Lukuaika: Kesä ei suostu poistumaan: Kanarialla suljettiin koulut, Andalusiaan luvassa kuumia kelejä

Kesä ei suostu poistumaan: Kanarialla suljettiin koulut, Andalusiaan luvassa kuumia kelejä

Epätavallisen korkeat lämpötilat vuodenaikaan nähden hikoiluttavat yhä Espanjassa. Kanarialla kuumuus sulki koulut, ja Andalusian sisäosissakin paahdutaan loppuviikolla yli 30 asteessa.

Espanjassa ei näy helpotusta helteestä.

Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat ja sateen puute vaikuttavat koko maahan, ja sama tahti jatkuu suuremmitta muutoksitta aina viikonloppuun asti.

Kesä ei suostu väistymään, vaikka syksy yrittää tehdä tuloaan ainakin kalenteriin. Lämpötilat ovat yhä nousemassa epätyypillisen korkeille tasoille.

Lue myös: Espanjassa alkoi nyt virallinen syksy – Aurinkorannikolla lämpötilat kohoavat 30 asteeseen

- Mainos -

Espanjan valtion ilmatieteen laitos (Aemet) totesi tuoreessa katsauksessaan, että lokakuinen lämpöaalto on poikkeuksellinen.

”29. syyskuuta – 8. lokakuuta välillä jokainen päivä on ollut ennätyksellisen kuuma. Kyseessä on kymmenen peräkkäistä päivää, mikä on ennenkuulumatonta Espanjassa ainakin 1970-luvulta lähtien”, ilmatieteen laitos taustoitti.

Teneriffalla tiristiin 38 asteessa

Tilanne on niin poikkeuksellinen, että Kanariansaarilla on tehty epätavallinen päätös: koulut päätettiin sulkea keskiviikosta (11.10.) alkaen kokonaan.

Suomalaisten suosimalla saariryhmällä kaikkien koulutusasteiden oppilaitokset pysyvät kiinni ensi maanantaihin saakka ennätyskuumuuden vuoksi.

Kanarialla on kärsitty viime päivinä erittäin korkeista lämpötiloista. Elohopea on kohonnut yli 35 asteen monin paikoin. Esimerkiksi maanantaina Kanarian kuumin paikka oli Teneriffan saaren eteläosassa sijaitseva Costa Adeje, missä virallinen mittaus paalutti peräti 38 astetta varjossa. Myös muilla saarilla oli lähes yhtä kuumaa.

Lue myös: Lokakuu alkoi uudella lämpöennätyksellä Andalusiassa: 38,2 astetta

Costa Adeje Kanariansaarten Teneriffalla.

Uusi annos kuumaa terral-tuulta

Andalusiassa kouluja ei ole tarve sulkea, sillä rannikon tuntumassa lämpötilat pysyttelevät kohtuullisissa reilun 25 asteen lukemissa.

Tuttuun tapaan Andalusian sisämaassa on kuuminta, ja epätavallisten helteiden ennustetaan jatkuvan viikonlopun yli Guadalhorcen laakson kaupungeissa. Uusi annos kuumaa terral-tuulta voi nostaa maksimilämpötilan jopa 30-34 asteeseen lauantaina esimerkiksi Cártaman ja Coinin kaupungeissa.

- Mainos -

Myös alimmat lämpötilat pysyttelevät harvinaisen korkeissa lukemissa lokakuuksi, 20 asteessa sisämaan jokisuistossa.

Ensi viikolle povataan sateita

Torstai 12. lokakuuta on Espanjan kansallispäivä, ja moni espanjalainen käyttää sen hyväkseen ja viettää näppärästi erikoispitkän viikonlopun. Tätä kutsutaan espanjaksi nimellä el puente (eli silta). Puente on erilaisten arkipyhien avulla venytetty viikonloppu, jonka miljoonat espanjalaiset hyödyntävät pätkäloman viettämiseen.

Ainakin auringosta ja lämmöstä nauttiville syyslomailijoille sää on mitä suosiollisin Espanjan Aurinkorannikolla ja Andalusiassa.

Lue myös: Sulkeeko Espanjan kansallispäivä torstaina kaupat? Katso lista

Pitkän viikonlopun jälkeen kaikki viittaa siihen, että korkeapainealue väistyy kohti pohjoisia leveysasteita, mikä tarkoittaa merkittävää säämuutosta Espanjassa.

Edessä on siirtyminen syksyisempään skenaarioon, johon liittyy Atlantin myrskyistä peräisin olevaa sadetta lännestä. Tällä hetkellä Aemet ennustaa 75-80 prosentin mahdollisuutta sateisiin Málagan maakunnassa ensi viikon alussa.

Maanantaista lähtien maksimi- ja minimilämpötilat ovat enemmän vuodenajan mukaisia, ennuste kertoo.

 

- Mainos -

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...