Kesän toinen lämpöaalto saapuu Aurinkorannikolle – mutta mitä se tarkoittaa?

Mikä on lämpöaallon määritelmä? Kaikki korkeat hellelukemat eivät nimittäin ole helleaaltoja Espanjassakaan.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika
Hellettä pukkaa, sillä Espanjassa on kesä.

Espanjassa kesä on aina lämmin ja kuumakin. Lähemmäs neljääkymmentä hipovat lämpöasteet eivät koskaan ole olleet poikkeuksellisia heinä- tai elokuussa – edes Aurinkorannikolla, missä sentään meri ja tuulet vilvoittavat olotilaa.

Siinä missä suomalaismediat kirkuvat ”Välimeren hellehelvetin” perään, Espanjassa todetaan, että täällä on kesä. Sellaista se eteläisen Euroopan suvessa on: normilämpö pysyttelee 30 asteessa, mutta toisinaan iskee ns. lämpöaalto (esp. ola de calor).

Espanjan ilmatieteen laitoksen Aemetin mukaan kesän ensimmäinen virallinen lämpöaalto koettiin maassa viime viikonloppuna, ja se päättyi sunnuntaina. Maanantaina (22.7.) elohopea laski monin paikoin jopa kymmenellä asteella.

Málagassa mitattiin sunnuntaina Espanjan toiseksi kuumin lukema: 39,8 astetta

Sunnuntaina (21.7.) Aurinkorannikolla mitattiin vielä monin paikoin 40 asteen lukemia: Málagassa vuorokauden korkein virallinen lämpötila oli pyhäiltana klo 18.20 mitattu 39,8 astetta. Se oli Andalusian korkein lukema ja Espanjan toiseksi korkein.

- Mainos -

Hikeä pukkasi läntiselläkin Aurinkorannikolla Esteponassa, missä sunnuntaina klo 16.10 oli 38,8 astetta.

Paahteen aiheutti ns. hiustenkuivaaja-efekti eli kuuma ja kuiva terral-tuuli, joka tuntuu siltä kuin föönin ilmavirrassa seisoisi. Nämä terral-tuulet hönkivät sisämaasta kohti rannikkoa.

Niitä koettiin jo heinäkuussa aiemminkin, mutta vasta viime viikonloppuna Aurinkorannikolle iski lämpö- eli helleaalto.

Lue myös: Kuumat ja kuivat hiustenkuivaaja-tuulet nostattavat elohopean 40 asteeseen Aurinkorannikolla

Lämpöaallon pitää kestää vähintään 3 päivää

Ilmatieteen laitoksen mukaan toinen lämpöaalto kolkuttelee jo Aurinkorannikkoa, ja sen uskotaan alkavan tiistaina. Yöt ovat laajalti hyvin trooppisia eli yli 20-asteisia. Torstain jälkeen aalto hiipuu ja lämmöt laskevat taas normaaleihin kesäkeleihin eli kolmenkympin kieppeille.

Mutta mikä määritellään lämpöaalloksi? Sille on tietysti tieteellinen selitys.

Aemetin mukaan lämpöaallon voidaan yleisesti sanoa olevan ajanjakso, joka kestää yli kolme päivää ja jolloin päivälämpötilat ja yölämpötilat ovat korkeampia kuin normaalisti laajalla alueella.

Lue myös: Kesän sääennuste julki: Aurinkorannikolla pärjää taas ilman villahousuja

- Mainos -

Vaikka lämpötila olisi erittäin korkea, ei aina ole kyseessä helleaalto. Lämpöaalto on jakso, joka kestää vähintään kolme peräkkäistä päivää. Tänä jaksona vähintään 10 prosenttia sääasemista rekisteröi lämpötiloja, jotka ylittävät kynnysarvon.

Kynnysarvo vastaa 95. prosenttipistettä maksimipäivälämpötilojen historiallisesta sarjasta heinä- ja elokuussa vuosina 1971-2000.

Espanjassa helleraja on 30 astetta

Lämpöaallon määrittämiseksi Espanjassa on täytettävä siis kolme kriteeriä (intensiivisyys, laajuus ja kesto):

  • Sen on tapahduttava vähintään kolme peräkkäistä päivää.
  • Päivittäisten maksimilämpötilojen on ylitettävä 5 % kaikkein lämpimimmistä päivistä, jotka on rekisteröity heinä- ja elokuussa vuosina 1971-2000.
  • Laajuuden on oltava suuri: sen on täytyttävä vähintään 10 prosentilla alueen sääasemista.

Espanjassa lämpöaallon merkitys on laajempi ja tarkempi kuin Maailman ilmatieteen järjestön virallinen määritelmä. Sen mukaan lämpöaallosta on kyse, kun päivittäinen maksimilämpötila ylittää lämpimänä vuodenaikana huomattavasti keskimääräisen maksimilämpötilan vähintään kahtena päivänä peräkkäin.

Espanjassa helleraja on 30 astetta, kun esimerkiksi Suomessa se on 25 astetta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *