Valtionvarainministeriön virkamiesten puheet ja poliitikkojen lupaukset ovat kuin eri maailmasta.
Virkamiehet muistuttavat, ettei Suomen kymmenen miljardin kestävyysvaje ole hävinnyt mihinkään. Samalla puoluejohtajat lupaavat lisätä julkisia menoja sadoilla miljoonilla, jopa miljardeilla.
Viimeksi keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että peruseläkkeitä voidaan nostaa satasella kuussa ja perusturvaa parantaa, jos työllisyysaste saadaan seuraavalla vaalikaudella nostettua 75 prosenttiin.
Tuollainen työllisyysasteen nosto tarkoittaa sataatuhatta uutta työpaikkaa. Haaste on kova. Pitää muistaa, että jo nyt osaaminen ja avoimet työpaikat kohtaavat huonosti, eikä talous ekonomistien mukaan kasva enää samaa vauhtia kuin muutamana viime vuotena.
Sipilän lupauksia voi pitää vastauksena SDP:n sairauslomalla olevalle puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka viime vapun puheessaan lupasi sadan euron korotuksen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin.
Niin Sipilä kuin keskustan eduskuntaryhmän vetäjä Antti Kaikkonen korostivat, ettei leikkauksia tarvita, jos tuo 75 prosentin työllisyysaste toteutuu.
Tällaiset puheet antavat täysin väärän kuvan Suomen tulevasta talouskehityksestä. On totta, että Suomen julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kääntynyt laskuun. Tilanne on kuitenkin väliaikainen.
Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomi alkaa velkaantua ensi vuosikymmenellä voimakkaasti, koska syntyvyys on ennustettua selvästi alempaa ja eläkeläisten määrä nousee ennätyksellisiin lukuihin.
Suomessa ikääntyminen on Euroopan nopeinta, ja koko maailmassa vain Japani ikääntyy Suomen tahdissa.
Vaaleihin on aikaa parisen kuukautta. Nyt mennään lupauksissa vasta alkulämmittelykierrosta. Suurtakaan ennustajaa ei tarvita, kun arvioi lupausten vain kiihtyvän. Poliitikot puhuvat, mitä kansa haluaa kuulla realiteeteista välittämättä.
Poliittisessa elämässä vahvistuu koko ajan puheiden ja vaalin jälkeisten tekojen ristiriita.
Viime eduskuntavaalit ja sen jälkeiset tapahtumat antavat hyvän kuvan ristiriidasta. Lähes jokainen puolue ilmoitti oikein lapulle kirjoitetun tekstin kanssa ennen vaaleja, ettei koulutuksesta leikata. Ensi töikseen uusi hallitus ilmoitti satojen miljoonien koulutussäästöistä.
Tällainen toiminta vie kansalaisten uskon poliitikkoihin ja poliittiseen päätöksentekoon. Liian moni ajattelee, että miksi menen uurnille, jos mikään lupaus ei pidä.
Kun pohditaan syitä äänestysvilkkauden jatkuvan laskuun, pitäisi poliitikkojen mennä peilin eteen. Ainakin osasyy nukkuvien puolueen kasvuun voi näkyä kuvastimen pinnasta.
Huhtikuun eduskuntavaalien teemoja ei ole vaikea arvata. Vanhusten hoivan parantaminen noussee maahanmuuton ja työllisyyden ohi.
Pauli Uusi-Kilponen