Koronaseuranta

Autolauttaliikenne toimii koronasta huolimatta

Finnlinesin lautat liikennöivät tällä hetkellä normaalisti.

Korona on koetellut matkailualaa ankaralla kädellä. Varsinkin lentoyhtiöt ovat ajautuneet tukalaan tilanteeseen. Myös matkustajalaivoilla on ollut omat haasteensa, mutta ne ovat sentään pystyneet toimimaan.

Koska lentäminen on ollut vaikeaa, ajoittain jopa mahdotonta, autolla liikkuminen Euroopassa on noussut entistäkin varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi. Kokonaismäärät ovat automatkailunkin puolella koronan vuoksi vähentyneet, mutta autoilijoiden suhteellinen osuus esimerkiksi Suomen ja Aurinkorannikon välillä matkaavien keskuudessa on lisääntynyt merkittävästi.

Reittejä Suomeen ajettaessa on monia. Helpoin ja kätevin reitti on ajaa Saksan Travemündeen ja matkustaa sieltä Finnlinesin lautalla Helsinkiin. Korona on tehnyt tuhojaan myös tässä liiketoiminnassa, mutta laivat ovat pystyneet kulkemaan kevään lyhyttä kieltoa lukuun ottamatta.

– Maaliskuusta alkaen matkustajamäärät ovat kärsineet koronakriisin aiheuttamasta talouden epävarmuudesta sekä eri maiden matkustusrajoituksista. Finnlinesin matkustajamäärä tammi-kesäkuussa 2020 oli 227,000. Edellisenä vuonna vastaava luku oli 310,000, kertoo Finnlinesin matkustajaliikenteen johtaja Kielo Vesikko.

-Heinäkuun osalta matkustajamäärät jäivät myöhäisestä rajojen avaamisesta johtuen vain noin puoleen edellisestä vuodesta. Elokuusta näytti vielä pari viikkoa sitten tulevan tämän vuoden paras kesäkuukausi, mutta uudet 24.8. voimaan tulleet matkustajamääräykset aiheuttavat sen, että tulemme jäämään elokuussakin selkeästi viime vuoden määrien ja liikevaihdon alapuolelle.

Sopeutetut palvelut

Finnlines on joutunut sopeuttamaan palveluitaan laivoillaan koronamääräysten mukaisiksi. Myös asiakkaiden pelot ja epäilyt on otettu huomioon kesän aikana.

-Asiakkaiden reaktiot laivamatkan aikana ovat olleet hyvin erilaisia COVID 19 -aikana. Osa asiakkaista on ollut hieman peloissaan matkastaan, mutta kokenut henkilökuntamme on osannut kuunnella ja rauhoittaa asiakkaitamme matkan aikana. Rauhoittavaksi on myös koettu rentouttava ja hiljainen rahti-matkustajalaivojemme fiilis. Asiakkaamme ovat antaneet positiivista palautetta laivojemme koosta ja asiakasmääristämme.

Finnlines joutui karsimaan palveluitaan laivalla rajusti. Esimerkiksi saunatilat ja lasten leikkihuoneet olivat jonkin aikaa kokonaan suljettuina. Tällä hetkellä palvelut ovat käytössä, mutta niissä noudatetaan tiukkoja henkilörajoituksia, jotta lähikontakteilta vältyttäisiin.

-Asiakkaamme ovat suhtautuneet rajoituksiin ymmärtäväisesti. Ehkä ammattikuljettajamme kaipasivat sauna-alueita kaikista asiakasryhmistämme eniten.

Hiljaisena aikana Finnlines on remointunut laivojen hyttejä moderneiksi.

Myös laivaruokailussa on tapahtunut muutoksia.

-Ruokakonseptin väliaikainen muutos Buffetista annoksiin jakoi asiakkaittemme mielipiteitä kevään aikana. Osa olisi kaivannut runsaita buffet-pöytiä, kun osa taas puolestaan nautti valmiista annoksista buffetin sijaan. Buffet-konsepti tulee varmasti tulevaisuudessa kokemaan muutoksia ja mekin Finnlinesillä olemme valmiita suunnittelemaan laivoillemme tulevaisuudessa muitakin ruokakonsepteja, pelkän buffetin sijaan.

Tällä hetkellä Finnlinesin rahti-matkustajalautat liikennöivät kaikilla reiteillä normaalisti. Toiminnan kannattavuuden kannalta lisää matkustajia tarvitaan.

-Matkustajamäärien elpyminen on sidoksissa eri maiden viranomaispäätöksiin ja EU:n sääntöihin. Merkityksellistä on myös se, miten hyvin onnistumme vakuuttamaan potentiaaliset matkustajat siitä, että meillä on turvallista matkustaa. Laivamme ovat matkustajamäärään nähden tilavia ja niille mahtuu enimmillään joitakin satoja matkustajia. Tämä ja se, että lähes kaikki matkustajat liikkuvat omalla autolla, pienentää riskiä altistua tarttuville taudeille sekä laivalla että terminaaleissa. Automatkustajien lähtöselvityskin tehdään ilman, että matkustajien täytyy poistua autostaan.

 

Mitä pidit jutusta?
+1
70
+1
6
+1
0
+1
3
+1
1
+1
3

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet kellojen siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa