Ajankohtaista Matkailu

Los Bolichesin maamerkki sai pelkistetyn ulkomuodon

Kaiken kaikkiaan uusittu aukio on, ainakin toistaiseksi, selvästi aiempia versioita pelkistetympi. (Kuvat: Janne Leipijärvi)

Viime vuoden lopulla Los Bolichesissa sijaitsevalla Rafaelin aukiolla tehtiin remontti, jonka seurauksena aukion infrastruktuuri parani, mutta yleisilme muuttui aiempaa vaatimattomammaksi. Myös aukion nimi vaihtuu.

 

Los Bolichesissa on yksi tiheimmistä suomalaiskeskittymistä Fuengirolassa ja koko Aurinkorannikolla. Niinpä Bolichesissa sijaitseva Plaza de San Rafael, tai tutummin Rafaelin aukio, on monille suomalaisille tuttu paikka. Ne jotka pandemian tai jonkin muun syyn vuoksi eivät ole tänä talvena aukiota näkemässä, saattavat hieraista silmiään kunhan paikalle seuraavan kerran osuvat.

Pala Córdobaa

Monelle, varsinkin vähemmän aikaa Aurinkorannikolla viihtyneelle, saattaa tulla yllätyksenä, ettei Rafaelin aukion nimi suinkaan aina ollut Plaza de San Rafael. Arkkienkelin nimi annettiin aukiolle vasta vuonna 1997. Siihen asti aukio tunnettiin nimellä Plaza de Castilla.

Vielä 90-luvulla silloinen Plaza de Castilla oli hyvin erinäköinen kuin nykyään. (Kuva Amanecer Fuengirola -Facebookryhmästä.)

Vuonna 1997 Plaza de Castilla remontoitiin ja remontin maksoi córdobalainen liikemies Rafael Gómez, joka tunnetaan yleisesti myös lempinimellä Sandokán.

Vuoteen -97 asti aukion keskellä oli pyöreä suihkulähde, jota ympäröivät kukkaistutukset ja nurmikenttä sekä muutama puu. Remontin yhteydessä aukion keskelle nousi uusi, neliskulmainen suihkulähde. Suihkulähteen keskellä kohosi 23-metrinen monoliitti, jonka huipulla aukiota valvoi arkkienkeli Rafaelin – Córdoban suojelusenkelin – patsas. Ja kuinka ollakaan, patsaan enkelille oli annettu tämän kaiman, koko remontin maksaneen Rafael Gómezin kasvonpiirteet.

Nykyään Rafael Gómezin kasvonpiirteillä koristettu Rafaelin patsas löytyy risteyksestä jossa ns. ”bussikatu” liittyy N-340 tiehen, jokseenkin suoraan Osborne-härän alapuolella.

Uusitun aukion avajaisia ja uutta nimeä, Plaza de San Rafael, juhlittiin elokuussa 1997 näyttävin menoin. Paikalla olivat sekä Córdoban silloinen pormestari Rafael (!) Merino että Fuengirolan silloinen pormestari Esperanza Oña. Juhlapuheissa hehkutettiin kaupunkien yhteyttä, onhan lukuisilla cordobalaisilla loma-asunto nimenomaan Fuengirolassa.

Aukion uudistuksen ja ”omakuvansa” pylvään nokkaan maksanut Rafael Gómez joutui sittemmin ongelmiin verottajan kanssa. Vuonna 2017 hänet tuomittiin lopulta kahdesta eri talousrikoksesta yhteensä viideksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Lisäksi sakkoja ja muita maksuja kertyi yhteensä reilut 110 miljoonaa euroa.

Suosikkipojan aukioksi

Liekö Rafael Gómezin myöhemmät vaiheet vaikuttaneet asiaan, mutta viime syksynä Fuengirolan kaupunki päätti nimetä aukion uudelleen.

Syyskuun 8. päivänä 2020 tuli kuluneeksi vuosi Fuengirolan kaupunginvaltuutettuna ja Los Bolichesin apulaiskaupunginjohtajana 24 vuoden ajan työskennelleen Pedro Cuevasin kuolemasta. Vuosipäivänä kaupungin johto ilmoitti, että se haluaa muistaa Cuevasia kahdella eri tavalla.

Ensinnäkin hänelle haluttiin myöntää Hijo Predilecto de la ciudad -arvonimi (kaupungin suosikkipoika). Toiseksi Cuevasin mukaan haluttiin nimetä julkinen paikka kaupungista. Sopivaksi kohteeksi katsottiin Los Bolichesissa sijaitseva Rafaelin aukio, koska Cuevas syntyi, asui ja työskenteli nimenomaan Los Bolichesissa.

Marras-joulukuussa Rafaelin aukiolla tehtiin uudistustyöt, joiden yhteydessä myös suihkulähde ja Rafaelin patsas saivat lähteä.

Nyt aukion uusintatyöt on saatu valmiiksi. Ensimmäisellä vilkaisulla päällimmäinen ajatus lienee se, että jotain puuttuu. Aukion keskustaa hallinneet suihkuallas ja pylväs patsaineen ovat poissa. Tilalla on tasainen, kivilaatoitettu aukio, jota koristamaan on istutettu kahdeksan palmua.

Aukion merenpuoleista päätyä hallitsee nyt lasten leikkialue, joka on saanut hieman aiempaa enemmän tilaa. Aukion pitkillä sivuilla on yhteensä kuusi pergolakatosta, joista voi kesäkuumalla etsiä varjoa. Remontin yhteydessä on myös uusittu aukion alla sijaitsevan parkkihallin vesieristyksiä, samoin kuin aukion laidalla sijaitseva jätesaareke.

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
143
+1
11
+1
13
+1
15
+1
74
+1
7

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa