Lukuaika: Maailman vanhin ihminen asuu Espanjassa – Maria täytti 117 vuotta: ”Olen hyvin vanha, mutta en idiootti”

Maailman vanhin ihminen asuu Espanjassa – Maria täytti 117 vuotta: ”Olen hyvin vanha, mutta en idiootti”

117-vuotias espanjalainen ennätysnainen Maria Branyas puhalsi kakkukynttilöitä ja päivitti tapansa mukaan somea.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Maria Branyas täytti 117 vuotta maanantaina 4.3.2024. Kuva: Residéncia Santa María de Tura.

Maria Branyas vietti maanantaina 4. maaliskuuta syntymäpäiviään katalonialaisessa hoitokodissa. Espanjalainen Maria on maailman vanhin ihminen: hän täytti 117 vuotta.

Vuonna 1907 syntynyt Maria juhlisti historiallista merkkipäiväänsä läheistensä kanssa.

– Hän on erittäin kiitollinen kaikista saamistaan onnitteluista ja kiinnostuksesta, jota niin monet ihmiset ovat osoittaneet, Marian hoitokodin johtaja totesi.

– Maria on iloinen voidessaan juhlia tätä erityistä päivää perheensä ja ystäviensä kanssa ja toivottaa kaikille hyvää maanantaita.

- Mainos -

Olen päässyt näin pitkälle Maria Branyas iloitsee

Maria on edelleen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ja hän päivittää tyttärensä kanssa säännöllisesti kuulumisiaan X-viestipalvelussa (ent. Twitter).

– Hyvää huomenta, maailma. Tänään täytän 117 vuotta. Olen päässyt näin pitkälle, hän kirjoitti juhlapäivänsä aamuna.

Itseään hän kuvailee näin:

– Olen vanha, hyvin vanha, mutta en ole idiootti.

Maria on selvinnyt sodista ja pandemioista

Maria on nyt virallisesti maailman vanhin elossa oleva ihminen sen jälkeen, kun 118-vuotias ranskalaisnunna Lucile Randon kuoli 17. tammikuuta 2023.

Maria syntyi Yhdysvaltojen San Franciscossa, kunnes muutti perheensä kanssa 8-vuotiaana Kaliforniasta Espanjan Kataloniaan, missä hän on elänyt vuodesta 1915 saakka.

Marian perhekuva vuodelta 1911 New Orleansista, Yhdysvalloista. Maria kuvassa isänsä sylissä vajaa neljävuotiaana.

Hän on ehtinyt pitkän elämänsä aikana nähdä suuria maailman mullistuksia. Maria on kokenut niin Espanjan sisällissodan (1936-39), josta hänellä jäi ”erittäin huonoja muistoja” kuin kaksi maailmansotaakin.

Maria on myös selvinnyt kahdesta isosta, maailmanlaajuisesta tartuntataudista: vuoden 1918 espanjantaudiksi kutsutusta influenssapandemiasta sekä tuoreemmasta koronakurimuksesta.

- Mainos -

Tytär täytti 90: ”Onnea, beibi”

Maria avioitui vuonna 1931 katalonialaisen lääkärin Joan Moretin kanssa, jonka kanssa hänellä oli kolme lasta.

Hänen miehensä kuoli vuonna 1976, ja hän on myös elänyt kauemmin kuin ainoa poikansa August, joka kuoli traktorionnettomuudessa 86-vuotiaana.

Marian tytär Teresa täytti viime lokakuussa (2023) 90 vuotta.

Äiti onnitteli ”pienokaistaan” tietysti somessa.

– Tämä kaunotar on tyttäreni Teresa, lapsena. Hän täyttää tänään 90. Kuinka aika lentääkään! Hyvää syntymäpäivää, beibi! Ja muista, etteivät vuodet merkitse mitään, koska paras aika elämässä on olla elossa, Maria päivitti viisauden sanoja X-viestipalveluun kuvien kera.

”Positiivista mieltä ja onnea”

Maria Branyas on hämmästyttävän hyväkuntoinen ikäisekseen.

Hänellä ei ole muita terveysvaivoja kuin kuulo- ja liikkuvuusongelmia. Hän menetti toisen korvansa kuulon nuorena tyttönä.

Maria on kuvaillut pitkän ikänsä tekijöiksi ”onnea ja hyvää genetiikkaa”.

- Mainos -

Pysyminen erossa myrkyllisistä ihmisistä Maria kuvaa pitkän elämänsä tekijöitä

Muitakin syitä on:

– Rauhallisuus, hyvät välit perheeseen ja ystäviin, kontakti luontoon, tunne-elämän vakaus, paljon positiivista mieltä ja pysyminen erossa myrkyllisistä ihmisistä, Maria luettelee.

Itse asiassa maailman vanhin ihminen on niin hyvässä kunnossa, että Maria on suostunut tieteellisiin testauksiin tutkijoiden toimesta, jotka toivovat saavansa lisätietoa pitkän elämän salaisuuksista.

– Mielenkiintoisten menneiden muistojen läpikäynti tekee minut onnelliseksi. Ja olen varma, että jos me kaikki vanhat ihmiset muistamme hyvät asiat ja pysymme optimistisina, voimme nauttia tasapainoisemmasta ja täyttävästä elämästä.

Maria Branyas on nyt historian 12. vanhin henkilö, ja jos hän täyttää 118 vuotta, hän nousee viidenneksi. Vanhin koskaan todennettu henkilö oli ranskalainen Jeanne Calment, joka eli 122 vuoden ja 164 päivän ikäiseksi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *