Lukuaika: Koirat pääsevät nyt ravintoloiden sisätiloihin omistajiensa kanssa Espanjassa

Koirat pääsevät nyt ravintoloiden sisätiloihin omistajiensa kanssa Espanjassa

Espanjan uusi eläinsuojelulaki päästää hauvat myös ravintoloiden sisätiloihin. Aiemmin koirat olivat tervetulleita yleisemmin vain ulkoterasseille. Katso myös muut uudet eläinsäännökset!

Uusi, paljon keskustelua herättänyt eläinsuojelulaki astui Espanjassa voimaan 29. syyskuuta.

Lain tavoitteena on edistää eläinten suojelua ja estää niiden hylkäämistä, ja se koskee mm. koirien, kissojen ja jopa undulaattien omistajia.

Koiria Espanjassa on yli yhdeksän miljoonaa, ja monella Espanjan Aurinkorannikolla viihtyvällä suomalaisellakin on hauva nelijalkaisena ystävänä.

Lue myös: Espanjan uusi eläinsuojelulaki edellyttää muun muassa koirien vakuuttamista

- Mainos -

Ravintolat saavat itse päättää

Yksi ehkä eniten koiranomistajien arkea koskeva muutos koskee ravintolaruokailua: uusi laki mahdollistaa nyt sen, että koiran omistajat voivat ottaa koiransa mukaan ravintolan sisätiloihin. Aiemmin koiria on sallittu lähinnä ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla, ulkoilmassa.

Uusi eläinsuojelulaki päästää hauvat sisälle, mutta se antaa samalla ravintoloille mahdollisuuden itse päättää, ottavatko ne koiria sistiloihinsa.

Ravitsemusliikkeen on lain mukaan ilmoitettava tilojen ulkopuolelle kiinnitettävällä kyltillä, ovatko koirat tervetulleita vai eivät.

Jos hauva on sisälle tervetullut, on omistajan noudatettava ohjeita:

  • koira on pidettävä kiinni lyhyessä hihnassa
  • koiran pitää olla puhdas ja hyvin hoidettu
  • koira ei saa häiritä muita ravintolan asiakkaita

 

Jos ravintoloitsija havaitsee, ettei koiran käytös täytä näitä ohjeita, omistaja voidaan ohjata eläimensä kanssa ulos.

Koiran jättäminen kaupan ulkopuolelle on nyt kiellettyä Espanjassa.

Koiraa ei saa enää jättää ruokakaupan ulkopuolelle

Uusi laki tuo muutoksen myös koirien kanssa kaupassakäyntiin.

Nyt nimittäin ei ole enää sallittua jättää koiraa ruokakaupan, marketin tai muun yleisölle avoimen tilan ulkopuolelle hihnaan kiinni siksi aikaa, kun piipahtaa ostoksilla.

- Mainos -

Lakipykälässä täsmennetään, että Espanjassa on nimenomaisesti kiellettyä pitää lemmikkieläimiä ”sidottuina tai vaeltamassa julkisissa tiloissa ilman niiden hoidosta ja käyttäytymisestä vastaavan henkilön valvontaa”.

Tämän säännön ja muiden uuteen lainsäädäntöön sisältyvien kieltojen ja velvoitteiden noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkoon.

Koiran jättäminen tällä tavalla luokitellaan vähäiseksi rikkomukseksi ja siitä voidaan tuomita 500–10 000 euron sakko.

Koiran ja kissan pito terassilla on kielletty

Kotikoirien ja -kissojen asuminen terasseilla, parvekkeilla, katoilla, varastotiloissa, kellareissa, kellareissa tai pihoilla on uuden lain mukaan ehdottomasti kielletty.

Säännöt määräävät poikkeuksen vain lemmikkieläimille, jotka on eri syistä pidettävä avoimissa tiloissa. Tällöin niiden omistajien on käytettävä suojia, jotka suojaavat eläimiä huonolta säältä ja jotka eivät ole suoraan alttiina pitkiä aikoja auringonsäteilylle, sateelle tai  kylmälle. Omistajien pitää myös taata eläinten ruoan ja juoman saanti.

Lemmikkieläimiä ei saa jättää ilman valvontaa ja hoitoa kolmea vuorokautta pidemmäksi ajaksi.

Uuden lain mukaan ”hylkäämisenä” pidetään sitä, jos voidaan osoittaa, että lemmikki on ollut ilman minkäänlaista hoitoa tai valvontaa 72 tuntia. Tähän luokkaan kuuluvat eläimet, joiden on elettävä ”pysyvästi häkeissä, akvaarioissa, terraarioissa ja vastaavissa”.

Koiria ei saa jättää yksin kahdeksikymmeneksineljäksi tunniksi yhtäjaksoisesti.

Koiralla pitää olla seuraa ja hoitoa.

- Mainos -

Koirien vakuutuspakko lykkääntyi

Yksi hyvin puhuttu kohta uudessa eläinsuojelulaissa oli lemmikkien vakuutuspakko.

Tämä vaatimus kuitenkin lykkääntyi hamaan tulevaisuuteen, kuten Fuengirola.fi on kertonut.

Lue myös: Lemmikkikoirien vakuutuspakko lykkääntyy

Eläinsuojeluvirasto vahvisti aiemmin syyskuussa, että koirien vastuuvakuutuksen pakollinen hankinta siirtyy, kunnes sääntöä täsmentävä asetus hyväksytään.

Kun laki jossain vaiheessa astuu voimaan, tarkoittaa se sitä että kaikille lemmikkikoirille pitää ottaa vakuutus, joka kattaa vahingot, joita nämä eläimet voivat aiheuttaa kolmansille osapuolille.

Laissa ei tarkemmin määritellä esimerkiksi pidempiaikaisten turistien ja heidän koiriensa tilannetta. Suomalaiseen kotivakuutukseen kuuluu usein vastuuvakuutus, joka korvaa myös lemmikkien aiheuttamat vahingot. Oman vakuutuksen tilanne kannattaa tarkistaa omasta vakuutustoimistosta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...