Leila Karjalainen avautuu surustaan: “Itkun aika on joskus” 

Ravintoloitsija Leila Karjalainen menetti Kari-miehensä auto-onnettomuudessa Aurinkorannikolla ollessaan hautaamassa isäänsä Suomessa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
La Nave -kahvilaa Fuengirolassa pyörittävä Leila Karjalainen ei aio antaa surulle periksi. – Elämän pitää jatkua, pitkän linjan yrittäjä sanoo ja esittelee itsetehtyjä korvapuusteja

Leila Karjalainen, 72, on Espanjan Aurinkorannikon suomalaisille tuttu hahmo: puhelias ravintola-alan yrittäjä, joka nyt pyörittää La Nave -kahvilaa Fuengirolan Los Bolichesissa. 

Hän sanoo olleensa yrittäjä pienestä pitäen. Jo 12-vuotiaana hän teki bisnestä kanoilla, jotka tosin olivat niin vanhoja, etteivät enää munineet.

Sittemmin Leilalla on ollut Suomessa siivous- ja rakennusliikkeitä ja jopa asbestinpurkufirma. Ravintoloita hän omisti Helsingissä kolme, kunnes vuonna 2007 muutti miehensä Kari Karjalaisen kanssa Aurinkorannikolle. 

– Kari ei sitten ikinä täältä Espanjasta poistunutkaan, Leila huokaa. 

- Mainos -

– Hän ei nimittäin käynyt koskaan enää Suomessa… ja nyt hän on poissa. 

Kari oli työskennellyt Yleisradion palveluksessa uutistoimituksen päällikkönä ja muun muassa Ylen Aamu-tv:n tuottajana.  

Leilan aviomiehen elämä päättyi 72-vuotiaana tiistaisena tammikuun päivänä A-7-moottoritiellä Fuengirolassa. 

Lue myös: Ylen ex-pomo Kari Karjalainen menehtyi auto-onnettomuudessa Aurinkorannikolla

“Näimme ja koimme paljon” 

Leila kertoo lentäneensä Suomeen maanantaina 15. tammikuuta hautaamaan isäänsä. 

– Kesken hautajaisvalmistelujen sain puhelun tiistai-iltasella Espanjan poliisilta, että Kari on kuollut nokkakolarissa. Seuraavana aamupäivänä minulla oli isäni hautajaiset Siikaisissa. Se oli melkoinen tilanne. 

Leila istuu La Nave -kahvilassaan Fuengirolan bussikaudalla ja polttaa tupakkaa. Hän käy läpi tragediaa rauhallisesti ja rehellisesti.  

– Elämän täytyy jatkua. Itkun aika on joskus. Nyt pitää hoitaa asiat kuntoon. Suomessakin huolehdin heti, että kolmelle koirallemme on hoitaja, ennen kuin sain aikaistettua lentoni Málagaan, hän sanoo. 

- Mainos -

”Elämän täytyy jatkua” Leila Karjalainen

– Ehdimme olla Karin kanssa pitkään yhdessä. Näimme ja koimme paljon. Tulimme silloin marraskuussa 2007 Espanjaan golfaamaan, vaikka kumpikaan ei sitä osannut. Minä yllätin itsenikin, että opin pelaamaan golfia niin hyvin, että voitin pokaaleja ja rahaa ja tuli jopa hole-in-one.  

Kari Karjalainen menehtyi poliisin mukaan kahden auton yhteentörmäyksessä Benitezin tunnetun huonekaluliikkeen liepeillä sijaitsevassa liittymässä A-7-tiellä kohti Málagaa. Kuolonkolari tapahtui tiistaina 16. tammikuuta kello 11.45.  

Toisen auton kuljettaja ei loukkaantunut pahemmin onnettomuudessa, mutta Kari kuoli oitis paikan päällä.

Leila Karjalainen jäi yksin, kun hänen aviomiehensä Kari Karjalainen menehtyi traagisessa autokolarissa tammikuussa.

 

Menetti molemmat lapsensa 

Leila on aiemminkin joutunut kokemaan auto-onnettomuuden surun ja tuskan. Vuonna 1994 hän menetti molemmat lapsena järkyttävässä liikenneturmassa. 

– Olin itse kyydissä. 21-vuotias tyttäreni ajoi, ja minä säästyin, kun putosin kolarissa apukuskin jalkatilaan. Tyttö kuoli heti. 20-vuotias poikani sai niin vakavan päävamman, että häntä ei voinut enää pelastaa, Leila kertaa. 

– Silloin menin lukkoon pitkäksi aikaa. Olin vuoden verran poissa pelistä, en pystynyt edes oikein puhumaan kenenkään kanssa. Nyt en enää aio sulkeutua itseeni. Surusta on selvittävä ja katsottava eteenpäin. Minulla on perusasiat elämässä kunnossa. On terveyttä, koirat, auto, talo Calahondassa ja sauna altaan vieressä. Saunon joka ilta, se on intohimoni. 

”Saunon ja patikoin vuorilla” Leila Karjalainen

Patikointi vuorilla on toinen henkireikä. 

- Mainos -

– Herään aamuneljältä, poltan tupakan, lastaan koirat autoon ja ajan Mijasin rinteille. Siellä ei ole kuin villisiat ja me. Katselen kuuta ja taivasta, nautin rauhasta. Puolitoista tuntia vierähtää helposti. 

La Nave -kahvilabaari sijaitsee Fuengirolan bussikadulla.

“Aion myydä La Naven” 

Kun golfaaminen loppui, Leila ja Kari ryhtyivät baarinpitäjiksi. He löysivät irlantilaisen pubin, tekivät remontin ja monelle tuttu Bar Cosmos sai alkunsa. Nykyisin sen paikalla on muuten Helsinki-karaokebaari. 

– Cosmos meni hyvin, pidimme sitä kahdestaan, mutta sitten Kari tuli kipeäksi. Kesti vuoden tutkia, mistä hänen omituinen yleistulehduksensa johtui. Selvisi, että kaikki selän välilevyt olivat kuluneet, ja se ylläpiti tulehdusta, Leila muistelee. 

– Jouduimme myymään Cosmoksen, mutta Karin toivuttua päätimme perustaa uuden bisneksen. Alegria-kahvila oli virhe. Omistaja oli ihan peto, ja epäilen hänen maksattaneen meillä omatkin sähkölaskunsa. Pidimme sitä 3,5 vuotta, kunnes korona iski 2020. 

”En ole koskaan tykännyt espanjalaisista” Leila Karjalainen

Suorasanainen Leila ei peittele mielipiteitään. 

– En ole koskaan oikein tykännyt espanjalaisista, vaikka olen täällä yli 15 vuotta asunut. Tämä ei ole naisten kulttuuri, vaan machomiesten maa. Mutta olen luonteeltani taistelija ja pidän puoliani. 

La Nave -kahvilaa bussikadulla Leila on pyörittänyt vuoden verran. Aviomiehen äkillinen kuolema on laittanut yrittäjän mietteliääksi. 

– Baarin vetäminen vaatii energiaa, jota minulla ei nyt ole. Aion myydä tämän paikan, jos vain saan kaupaksi. Nautin loppuelämästä ja juon Juhlamokkaa. 

Aki ja Heli Palsanmäen huutokauppa on La Navessa su 4.2. klo 13 (näyttötunti klo 12) ja ravintola Kukossa la 24.2. klo 12 (näyttötunti klo 11). 

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
 • Sydämellinen osanotto Surra saa kun on surunaika.
  t.Seppo

 • Osanottoni menetyksiisi.
  Luin tarinaasi,olet sitkeää tekoa.Jos nyt olisin lähempänä tulisin leipomaan kahvilaasi,reippaalla eläkeläisellä kun on aikaa…
  Suru ei lupaa kysy kun se tupaani astuu.
  Halauksin
  Helinä ( samassa veneessä ollut)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *