Ihanaa voimaa juhlavuotta odotellessa

– Siellä on selvästi mies äänessä. Jos aiemmin teki rakkauslauluja ikään kuin teiniperspektiivistä, niin nyt niitä tekee vähän aikuisemmasta tulokulmasta, kuvailee Tero Vaara Mamban uunituoretta, 28. huhtikuuta ilmestynyttä levyä Ihana voima.

Tero Vaara on vaikuttanut suomalaisessa musiikkimaailmassa jo 80-luvun alkupuolelta asti. Mies oli hädin tuskin oluenostoiässä, kun Mamba polkaistiin toimintaan vuonna 1984. Vaikka bändin toiminnassa on ollut pidempiä taukojakin, on nyt ilmestynyt Ihana voima jo järjestyksessään 17. studioalbumi. Kultaa ja platinaa on tullut vuosien varrella useampaan kertaan.

Vaaran mukaan biisien kirjoittaminen sinänsä tapahtuu nykyään pitkälti samoin kuin alkuaikoina, mutta moderni tekniikka on tuonut siihen lisämausteita.

– Minulla alkaa soida biisi päässä kuten ennenkin. Mutta sillä tavalla se on muuttunut, että jos ennen riitti kitara, paperi ja kynä, niin nyt mukana ovat tietokoneet. Se johtaa siihen että biisit ovat paljon valmiimpia jo demovaiheessa, hän kuvailee.

- Mainos -

– Sikäli se on mukavampaa ja helpompaa, koska voi rakentaa jouset, bassokompit ja rummut jo valmiiksi.

Pienen varjopuolen Tero Vaara myöntää kuitenkin liittyvän digitaalitekniikkaan.

– Joskus voi käydä niin että alkaa tuottamaan kappaletta liian pitkälle liian aikaisin. Saattaa käydä esimerkiksi niin että kappaleesta puuttuu vielä viimeinen säkeistö ja tarina on niin ollen kesken, mutta alkupäähän on tehty jo isot jousisovitukset ja sitten lähtee pikkuhiljaa koko korttitalo kaatumaan, hän nauraa.

Aika näyttää

Uutukaista levyä Vaara kommentoi mietteliäästi.

– Kokemus on osoittanut että vasta vuoden – puolentoista päästä voi sanoa paremmin että mitä tuli tehtyä. Monet kappaleet ovat vielä niin lähellä, hän perustelee.

Kaikkiaan 12 kappaletta sisältävällä Ihana voima albumilla on myös mielenkiintoinen artistivierailu, kun Rakkauden taloon -kappaleella kuullaan amerikkalaisen Carl Bradychokin kitarointia.

– Olin Savoyssa katsomassa Elvis-imitaattoreita, ja Carl oli heidän bändinsä kitaristi. Meillä oli levylle tekeillä tämä fifties-tyylinen kappale, niin laitoin hänelle viestiä, että kiinnostaisiko häntä tehdä biisille kitaraosuus ja hän vastasi että mikäpä siinä.

- Mainos -

Kun asioista oli sovittu, pääsi Vaara nauttimaan omien sanojensa mukaan ”yltiöpalvelualttiista amerikkalaisesta meiningistä”.

– Hän lähetti ensin esittelyn kaikista kitaroistaan, mikrofoneistaan, asetuksistaan ja niin edelleen. Sitten alkoi tulla demovaihtoehtoja ja lopulta kun valinnat oli tehty, saapui valmis korkearesoluutioinen kitararaita.

Juhlavuosi edessä

Mamba yltää ensi vuonna melko harvalukuiseen suomalaisyhtyeiden joukkoon, kun se täyttää pyöreät 40 vuotta. Uuden levyn ohella bändi aktivoituu myös keikkarintamalla, eli pyöreitä juhlitaan ns. työn merkeissä.

– Tänä vuonna olemme tehneet yhden keikan ja syksyllä tehdään varmaan lisää. Mutta kyllä pyssyt on aika lailla viritetty ensi vuoteen. Kun tulee 40 vuotta mittariin, niin silloin täytyy lähteä kiertämään konserttisaleja, Vaara maalailee.

Samalla hän muistuttaa alan realiteeteista.

– Bisnes on muuttunut. Ei ole enää seurahuoneita ynnä muita niin että keikat saisi pyörimään keskiviikosta lauantaihin, kuten vielä 90-luvun alussa. Siksi mennään tämä vuosi uuden levyn tiimoilta vähän varovaisemmin ja ensi vuonna sitten vähän leveämmin, hän paljastaa.

Matalalentoa Granadassa

- Mainos -

Tero Vaaralta löytyy satunnaisten lomamatkojen ohella varsin poikkeuksellinen kosketus Aurinkorannikkoon.

– Kun 90-luvulla suoritin ammattilentäjän lupakirjaa, niin tulimme tänne kolmeksi viikoksi. Lensimme tänne ja asuimme Benalmádenassa ja lensimme Granadan kentälle lähestymisiä, koska se oli halvempaa kuin Helsinki-Vantaalla, hän paljastaa.

Sen lisäksi että lentokenttien maksut olivat Espanjassa Suomea halvemmat, myös se vaikutti hintaan, laskeutuiko kentälle vai nostiko nokan ylös ennen kosketusta kiitorataan.

– Se oli eri hinta, jos renkaat osuivat kenttään tai jos teit vain läpilaskun ja nostit ylös ennen laskeutumista, myhäilee Tero Vaara.

Ammattilentäjäksi Vaara valmistui vuonna 1993, mutta pitkäaikaista ammattia lentämisestä ei hänelle kuitenkaan tullut.

– Vuonna 1994 Mamba julkaisi Kummitusjuttu levyn, jolla oli hitti Valokuvia ja sitten mentiinkin taas pitkin Suomea, hän selventää.

Lomamoodissa

Tämänkertaisella Aurinkorannikon visiitillä Tero Vaaran ohjelmaan ei kuulu lentotunteja, mutta muuten hän suunnittelee olevansa tuoreen vaimonsa kanssa paljon liikekannalla.

– Otamme auton alle ja lähdemme kiertelemään näitä upeita paikkoja tässä ympäristössä. Córdoba ja Sevilla ovat ainakin listalla.

Lomailun ohessa Tero Vaara tekee myös yhden soolokeikan, kun hän esiintyy ravintola Kukossa lauantaina 6.5.

Kuka?

  • Tero Vaara
  • 58 vuotta
  • Kotoisin Porista, asuu Mäntyharjulla
  • Avioitui Siru Vaaran kanssa 2021
  • Harrastaa mm. pienoismallien rakentamista ja kuntosalilla treenaamista

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Saana Pihlajaniemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...