Fuengirolassa, kuten koko Aurinkorannikolla, aurinko on lähes jokapäiväinen ilmiö. Se toimii valonlähteenä, joka tuo iloa, lämpöä ja elinvoimaa. Auringon säteily parantaa mielialaa ja edistää D-vitamiinin tuotantoa, joka on tärkeää luuston ja immuunijärjestelmän kannalta. Auringonpaiste mahdollistaa myös ulkoilma-aktiviteetit ja näin motivoi ihmisiä liikkumaan ja kohottamaan kuntoa.
Kesän lähestyessä ja auringon paahteen voimistuessa on hyvä muistaa, että auringon säteily voi olla myös haitallista. Liiallinen auringonotto voi johtaa ihomuutoksiin, jopa ihosyöpään, palovammoihin ja ennenaikaiseen vanhenemiseen. Auringon ultraviolettisäteily (UV) on merkittävin ihosyövän riskitekijä. Se voi vaurioittaa ihon soluja ja johtaa syövän kehittymiseen. Auringonpolttama iho on kivulias vaiva ja lisää ihosyövän riskiä. Pitkäaikainen auringonotto voi myös johtaa ihon ryppyihin, pigmenttiläiskiin ja elastisuuden menetykseen.
Ihomuutoksien tarkkailu
Omaa ihoa ja ihomuutoksia on hyvä seurata tasaisin väliajoin, jotta auringon mahdollisista negatiivisista vaikutuksista se kaikkein viheliäisin, ihosyöpä, on mahdollista tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kehittyvä ihosyöpä huomataan ja hoito aloitetaan, sitä parempi on yleensä ennuste.
Vinkkejä luomien ja ihon tarkastamiseen
Hyvä nyrkkisääntö epäilyttävien luomien ja ihomuutosten havainnointiin on ABCDE -sääntö. Kirjaimet tulevat englanninkielestä ja auttavat kiinnittämään huomiota mahdollisesti pahalaatuisiin, syövän tai syövän esiasteen sisältäviin luomiin:
A = Asymmetry eli epäsymmetrisyys: jos luomi on epätavallisen muotoinen tai epäsymmetrinen, se voi olla merkki haitallisesta ihomuutoksesta.
B = Border eli luomen reuna: epätasainen tai rikkonainen luomen reuna voi olla hälyttävä merkki.
C = Colour eli luomen väri: jos luomi on monivärinen tai sen väri muuttuu ajan myötä, on suositeltavaa käydä lääkärissä luomitarkastuksessa.
D = Diameter eli halkaisija: jos luomi kasvaa tai sen halkaisija on yli 6 mm, se voi olla merkki huolestuttavasta muutoksesta.
E = Evolution eli luomen jatkuva muutos: jatkuva muutos luomen koossa, muodossa tai värissä voi olla varoitusmerkki. Jos luomessa tapahtuu muutoksia tai se oireilee (kuten kutisee tai punoittaa), on suositeltavaa varata aika lääkärin luomitarkastukseen.
Luomia tarkastaessa itse olisi hyvä pyytää puolisoa tai ystävää avuksi tarkastamaan luomet niiltä alueilta joihin itse ei näe kunnolla, kuten selkään. Luomien kuvaaminen esimerkiksi puhelimella seurantatarkastuksien yhteydessä auttaa seuraamaan ihomuutosten kehittymistä pitkällä aikavälillä. Eri tarkastuskerroilla otettuja kuvia voi vertailla keskenään ja näin voit paremmin arvioida onko ihomuutoksien määrässä, koossa, muodossa tai värissä tapahtunut muutoksia, jotka olisi hyvä tarkastuttaa lääkärillä.
Luomien muutokset voivat olla myös tavallisia, eivätkä ne aina automaattisesti tarkoita, että luomi olisi pahalaatuinen. Epäilyttävät yllä kuvatun nyrkkisäännön mukaiset ihomuutokset olisi kuitenkin hyvä arvioida lääkärin toimesta.
Mikäli epäilet että sinulla on mahdollisesti pahalaatuinen ihomuutos, on tällöin hyvä varata aika lääkärin suorittamaan luomitarkastukseen pikimmiten. Lääkärin toteuttamaan luomitarkastukseen on myös suositeltavaa hakeutua säännöllisesti, mikäli sinulla on kohonnut ihosyövän riski.
Ihosyövän riskiä lisäävät esimerkiksi seuraavat tekijät:
- Runsasluomisuus
- Ihon toistuva palaminen
- Lapsuudessa ja nuoruudessa runsaalle UV-säteilylle altistuminen
- Perinnöllinen alttius ihosyövälle (ihosyöpätapauksia lähisuvussa)
- Aiemmin sairastettu ihosyöpä
Suojaudu ja varaudu
Fuengirolassa UV-säteilyn voimakkuus on erityisen korkea jo keväällä ja lisääntyy kesää kohden mennessä. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää suojautua auringolta asianmukaisesti, jotta altistuminen haitalliselle UV-säteilylle voidaan minimoida. Tehokkaita suojautumiskeinoja ovat aurinkorasvan käyttö, peittävien vaatteiden käyttö ja hatun sekä aurinkolasien käyttö. Aurinkorasvan suojakertoimen tulisi olla vähintään 30, ja sitä tulisi levittää runsaasti ja usein. Hatun olisi hyvä suojata kasvot, korvat ja niska.