Espanjassa on kärsitty kuivuudesta jo usean vuoden ajan ja viimeisen parin vuoden aikana tilanne on eskaloitunut jo vakavaksi. Asiantuntijan mukaan tilanteen normalisoitumiseksi vaadittaisiin ennätyksellisiä sateita.
Espanjan hydrologinen vuosi – tai vesivuosi – alkaa lokakuun 1. päivänä ja päättyy syyskuun 30. päivänä. Sademääristä pidetään tarkkaa tilastoa nimenomaan näiden hydrologisten vuosien puitteissa.
Espanjalaismedia Diario Sur on haastatellut asiantuntijoita vallitsevan kuivuuden tiimoilta ja selvittänyt mm. sen, kuinka paljon tämän talven aikana pitäisi sataa, jotta kuivuus todella helpottaisi.
Vähäsateinen vuosi
Muutama viikko sitten päättynyt hydrologinen vuosi 2022-23 oli vähäsateinen, muttei sentään kaikkien aikojen kuivin.
Mittaushistorian aikana vuodesta 1961 eteenpäin vesivuosi 22-23 oli kahdenneksitoista vähäsateisin. Tällä vuosituhannella se oli kuudenneksi kuivin.
Vesivuoden 22-23 aikana koko Espanjassa satoi keskimäärin 560 mm vettä. Eli koko Espanjan pinta-alalle 56 senttiä vettä vuoden aikana.
Normaaliksi sademääräksi on tilastojen perusteella laskettu 640 mm vuodessa, joten koko maassakin sateet olivat selvästi normaalia vähäisemmät. Monin paikoin eteläisessä Espanjassa luvut olivat vielä paljon karummat.
Kuivimmilla alueilla, joihin Andalusian itsehallintoaluekin kuuluu, vettä pitäisi nyt lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana sataa peräti 230 mm enemmän kuin normaalisti, jotta valitsevasta vesipulasta päästäisiin eroon ensi kesään mennessä.
Diario Surin haastattelema Espanjan ilmatieteenlaitoksen AEMETin tiedottaja Rubén del Campo kuitenkin totesi, että niin paljon sadetta on saatu vuoden 1961 jälkeen vain yhtenä hydrologisena vuotena.
Epätasaiset sateet
Vesisateita on siis ylipäätään tullut liian vähän, mutta sen lisäksi ongelmaa pahentaa sateiden epätasainen jakautuminen. Paikoin Pohjois-Espanjassa sateita on tullut jopa tavallista enemmän, ja vesivarastot ovat jokseenkin täynnä.
Toisaalla on puolestaan ollut huolestuttavan kuivaa. Erityisen vähille sateille ovat jääneet mm. Andalusia, Katalonia ja Kanarian saaret.
Jos katsotaan vain Andalusian tilastoja, hydrologinen vuosi 22-23 oli koko mittaushistorian viidenneksi vähäsateisin. Sateita saatiin noin kaksi kolmasosaa siitä mitä olisi pitänyt sataa.
Niukkojen sateiden ohella tilannetta vaikeuttaa se, että samainen vesivuosi oli Andalusian mittaushistorian kuumin.
Vähäsateinen ja kuuma kausi on nyt kestänyt niin pitkään, että monin paikoin vesipula alkaa olla huolestuttavalla tasolla. Andalusiassa esimerkiksi useat vesialtaat ovat kärsineet vesialijäämästä jo vuodesta 2016 asti.
Sateinen talvi?
Mutta onko helpotusta sitten luvassa? Sään ennustaminen on tunnetusti hankalaa, mutta toiveikkuuteen on ainakin jonkin verran aihetta.
Ensinnäkin, syksystä näyttäisi tulevan normaalia lämpimämpi ja mahdollisesti myös normaalia sateisempi.
Rubén del Campon mukaan on ”yli 70% prosentin todennäköisyys sille, että marraskuusta tammikuuhun Espanjassa on keskimääräistä lämpimämpää”.
Sademääriä on hänen mukaansa vaikeampi ennustaa, mutta näyttäisi 40-50 prosentin todennäköisyydellä siltä, että valtaosassa maata luvassa olisi normaalia sateisempi jakso.
Aline oli hyvä alku
Torstaina 19.10. Aurinkorannikolla riehunut Aline-myrsky teki paljon tuhoja, joita korjaillaan vielä pitkään. Vesivarastojen kannalta sen tuomat sateet olivat kuitenkin erittäin tervetulleita.
Málagan kaupungin alueella vettä satoi 28mm ja esimerkiksi Nerjassa 31mm ja Rondassa peräti 44mm.
Sademäärät ovat toki reiluja, mutta paljon kaivataan lisää, jotta kuivuudesta todella päästäisiin eroon.
Lue myös: Myrsky teki tuhojaan Aurinkorannikolla
Otetaanpa vaikka tällainen laskelma:
AEMETin tiedottaja Rubén del Campon mukaan maaliskuuhun mennessä pitäisi siis sataa 230 mm normaalia enemmän, jotta valitsevasta vesipulasta päästäisiin eroon.
Tämä tarkoittaa sitä, että Aline-myrskyn Málagaan jättämiä kaatosateita (28mm) tarvitaan vielä seitsemän lisää, ja sen päälle vielä normaalit vuosittaiset sateet.
Toivotaan parasta.
Alle viidennes jäljellä
Tällä hetkellä Andalusian vesivarastoissa on vettä alle viidennes täydestä kapasiteetista. Koko itsehallintoalueen altaiden keskimääräinen täyttöaste on 19,63%, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 22,94% ja viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaavaan aikaan keskimäärin 47,28%.
Málagan provinssin vesivarat ovat tällä hetkellä 19,97% maksimikapasiteetista, kun vuosi sitten lukema oli 36,53 ja sama ajankohta kymmenen vuoden keskiarvolla 51,96%.