Kirkas komeetta säikäytti Espanjan yötaivaalla – katso huikeat videot

Valopallo avaruudesta ilmestyi hurjalla vauhdilla yllättäen eteläisen Espanjan ja Portugalin yötaivaalle.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Kirkkaana yöllisellä taivaalla kiitänyt komeetta tallentui auton kojelautakameraan. Kuvakaappaus Facebook@Fuengirolasequeja.

Eteläisen Espanjan ja osin Portugalinkin puolella koettiin sunnuntain vastaisena yönä hämmentäviä hetkiä, kun ”valtavan suuri tulipallo” valaisi yhtäkkiä yötaivaan ja hehkui sinivihreänä.

Pelkoakin herättänyt valoilmiö tapahtui kello 00.46 eli puolenyön jälkeen sunnuntain puolella.

Tulipallon lento sai monet silminnäkijät soittamaan hätäkeskuksiin Andalusiassa ja Portugalissa. Monet myös kuvasivat tapahtumaa kännyköillään ja julkaisivat videoita sosiaalisessa mediassa.

Vieras valoilmiö tallentui myös auton kojelautakameraan, kun pariskunta oli ajamassa moottoritiellä Andalusiassa.

- Mainos -

Some-videolla näkyy selvästi, kuinka komeetta ilmestyy yötaivaalle kuin tyhjästä ja valaisee hetken ajan todella kirkkaasti.

KATSO komeettavideo moottoritieltä Espanjan Andalusiasta 19.5.2024 (lähde Facebook @fuengirolasequeja):

Valopalloa luultiin ensin tähdenlennoksi

Lukuisat observatoriot eteläisessä Espanjassa havaitsivat ”muukalaisesineen”: se näkyi niin Toledossa, Huelvassa, Sierra Nevadassa Granadassa kuin Sevillassa ja Tarragonassa.

Aluksi luultiin, että kyse olisi meteorista, mutta espanjalaisen Calar Alton tähtitieteellisen observatorion ja Andalusian astrofysiikan instituutin alustavan analyysin perusteella kappale olisi alkujaan komeetasta.

Komeetta eli pyrstötähti on pienehkö aurinkokunnan kappale, joka muistuttaa asteroidia, mutta koostuu pääasiassa jäästä. Meteori eli tähdenlento taas on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni kivi eli meteoroidi ”palaa” ilmakehässä.

Komeetta saapui maan ilmakehään 161.000 kilometrin nopeudella

Euroopan avaruusjärjestö ESA vahvisti sunnuntaina, että Espanjan ja Portugalin taivaalla näkyi pieni pala komeettaa.

ESA arvioi sen lentäneen Espanjan ja Portugalin yli valtavalla nopeudella noin 45 kilometriä sekunnissa ennen palamistaan Atlantin yllä. 

- Mainos -

Alustavan analyysin mukaan se saapui ilmakehään 161.000 km/h nopeudella. Komeetan palanen alkoi syttyä noin 122 km merenpinnan yläpuolella, ennen kuin pimeni noin 54 km:n korkeudessa.

– ESAn tulipallokamera Cáceresissa Espanjassa havaitsi tämän upean meteorin viime yönä, ESA päivitti someen ensin ennen kuin selvisi, että kyse on komeetasta.

KATSO Euroopan avaruusjärjstön ESA:n julkaisema video komeetan lennosta:

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Hyvin tarttunut kameraan. Jos oikein kuulin, oli venäjää. Ei niistä pääse näköjään eroon, niillä on kyllä autoissa kamerat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *