Panosta elämään

Monille rahapelit ovat elämään lisämaustetta tuovaa toimintaa. Lauantainen lottoarvonta oli television kulta-aikoina hetki, jolloin saattoi pysähtyä haaveilemaan vauraamman elämän mahdollisuudesta. Vakavailmeiset viralliset valvojat vähensivät äkkirikastumisesta haaveilun moraalista arveluttavuutta, ja toimitukseen kykeni suhtautumaan asiaankuuluvalla hartaudella. Sama unelma lienee mielessä Loteria de Navidadin arvan ostajalla. Vedon lyöminen tuo joillekin lisämausteen illan jalkapallopeliin, parhaassa tapauksessa saattaa voittaa lippurahat takaisin.

Joillekin rahapelaamisesta muodostuu kuitenkin ongelma, joka tuhoaa luottamuksen ihmissuhteissa ja vie epätoivon syövereihin. Suomessa on arvioitu olevan yli 100.000 rahapeliriippuvaista ja suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa suhteutettuna asukaslukuun.

Perinteisten lottoarvontojen, rahapeliautomaattien ja arpojen rinnalla teknologia on muuttanut rahapelaamisen saatavuutta. Jokaisella meistä on alati mukanamme laite, jonka voi myös valjastaa yksikätiseksi. Netti- ja kännykkäpelaamisen myötä uhkapelien saatavuus on helpottunut ja myös peliriippuvaisten määrä on noussut.

Rahapelejä verkossa tarjoavia yhtiöitä on loputtomasti ja vaikka niillä olisi eriasteisia hallitun pelaamisen ohjelmia, liiketoiminnan perimmäinen tarkoitus on tehdä voittoa. Rahapeliriippuvaiset ovat merkittävin rahanlähde näille yhtiöille ja paljon pelaavat saattavat saada oman Loyalty Managerin, joka lähestyy sähköpostitse, tekstiviestitse tai soittamalla, jos pelaamiskäyttäytymisessä näkyy peliyhtiön kannalta epäedullisia pelaamisen lopettamispyrkimyksiä.

- Mainos -

Tällaisen kanta-asiakasohjelman eettisyyttä voidaan helposti kyseenalaistaa. Kuvittele itsesi hirvittävään taloudelliseen ahdinkoon ja epätoivoon. Olet hävittänyt perheen elämiseen, seuraavan kuun vuokraan tai vaikkapa talon rakentamiseen varatut rahat. Häpeä omasta toiminnasta aiheuttaa valtavan yksinäisyyden, kenellekään ei pysty kertomaan tilanteesta. Sitten sinulle soittaa kuulumisistasi kiinnostunut peliyhtiön yhteyshenkilö, joka kertoo havainneensa peliaktiivisuuden vähentymistä viimeisen viikon aikana ja ehdottaa, josko ”ilmainen” bonusraha pelitilille piristäisi tunnelmaa. Laittomien päihteiden maailmassa kyseisen ammatin edustajia kutsutaan diilereiksi.

Kuten kaikki vakavat riippuvuudet, rahapeliriippuvuus aiheuttaa salailua, valehtelua, luottamuksen menetystä ja ahdistusta. Nettipelaamisen myötä salailu on helpompaa. Peliriippuvaisen ajatusmaailmaa ohjaavat pelaamiseen liittyvät tapahtumat ja koko elämä alkaa pyöriä pelaamisen ympärillä. Mielihyvä pelaamiseen katoaa ja riippuvainen voi pitkään ajatella, että hän voi korjata tilanteen ja saada hävityn rahan takaisin. Rahapeliriippuvuudessa on tyypillistä, että sen edettyä pitkälle suhde rahaan vääristyy. Terve kunnioitus rahaa kohtaan katoaa.

Tämän seurauksena pelaamiseen käytettävät summat voivat nousta sellaisiksi, jotka hirvittävät henkilöitä, joilla rahan arvo on tiedossa. Miltä kuulostaa vaikkapa hupparin taskussa oleva kännykkä, joka samaan aikaan pyörittää nettikasinolla automaattisesti pelikoneita 1000 euron panoksilla? Toki pelaamisen käytettävä rahamäärä ei ole yksiselitteinen mittari määrittämään riippuvuutta, kysymys on ennemmin siitä, kuinka paljon pelaamiseen käyttää rahaa suhteutettuna oman lompakon lyöntikuntoon.

Jos kärsit peliriippuvuuden tuomasta yksinäisyydestä ja yrität selviytyä pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta, hae apua. Kuten kaikissa tuhoavissa riippuvuuksissa, ensin on tärkeää saada napanuora pelaamisen poikki ja rakentaa ajatteluja toimintamalleja, jotka tukevat pelaamatonta elämää. Peliriippuvuuteen on olemassa ammatillista apua, minkä avulla voit saada takaisin itsekunnioituksesi ja kyvyn nauttia elämästä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Miska Mikkonen, Fria-klinikka Oy
Kirjoittaja on Aurinkorannikon elämästä säännöllisesti nauttiva toipumiskeskeisen päihdehoidon ammattilainen ja itsekin raitistunut alkoholisti.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...