ja asiakkaita riitti.
Caja Rural de Malagan ja sittemmin Cajamarin palveluksessa Pauliina Mansolla vierähti pankkihommissa kaikkiaan kahdeksan vuotta. Noiden vuosien aikana, tarkemmin vuonna 2003, vaihtui myös sukunimi, kun hän avioitui Luis Manson kanssa. Keväällä 2008 oli taas nopean siirron aika.
Osaksi suomalaista mediaa
– Keväällä 2008 Antti Pekkarinen tuli pankkiin ja pyysi mukaan fuengirola.fi -lehteen. Seuraavana sunnuntaina menin työhaastatteluun ja maanantaina aloitin työt. Lehti oli silloin vielä alkutaipaleella, joten myynnin ja taloushallinnon toimissa riitti kehitettävää.
Kesällä 2009 lehden taustamiehet järjestivät Manson pöydälle lisää töitä, kun Centro Finlandian osalta alkoivat ensin suunnitelmat ja heti perään käytännön työt remontteineen ynnä muineen.
– Olin mukana hankkimassa Centroon vuokralaiset ja huolehtimassa heidän asettumisestaan ja viihtymisestään. Lisäksi olin perustamassa Centron infopistettä ja järjestämässä tapahtumia. Samaan aikaan tietysti piti huolehtia lehden myynnistä ynnä muusta, joten hommaa riitti.
Vuonna 2013 alkoi vanha suola janottaa Pauliina Mansoa.
– Olisin jo nuorempana halunnut opiskella psykologiksi. Silloin se haave jäi kuitenkin kaupallisten opintojen jalkoihin. Vuonna 2013 aloin saada tarpeekseni bisneselämästä ja ilmoittauduin Málagan yliopistoon opiskelemaan psykologiaa. Niihin opintoihin pääsin syventymään vielä täydemmin keväällä 2014, kun jäin lehdestä ja Centrosta pois.
Psykologiasta takaisin bisnekseen
Psykologian opintoja Pauliina Manso jatkoi Málagassa aina vuoteen 2016 asti. Valmistuminen ja tutkinto jäivät – ainakin toistaiseksi – noin puolentoista vuoden päähän, kun bisnes palasi jälleen elämään.
– Vuonna 2016 sain Baronalta niin hyvän työtarjouksen, että siihen oli käytännössä pakko tarttua. Lähdin perustamaan ja pystyttämään Baronan Espanjan toimintoja. Pystytimme 2500 neliön palvelukeskuksen, jossa olin Barona Spain S.L:n toimitusjohtajana reilut pari vuotta. Sinä aikana rekrytoitiin lähemmäs 200 työntekijää.
Aikansa kutakin tuumasi Manso taas keväällä 2018. Työmäärä alkoi kasvaa liian suureksi ja perhe joutui tyytymään liian vähään.
– Lopetettuani Baronalla en tehnyt pariin kuukauteen juuri muuta kuin leikin lasten kanssa, pelasin padelia ja olin. Tarkoitus oli viettää loppuvuosi niin, mutta ei se sopinut minulle.
Touhuamaan tottuneelle naiselle pelkkä oleilu ei tullut pidemmän päälle kysymykseen. Mieli alkoi askarrella uuden idean kimpussa.
– Tulevaisuuden työmahdollisuuksia miettiessäni huomasin, että pohjoismaissa suosittu Co-working malli ei ollut vielä Fuengirolassa näkyvästi tarjolla. Kerroin ideasta muun muassa Fuengirolan kaupungin ulkomaalaisten asioista vastavaalle Rodrigo Romerolle, joka innostui ajatuksesta välittömästi. Kaupunki onkin ollut alusta asti taustalla tukemassa uutta yritystä esimerkiksi auttaen tilojen etsimisessä
Lopulta sopiva paikka löytyi syksyllä kaupungin keskustan tuntumasta. Paperisota ja remontti veivät oman aikansa, ja vuoden vaihteessa avattiin SmartWorkPlaza, Fuengirolan ensimmäinen kansainvälinen Business & Co-Working Center.
– Iso syy tämän paikan perustamisessa oli se, että halusin itselleni työpaikan, jossa voi työskennellä ja voida hyvin. Sellaisen jossa viihdyn vaikka lopun työurani. Kun olen naimisissa espanjalaisen miehen kanssa, ja lapsemme ovat espanjalaisia, en tule koskaan lähtemään täältä pois. Mietin, että mitä haluan tehdä, millaiseen työpaikkaan haluan aamulla lähteä. Ja sellainen tästä tuli, sanoo Pauliina Manso juuri avatun työpaikkansa neuvottelupöydän ääressä, silmin nähden tyytyväisenä ja ylpeänä.
Kuka?
- Pauliina Manso
- 45 vuotta
- Kotoisin Espoosta
- Zaragoazaan opiskelemaan vuonna -97
- Aurinkorannikolle vuonna -99
- Kolme lasta: tytöt Abril ja Mar, poika Luisito
- Naimisissa Luis Manson kanssa vuodesta 2003
Janne Leipijärvi