Näin kevään tullen useassa Aurinkorannikon yhdistyksessä on sutinaa. Uusia hallituksia muodostetaan ja toimintasuunnitelmia ruuvataan. Vähän kiukutellaan ja opetellaan uutta. Vaikeroidaan työvuoren alla ja moititaan edellisvuoden tekijöitä. Kaikkia kuitenkin yhdistää yleensä se, että tästä vuodesta tulee parempi! – Ja hyvä niin, usko tulevaan kantaa elämää. Yhdistyksissä vieläpä puuhataan useimmiten ilman korvausta ja yhteisön hyväksi, työtä ollen usein enemmän, kuin ehtii tekemään.
Suomi on yhdistysten luvattu maa ja meillä oli v. 2023 tasan 108 292 yhdistystä. (Lähde: PRH). Espanjassakin suomalaisten perustamia yhdistyksiä lienee kymmeniä (Lähde: mututuntuma).
Mielikuvitukseni ei pysty riittämään yli sadantuhannen yhdistyksen syntyyn ja tarkoitukseen, enkä edes tiedä ihan tarkkaan, kuinka moneen yhdistykseen itse tavalla tai toisella kuulun, mutta kolmen sellaisen hallituksessa nykyisellään häärin.
Voidaan siis tällaiseen äärimmäiseen tarkkaan dataan pohjaten todeta (veikata), että yhdistystoiminta koskee meistä hyvin monia.
Oli sitten yhdistyksen tarkoitus mikä tahansa, niin kaivelin mielestäni, internetistä ja tekoälyltä viisi helppoa vinkkiä, jotka jokaisen yhdistyksen hallitustyöskentelyä harjoittavan voisi olla hyvä toiminnassaan muistaa:
- Avoimuus ja kuuntelu: Kuunnellaan jäsenten näkemyksiä ja ideoidaan avoimesti!
- Monimuotoisuus: Kootaan hallitus, joka edustaa monipuolisesti yhdistyksen jäsenistöä. Huomioi eri taustat, taidot ja näkökulmat.
- Tavoitteiden asettaminen: Määritellään selkeät ja saavutettavat tavoitteet hallitukselle ja yhdistykselle.
- Yhteistyö ja tiimityöskentely: Korostetaan yhteistyötä ja tiimityöskentelyä hallituksen jäsenten välillä. Kannustetaan avoimeen kommunikointiin, luottamukseen ja vastuunjakoon.
- Jatkuva kehittyminen: Kannustetaan jäseniä jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen.
Ja bonuksena se tärkein: Muista kiittää osallistumisesta kaikkia.
Näillä eteenpäin! Rauhallisia yhdistysten hallitusten kokouksia toivotellen!