Kuparimetsä loistaa upeissa ruskan sävyissä juuri nyt

Ruska on eteläisessä Espanjassa juuri nyt parhaimmillaan. Aurinkorannikolta pääsee jo alle tunnissa upeaan väriloistoon.

Marraskuinen värimaisema andalusialaisissa metsissä on varsin viherpainotteinen, kun mm. männyt ja oliivipuut muodostavat valtaosan puustosta. Ruskan värejä kaipaavien iloksi poikkeuksen tästä tekevät mm. laajat kastanjaviljelmät Rondan vuoristossa.

Valle del Genal on laaksoalue Rondan vuoristossa, noin tunnin ajomatkan päässä luoteeseen Fuengirolasta. Alueella on kaikkiaan toistakymmentä pientä kylää, ja tällä seudulla kastanjoiden viljely on merkittävässä asemassa. Alue tunnetaan myös nimellä Bosque de Cobre, eli kuparimetsä. Lempinimi juontuu nimenomaan sen ruska-aikaan saamasta väristä.

Kastanjapuiden alue erottuu ruskan aikaan selvästi ympäröivästä vihreydestä.

Kun kastanjat on saatu syksyllä kerättyä, alkavat kastanjapuut vetäytyä hyvin ansaittuun talvilepoon, johon kuluu tietysti myös lehdistä eroon hankkiutuminen. Kastanjanlehdet muuttuvat ensin keltaisiksi ja sitten hieman punertaviksi, ennen kuin putoavat maahan.

- Mainos -

Sää suosii juuri nyt

Monena vuonna ruska-aika on jäänyt alueella varsin lyhyeksi sääilmiöistä johtuen: ei ole lainkaan harvinaista, että samoihin aikoihin ruskan kanssa eteläiseen Espanjaan saapuvat myös kunnon syysmyrskyt. Rankkasateet ja myrskytuulet ovat monesti riisuneet puut kauniista ruskalehdistään pikavauhtia.

Tänä vuonna sateet ja myrskytuulet eivät vielä ole riisuneet puita lehdistä.

Tänä syksynä tilanne on toinen, ruskan ystävien kannalta jopa ihanteellinen. Juuri nyt ruskan värit loistavat Valle del Genal laaksossa kauneimmillaan, eikä sateista tai myrskytuulista ole ainakaan sääennusteiden mukaan tietoakaan lähiaikoina. Päin vastoin, tarjolla on aurinkoista ja poikkeuksellisen lämmintä syyssäätä.

Marbellasta pohjoiseen

Valle del Genal löytyy Aurinkorannikolta käsin helpoiten, kun ajaa ensin rannansuuntaista A-7 tietä Marbellan länsipuolelle, San Pedro Alcántaraan ja lähtee sieltä nousemaan A-397 tietä pohjoiseen, kohti Rondaa.

Valle del Genalin ruskaloistosta pääsee nauttimaan myös autosta käsin. Tiet ovat tosin sen verran mutkaisia, että kannattaa välillä pysäyttää ja ihailla rauhassa.

Tieltä A-397 voi sitten poiketa kohti haluamaansa kylää, joita on mm. Pujerra, Júzcar, Igualeja, Parauta, Cartajima ja niin edelleen.

Kaikkein upeimmat kastanjapuukeskittymät löytyvät Pujerran, Igualejan ja Parautan kylien keskelle jäävältä kolmiolta, mutta muualtakin löytyy kosolti ihailtavaa.

Hulppeat vaellusmahdollisuudet

- Mainos -

Ruskan upeista väreistä pääsee helpoimmillaan nauttimaan ihan auton kyydistäkin. Rondaan johtavalta A-397 tieltä näkyy jo jotain, ja kyliin johtaville pikkuteille poikkeamalla näkee jo paljon enemmän.

Eniten kuparimetsän loistosta saa irti kun jalkautuu puiden keskelle. Polkuja ja reittejä löytyy jokaiseen makuun.

Todelliseen loistoonsa ruska kuitenkin aukeaa kun jalkautuu maastoon. Tässäkin suhteessa Valle del Genal on oivallinen kohde, sillä ulkoilu-, patikointi- ja vaellusreittejä on tarjolla kymmeniä, laskutavasta riippuen jopa satoja. Alkaen kilometrin tai parin pikkukävelyistä jotka sopivat kaikille vauvasta vaariin, aina vaativiin kymmenien kilometrien vaelluksiin. Ja kaikkea siltä väliltä löytyy runsaasti.

Patikkareittejä pitkin pääsee halutessaan myös kylästä toiseen.

Osa patikka reiteistä kulkee kylien välillä, joten jos aikaa ja tarmoa riittää, voi samalla retkellä vierailla vaikka parissakin eri kylässä, samalla kun nauttii ruska upeista sävyistä.

Igualeja on asukasluvultaan suurin Valle del Genalin kylistä. Siellä on noin 700 asukasta.

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuvat: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...