Lulu Sandberg auttoi Suomessa masentuneita ja menetti sitten sydämensä Fuengirolalle

Lulu Sandberg on ollut ollut aktiivisesti mukana Espanjan Aurinkorannikon toiminnoissa jo usean vuoden ajan.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
6 min lukuaika
Lulu Sandberg ihastui Fuengirolaan ensikäynnillä ja viimeisten seitsemän vuoden aikana hän on asustanut noin puolet vuodesta Aurinkorannikolla. Kuva: Janne Leipijärvi.

On olemassa monia sanontoja siitä, kuinka toisten auttaminen koituu lopulta myös omaksi hyväksi. Lulu Sandberg on elänyt tämän todeksi ainakin siinä mielessä, että hänen tiensä Aurinkorannikolle, jota hän kertoo rakastavansa, on kulkenut sattuman ja toisten auttamisen kautta.

Ennen Aurinkorannikolle muuttoa Lulu ehti nimittäin tehdä parikymmentä vuotta töitä masennuksesta kärsivien vertaistukityhmässä Espoon Tapiolassa.

– Vaikka en itse ole kärsinyt masennuksesta, tutustuin eräällä kurssilla henkilöön joka veti tuollaista vertaistukiryhmää, mutta hänen ryhmänsä oli kasvanut liian suureksi ja tarvittiin toinen ryhmä ja sille vetäjä, joten lupauduin auttamaan, Lulu kertoo.

Pari vuosikymmentä masennuksesta kärsivien kanssa työskenneltyään Lulu arvelee ymmärtävänsä masennusta jokseenkin niin hyvin kuin ulkopuolinen ihminen voi sitä ymmärtää.

- Mainos -

Hän kokee olleensa mukana erittäin tärkeässä työssä.

– Olen voinut olla erittäin tärkeänä väylänä niille ihmisille, tarjoamassa heille mahdollisuutta, niin että he saavat vertaistensa tukea.

”Fuengirola on oikea kaupunki”

Vuosien saatossa Lulu on tuossa työssä oppinut paljon ihmisyydestä. Keskeisimmät opit hän osaa tiivistää hyvinkin yksinkertaisesti:

– Kuuntele, kuuntele ja kuuntele. Äläkä neuvo liikaa. Jos masentuneita ihmisiä kuunneltaisiin enemmän ja heillä olisi mahdollisuus terapiaan jossa heitä kuunneltaisiin, ei olisi niin paljon masentuneita. Eikä niin paljon tarvetta lääkkeille ja sairaalajaksoille, hän linjaa.

Pekka Pakkanen tuli nelisentoista vuotta sitten tapaamaan minua Espooseen, koska hän oli kuullut että minulla oli siellä masentuneiden vertaistukiryhmä. Pekka halusi perustaa samanlaista toimintaa tänne Aurinkorannikolle ja halusi haastatella minua, että mitä kaikkea siinä pitää ottaa huomioon, Lulu kertoo.

Lopulta hän päätyi osallistumaan myös Fuengirolan silloisella seurakuntakodilla pidettyyn uuden tuliryhmän infotilaisuuteen.

– Se oli ensimmäinen kosketukseni Aurinkorannikkoon, aiemmin olin käynyt vain Kanariansaarilla lomareissuilla.

Fuengirola teki Luluun lähtemättömän vaikutuksen heti ensinäkemällä.

- Mainos -

– Paseo Marítimo, ranta, kaupat, palvelut, aurinko ja se, että tämä on oikea kaupunki, hän luettelee asioita jotka lumosivat hänet saman tien.

– Se oli minulle melkoinen yllätys ja ahaa-elämys, ymmärsin heti mikä tässä ihmisiin vetoaa.

Siinä määrin Fuengirola vetosi myös Lulu Sandbergiin, että perheen lomamatkat alkoivat lisääntyvässä määrin suuntautua Aurinkorannikolle, kunnes noin seitsemän vuotta sitten oli aika hankkia oma asunto monen muunkin suomalaisen suosimalta Los Bolichesin alueelta.

Lue myös: Los Bolichesin maamerkki sai pelkistetyn ulkomuodon

Loputtomasti matkakohteita

Mitä enemmän Lulu on viettänyt aikaa Fuengirolan asunnollaan, sitä enemmän hän on alkanut ihastua myös Aurinkorannikkoon laajemmin ja koko Espanjaankin.

– Yksi ihana puoli Fuengirolassa on se, että täältä pääsee esimerkiksi retkille ihan mihin vaan. Ja tässä maassa on niin paljon näkemistä, että minun elinikänäni en pysty koko Espanjaa ja kaikkea nähtävää koluamaan, hän nauraa.

– Madrid, Córdoba, Granada, Sevilla, aivan ihania paikkoja kaikki, Lulu luettelee lempikohteitaan Aurinkorannikon ulkopuolella.

Lue myös: Luotijuna vie Aurinkorannikolta Madridiin – näin helppo, nopea ja halpa se on  

- Mainos -

Stadilaisista löytyi seuraa

Aktiivisena naisena Lulu Sandberg halusi kauniiden maisemien ja muiden nähtävyyksien ohella löytää Aurinkorannikolta myös yhteisöllisyyttä, samanhenkisiä ihmisiä joiden kanssa viettää aikaa.

Tuo yhteisö löytyi nopeasti Aurinkorannikon stadilaisista, eli Costadilaisista.

– Se on rento, mukava porukka, jossa viihtyy erittäin hyvin. Vaikka tapaamme säännöllisesti viikoittain, toiminta on silti haluttu pitää mahdollisimman vapaamuotoisena. Siksi emme esimerkiksi ole virallinen yhdistyskään, Lulu kuvailee.

Costan stadilaisten tapahtumissa on Lulukin ollut monena, mm. kissana. Hän muistuttaa, että toimintaan ovat tervetulleita myös muut kuin stadilaiset. – Periaate on se, että jos viihdyt tässä ryhmässä, niin tervetuloa.

Ja toimintaa stadilaisilla tosiaan piisaa.

– Tapaamme joka tiistai klo 16. Välillä tapaamisissa on ohjelmaa, joku esitelmä, kirjaesittely tai muuta vastaavaa, välillä taas ei ole sen kummempaa ohjelmaa, kunhan tapaamme ja olemme yhdessä.

Wara Manta on kaikkien suosikki

Viikoittaisten tapaamisten lisäksi Aurinkorannikon stadilaislla on useamman kerran vuodessa muita tapahtumia, joista epäilemättä laajinta suosiota Aurinkorannikon suomalaisyhteisön keskuudessa nauttii jo perinteiseksi muodostunut Wara Mantan lakitus vappuaattona.

Lue myös: Wara Manta sai Espanjassa lakkinsa ongenvavan avulla – tuuli teki tepposet

Joka vappu jo vuodesta 2012 alkaen on stadilaista wapputunnelmaa koettu Fuengirolan rantakadulla, kun ns. turistipatsas, oikealta nimeltään Monumento al turista, saa päähänsä mittatilaustyönä tehdyn ylioppilaslakin aivan kuten Helsingissä patsasteleva esikuvansakin.

Ajatus Wara Mantan lakituksesta on siis peräisin stadilaisten riveistä, mutta vuosien varrella siitä on tullut koko Aurinkorannikon suomalaisyhteisön yhteinen kevätjuhla, joka kerää satamäärin suomalaisia rantakadulle katsomaan lakitusta, siemailemaan sihijuomia ja laulamaan keväisiä yhteislauluja.

Samalla on tilaisuus tavata vielä tuttuja ja vaihtaa kuulumiset ennen kuin monet lähtevät kesäksi Suomeen.

Stadin viikko kruunaa syksyn

Yksi stadilaisten tapahtumakalenterin kohokohdista on lokakuun lopulla järjestettävä Stadin Viikko.

– Se on upea tapahtuma, tai oikeastaan tapahtumaviikko, joka tosin työllistää myös aika paljon.

Stadin viikolla on jokaiselle päivälle jotain ohjelmaa. Esim. Mölkkykisa, valokuvanäyttely, retki jne. Viimeisenä tietysti päättäjäisjuhlat elävällä musiikilla ja hyvällä ruualla.

Eikä pidä tietenkään unohtaa ”kuninkaallisten” valintaa, sillä aina Stadin Viikon yhteydessä valitaan myös Costan Friidu ja Kundi.

Stadin Viikko vietetään tänäkin syksynä lokakuun loppupuolella. Tarkempia tietoja on luvassa hieman syksymmällä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *