Suomalaisen koulun syyslukukausi alkoi keskiviikkona 12.8. Jotta lähiopetus voidaan järjestää turvallisesti, koululla on ryhdytty moniin erityisjärjestelyihin.
– Noudatamme Junta de Andalucían koulu- ja terveysviranomaisten määräyksiä erittäin tarkasti ja ne vaikuttavat koulun arkeen todella paljon, kertoo suomalaisen koulun rehtori Maarit Paaso.
Hän mainitsee muutaman esimerkin.
– Luokasta toiseen saa liikkua vain poikkeustapauksessa, joten käytännössä kaikki aineet opetetaan samassa luokassa. Varsinkin liikuntatunnit ovat tällä hetkellä haasteellisia. Luokkakoko on rajoitettu 20 henkeen, ellei käytössä ole poikkeuksellisen suurta tilaa. Neljänne ja kuudennen luokan oppilaat on jaettu kahteen eri tilaan, jotta turvaetäisyydet voidaan varmistaa.
Koronapandemia on vaikuttanut myös koulun oppilasmäärään.
Oppilaspaikkojen perumisia on tullut useita kymmeniä, joten aloitamme kouluvuoden toivottua pienemmällä oppilasmäärällä. Onneksi myös uusia oppilaita on tullut jonkin verran, Maarit Paaso toteaa.
Vaikka kouluvuosi aloitetaan poikkeuksellisissa olosuhteissa, on tunnelma koulussa rehtorin mukaan kuitenkin hyvä ja positiivinen.
– Moni varmasti huokailee näitä monia uusia sääntöjä. Ne ovat kuitenkin viranomaisten määräämiä, ja koulun on noudatettava niitä. Tunnelma on silti ollut mielestäni mukava ja lämmin. Moni on todennut että no, ei tälle voi mitään.
Jos koronatilanne pahenee Espanjassa niin paljon, että viranomaiset käskevät jälleen siirtyä etäopetukseen, suomalainen koulu on rehtori Maarit Paason mukaan hyvässä valmiudessa.
– Keväällä jouduimme siirtymään todella pikaisella varoajalla. Nyt olemme kevään jäljiltä viisaampia ja olemme valmistautuneet myös paremmin, jos etäopetukseen pitää siirtyä.
Rakennushanke jäissä
Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Salo surkuttelee koronapandemian tuomia ongelmia.
-Esimerkiksi uuden koulun rakentamishanke on ollut keväästä saakka jäissä. Epävarmuus tulevaisuudesta on pakottanut siirtämään päätöksiä tulevaisuuteen. Hanketta ei kuitenkaan ole haudattu, siihen palataan, kunhan tilanne rauhoittuu.
Myöskään opetusministeriöltä ei ole tullut selvyyttä linjauksiin oppilaaksi oton suhteen. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän muistiossa viime vuonna oli maininta määräaikaisesta oikeudesta valtionosuuteen. Kannatusyhdistyksen hallitus on esittänyt eriävän mielipiteen määräaikaisuudesta.
Opetusministeri Li Andersson lupasi keväällä perustaa työryhmän, jossa oppilaaksi otto on yksi käsiteltävistä asioista. Tähän ryhmään kutsutaan mukaan virkamiehistöä ja ulkosuomalaisten koulujen edustajia.
-Odottelemme kutsua työryhmään. Vasta sen ehdotusten pohjalta päästään tekemään päätöksiä oppilaaksi oton suhteen. Ennen näitä päätöksiä isoja ratkaisuja Aurinkorannikon suomalaisen koulun suhteen on mahdotonta tehdä.