Koiran hyvä elämä

Koira eli kesykoira on harmaasuden kesy, jalostettu muoto, joka on ihmisen kesyttämisistä eläimistä vanhin. Koirasta on jo alkuaikoina tullut varoittavana vahtina tärkeä osa yhteisöä ja sen seuralaisena olo on vain kasvanut ajan mukana, palveluksien rinnalla.

Koiran mukaantulo oman perheemme jäseneksi alkoi hammaslääkärin ilmoitustaululta, jossa valokuvan kera oli teksti ”Valle etsii kotia”.

Vuosien takaisena koiranomistajana jotenkin heti tuli tunne, että se oli tässä, vaikka edesmenneen tanskandoggin jälkeen ajatus oli, ettei enää koiraa meidän huusholliin. Vaimo tietysti ilahtui ajatuksestani ja hetken kuluttua Camryn keula suuntautui Mijasin rinteille, jossa pihalla juoksenteli puolen vuoden ikäisiä koiran pentuja. Yksi niistä juoksi suoraan autollemme, juuri tuo täpläkylkinen Valle. ”Siinäkö se oli” lauleli Arttu Viskarikin aikoinaan ja olihan se siinä.

Opettaminen

Aluksi hyvin arka koiramme oppi nopeasti tavoille ja nautti oppimisesta. Marke tunsi ja tiesi koiran opettamisesta suurin piirtein kaiken, niin ei tullut ongelmia. Perusasiat kuten luokse tulo, taluttimessa kävely, paikallaan olo ja istuminen kävivät kuin luonnostaan. Sirkustemppujen tekemistä harjoitellaan vasta näiden jälkeen. Vallelle nekin olivat ”läpihuutojuttuja”. Jos koira käyttäytyy oudosti eikä tottele isäntäänsä, on syy melkein poikkeuksetta siellä taluttimen toisessa päässä.

Koiralla pitää olla johtaja mitä se haluaa totella palvella ja miellyttää ilo on silloin molemminpuolista

Ulkoilu

Ei kannata hankkia koiraa, jos kotona kinastellaan siitä, kuka lähtee ihmisen parhaan kaverin kanssa lenkille. Koira vaatii paljon ulkoilua, tietysti rodustakin riippuen. Metsästyskoiraa ei saisi sylikoiraksi hankkia, vaikka useat söpöjä ovatkin ja kokonsa puolesta siihen sopisivatkin. Koira kannattaa viedä erilaisiin olosuhteisiin, kaupungille, metsään, rannalle ja ihmisten sekä toisten koirien pariin.

Koirasta kannattaa opettaa sosiaalinen, koska sitä se on jo geeneiltäänkin.

Ruokailu

Ruoka on tärkeä asia koiralle. Säännölliset ruoka-ajat ja monipuolinen ravinto pitävät liikunnan ohella painon kurissa. Pitää muistaa myös vesikupin täyttäminen, vaikka lätäköistä juominen on koiralle terveellisintä, tarpeelliset bakteerit tulevat sieltä. Puruluita on hyvä antaa hampaiden ja kaluamishimon takia. On myös tärkeää opettaa, ettei vierailta saa ottaa ruokaa kuin luvalla.

Laumaeläin!

Koiralle stressaavinta on yksin jääminen. Koira pitää ottaa mukaan aina kun se on mahdollista, vaikka autoon odottamaan lyhyelle kauppareissulle, tai ravintolaan lounaalle, mikäli se on sallittu. Aurinkorannikolla yleensä on, ainakin terassille. Näin koirasta saadaan opetettua fiksu karvakuono, josta tulee kaikkien kaveri, niin kuin tuli Vallesta. Ei ole niin pientä ulkona käyntiä, ettei voi koirakaveria mukaan ottaa. Koirien omat aidatut alueet kannattaa myös hyödyntää, siellä vapaana juosten saa aidot kontaktit toisiin nelijalkaisiin.

Valle lempireitillään vapaana luonnossa

Niks Naks

Koirilla lisääntymisvietti on melkoinen ja harkittavaksi tuleekin heti nuorena ”teininä” jatketaanko sukua, vai ei? Helpommaksi se koiran elämä tulee jos suljetaan tämä mahdollisuus. Eivät ne merkkaukset siitä vähene, mutta aggressiivisuus kylläkin ja koira on silloin helpommin hallittavissa.

Matkustaminen

Matkustaminen hieman vaikeutuu koiran omistajalle. Omalla autolla kulkeminen on helpointa, kun vaan muistaa pakolliset tauot ja pienet kävelyt esimerkiksi auton tankkauksen yhteydessä. Oma koppa tietysti eläimelle ja ruokien mukaan otto pehmolelujen lisäksi. Rokotukset ja passi pitää tietysti olla kunnossa kun maasta toiseen kuljetaan.

Lentämällä koira pitää laittaa ruumaan, jos ei pienen koon takia sallita syliin. Rauhoittava tabu kannattaa antaa ruumaan joutuvalle. Mitään ongelmaa ei Vallelle ole koskaan ilmennyt Espanjan kymmenillä lennoilla. Iloinen jälleen tapaaminen laukkuhihnalla oli vakio.

Sijaiskoti

Tulee tilanteita kun tarvitaan tunneiksi, tai päiviksi lemmikille hoitopaikka. Paras silloin olisi vakio paikka jonka koira tuntee ennestään jo turvalliseksi. Valelle tämäkin oli tuttua, ”juu tuo tänne vaan” oli helpottava vastaus. Ruoka, peti ja pehmolelu mukaan, niin kaikki on silloin hyvin. Vallen kohdalla rajoitin oli vain kissa! Vennon Markku, yksi Vallen pitäjistä, sanoi odottavansa milloin Valle sanoo jotain Rauman Giälellä.

Koira tarhalta

Espanjassa on lukuisia koiratarhoja, joissa hienot nelijalkaiset odottavat uuteen kotiin pääsyä. Koiratarhoihin tuodaan yleensä sekarotuisia löytökoiria, jotka ymmärtävät ehkä enemmän elämän raadollisuutta ja siksi ne ovatkin hyvin kiitollisia kavereita, kun uuden kodin saavat. Koiran hankintaa harkitsevien olisikin suositeltavaa tsekata tämä erinomainen mahdollisuus molempien kannalta. Itse olemme tuonee muutamia koiria Suomeen juuri näiltä tarhoilta. Liikuttavaa oli nähdä näitä ”ensitreffejä” lentoasemalla.

Luopumisen vaikeus

On selvää ettei mikään ole ikuista. Koira kun on elämän kaareltaan normaalisti ihmisen vastaavaa paljon lyhyempi. Tämän vuoksi pitää jo hankintavaiheessa ottaa tämä huomioon. Suru on suuri, käy se kumminpäin vaan, todennäköisesti koira ensin. Eutanasiasta pohditaan ihmisen kohdalla, oikein vai väärin? Koiran kohdalla ihmisen pitää ottaa ”tuomarin” rooli, niin vaikea pesti kuin se onkin. Koiran kipukynnys on suuri, ja se yrittää tsempata vielä viimeisilläkin hetkillä.

Koiran hyvään elämään ei kuulu puolisokeana, kuurona ja hampaattomana yrittää miellyttää isäntiään, vaan huoltajien pitää pystyä toimimaan koiran parhaaksi ajoissa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Vesa Uusi-Kilponen, kuvat: Vesa Uusi-Kilponen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...