Hyvää oloa sekä ruumiille että sielulle

Annukka Salonen on viihtynyt Aurinkorannikolla pian kolme vuosikymmentä. Niiden aikana tämä kulttuuria rakastava lady on nähnyt niin Aurinkorannikon kuin sen suomalaisyhteisönkin kasvavan ja kukoistavan.

– Ei minulla ollut minkäänlaista ajatusta koko Espanjaan, saati sitten Aurinkorannikolle muuttamisesta, sanoo Annukka Salonen suoraan, kun käymme läpi hänen ensikosketustaan alueelle.

Tuo ensimmäinen kosketus tapahtui vuoden 1993 tammikuussa.

- Mainos -

– Tulin tänne työkeikalle, pitämään viikon mittaisen hyvinvointikurssin, hän muistelee.

– Minun mielikuvissani Espanja oli paikka johon oli tehty Keihäsen pontikkamatkoja, eikä tämä siksi kiinnostanut minua edes lomakohteena, saati että olisin miettinyt muuttavani tänne, Salonen sanoo.

Vaan niin siinä kuitenkin kävi, että vielä saman vuoden syksyllä Salonen saapui kimpsuineen ja kampsuineen Fuengirolaan, eikä osoitetta ole sen jälkeen takaisin Suomeen käännetty.

– Jo sen lyhyen ensivisiitin aikana tajusin, että ennakkokäsitykseni Aurinkorannikosta ja alueen suomalaisista oli ollut aivan väärä. Tutustuin täällä aivan ihaniin ihmisiin ja ihastuin myös paikkaan. Kun elämäntilanteenikin sattui olemaan sellainen että se mahdollisti nopean muutoksen, päädyin muuttamaan vielä saman vuoden 1993 lokakuussa.

Sisar hento valkoinen

Aurinkorannikolla monet muistavat Annukka Salosen pitkäaikaisena hyvinvointialan yrittäjänä. Hänen historiansa hyvinvoinnin ja terveydenhuollon parissa yltää kuitenkin vielä paljon kauemmas, aina 60-luvulle asti.

– Valmistuin sairaanhoitajaksi Savonlinnassa vuonna 1968. Valmistuttuani muutin työn perässä Helsinkiin, missä työskentelin sairaanhoitajana kaikkiaan viitisentoista vuotta. Enimmäkseen allergiasairaalassa, mutta myös esimerkiksi Töölön sairaalan teho-osastolla.

Kulttuurinnälkäinen sairaanhoitaja teki välissä myös viisivuotisen visiitin musiikkialalle. Hän oli vuodet 1973-78 Jukka Kuoppamäen levy-yhtiössä, omien sanojensa mukaan joka paikan höylänä, virallisemmalta titteliltään tuotantosihteerinä.

- Mainos -

80-luvun lopulla Salonen alkoi opiskella erilaisia vaihtoehtohoitoja ja hierontaa, ja vuonna 1991 hän avasi Helsinkiin oman hoitolaitoksen.

Elämä yllättää

Aivan kahtakaan vuotta Annukka Salonen ei ehtinyt pyörittää hoitolaitostaan Helsingissä, kun hän teki mainitun työreissun Aurinkorannikolle. Reissun joka muutti hänen elämäänsä lopulta merkittävästi.

– Tammikuun lopulla tulin tänne pitämään viikon mittaisen hyvinvointikurssin. Sinä aikana tapasin monia aivan ihania suomalaisia. Myös joitain jo ennestään Suomesta tuttuja ihmisiä. Niinpä kun saman vuoden syksyllä tarjoutui mahdollisuus muuttaa tänne, tartuin siihen, Annukka Salonen kertoo.

– Pidin toki matkustelemisesta, mutta ei minulla mitään niin sanottua kaukokaipuuta ollut, että olisi ollut hinku päästä Suomesta pois. Jotenkin se vaan tuntui siinä tilanteessa hyvältä ja helpolta.

Vuonna 1997 oli yhden merkittävän askelen vuoro, kun Salonen perusti Fuengirolaan Harmonian, hyvinvointikeskuksen, josta muodostui hänen työnsä seuraavaksi 15 vuodeksi.

– Muistan vielä, että kun liike avattiin, niin hieronta maksoi 2.500 pesetaa, hän muistelee.

Harmonia on toki edelleen toiminnassa, uudessa omistuksessa, sillä Salonen itse jätti työelämän reilu kymmenen vuotta sitten.

- Mainos -

Yhteisön kasvu

Ensi vuonna tulee siis kuluneeksi jo 30 vuotta siitä kun Annukka Salonen saapui Aurinkorannikolle elämä kahteen matkalaukkuun pakattuna. Noiden kolme vuosikymmenen aikana hän sanoo iloinneensa siitä, miten on nähnyt sekä suomalaisyhteisön, että koko Aurinkorannikon kehittyneen.

– Kun muutin Fuengirolaan, oli esimerkiksi suomalainen koulu vasta alkutaipaleellaan. Oppilaita oli muutama kymmenen. Niinpä työikäisiä oli paljon vähemmän kuin tänä päivänä ja suomalaisyhteisö oli huomattavasti eläkeläispainotteisempi kuin nykyään, Salonen kuvailee.

– Nyt on paljon enemmän lapsiperheitä, lapsettomia aikuisia ja niin edelleen. Myös suomalaisten palveluiden määrä on moninkertaistunut. Kaikkiaan voi sanoa että suomalaisyhteisö on vahvistunut ilahduttavasti, hän jatkaa.

Annukka Salonen kertoo huomanneensa myös paikallisten asenteessa muutoksen positiivisempaan suuntaan.

– Vielä 20-30 vuotta sitten saattoi olla pientä ennakkoluuloa suomalaisia ja muitakin ulkomaalaisia kohtaan, mutta tänä päivänä esimerkiksi Fuengirola on niin kansainvälinen paikka, ja ulkomaalaiset niin merkittävä osa myös taloutta, että yhteiselo sujuu mielestäni mutkattomasti.

Kultturelli nainen

Kulttuuri on ollut aina lähellä Annukka Salosen sydäntä. Vieläpä hyvin laajasti. Niinpä ei ole ihme, että hän on ollut Aurinkorannikolla toimivan Kulttuuriyhdistys Kalevan kantavia voimia jo pitkään. Ja 1. tammikuuta 2023 alkaen hän heiluttaa myös puheenjohtajan nuijaa.

– Liityin Kalevan toimintaan jo vuonna 1997. Se tuntui jo silloin sopivalta yhdistykseltä, koska sen toiminnassa paneuduttiin kulttuuriin niin laajasti, Salonen kertoo.

– Itse olen innostunut mm. musiikista, kuvataiteesta, arkkitehtuurista, kirjallisuudesta ja ruokakulttuurista. Ja näitä kaikkia Kalevan tarjonnassa on runsaasti, hän kehuu.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Kalevan puheenjohtajana on toiminut Hannu Vuori. Jokseenkin saman ajan Annukka Salonen on ollut yhdistyksen hallituksessa ja varapuheenjohtajana.

– Suoraan sanoen vähän hirvittää, sillä Hannu on ollut niin loistava puheenjohtaja. Onneksi hän on kuitenkin luvannut auttaa jatkossakin, Salonen tuumii hymyssä suin.

Mitään suurta uudistusta puheenjohtajan vaihdos ei tuo tullessaan.

– Mielestäni meillä on erittäin hyvää ja monipuolista toimintaa, joten pääasiassa pyritään jatkamaan samaan malliin. Mutta toki nyt meillä on uudessa hallituksessa monta uutta jäsentä ja uusien ihmisten mukanahan tulee aina uusia ideoita, joten siinä mielessä odotan innolla myös uusia asioita.

Kuka?

  • Annukka Salonen
  • 76 vuotta
  • Syntyisin Savonlinnasta
  • Asunut pian 30 vuotta Aurinkorannikolla
  • Kulttuuriyhdistys Kalevan uusi puheenjohtaja

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sonja Lehmus
Mainos
Jatka lukemista