Hevimies ja tangon taitaja

 

Heikki Haapaniemeä on nähty ja kuultu viime vuosina useissa Aurinkorannikon musiikki- ja teatteriprojekteissa. Ja jatkossa nähtäneen entistä enemmän.

– Kun on tämän näköinen kaveri, että t-paidassa luuranko ajaa Harley Davidsonilla, ja käsivarret ovat tatuointien peittämät, ei monella varmaan ensimmäinen ajatus ole että siinäpä taitaa olla iskelmälaulaja, naurahtaa Heikki Haapaniemi.

Odottamatonta tai ei, niin totta se joka tapauksessa on. Haapaniemi laulaa toki monipuolisesti eri genrejä, mutta paljon myös perinteistä iskelmää. Alkusykäykset musiikkiin tulivat kuitenkin raskaamman poljennon parissa.

- Mainos -

– Olin 12-vuotias, kun sain alakerran naapurilta ensimmäisen akustisen kitaran ja sen mukana nuottivihkoja. Siitä innostus musiikkiin lähti toden teolla. Sen akustisen kanssa mentiin suurin piirtein vessaankin seuraavat viikot, kunnes kaikki vihkojen biisit oli otettu haltuun, Haapaniemi muistaa.

Kitara ja laulaminen nousivat kasvuvuosien keskiöön ja esimerkiksi yhdeksännen luokan päättäjäisissä nuori mies soitti ja lauloi Neljä Baritonia -yhtyeen hitin Popmusiikkia.

Valinta oli sikäli sopiva, että nykyään myös Haapaniemi itse on baritoni.

– Viime kesänä tuli kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisestä trubaduurikeikasta.

Ensimmäinen bändi oli vuorossa vuonna 2003. Kyseessä oli Lempäälästä ponnistava heavy-yhtye Krunch. Niihin aikoihin Haapaniemi jätti kitaran nurkkaan ja keskittyi vain laulamiseen.

– Jälkikäteen se kitaran hylkääminen kyllä harmittaa. Olen sittemmin alkanut uudestaan soittaa, mutta olisi ollut parempi pitää yllä ja kehittää soittotaitoa koko ajan.

Monipuolinen tulkitsija

Vaikka varsinkin nuorempana Heikki Haapaniemen levyhyllystä löytyi vaikkapa Cradle Of Filthin kaltaista mättöä ja seinäjulisteista ja kostyymeistä pääkalloja ja viikatemiehiä, alkoi musiikkimaku pikkuhiljaa laajeta.

- Mainos -

– Opiskelin laulamista Pirkanmaan musiikkiopistossa useamman vuoden ja siellä viimeistään alkoi avautua muidenkin genrejen laulaminen. Pikkuhiljaa aloin innostua iskelmästä, tangosta ja klassisestakin musiikista, hän kertoo.

Tangon parissa Haapaniemi uskaltautui myös kilpailemaan.

– Olin mukana Tangomarkkinoilla vuosina 2008 ja 2009 sekä vielä vuonna 2017. Joka kerta polku katkesi samassa vaiheessa, eli semifinaalin ensimmäisellä kierroksella.

– Homma ei tyssännyt sinänsä laulamiseen, vaan jännitykseen. Kun esiinnyn yleisölle, minua jännitä sen kummemmin, mutta jos tiedän että joku kuuntelee esitystäni tuomarointimielessä, niin johan alkaa jännittää ja pahasti, avaa Haapaniemi.

Myös Voice of Finlandissa mies on käynyt koittamassa vuosina 2020 ja 2022, mutta tv-lähetyksiin asti ei matka ole jatkunut.

Vaimo näyttämöltä

Pirkanmaan musiikkiopiston kautta Heikki Haapaniemen elämään astui musiikin lisäksi myös teatteri. Ja teatterin kautta vaimo.

– Varsinkin pienemmissä teattereissa on kova pula laulavista miehistä. Niinpä meille tuli musiikkiopistoon kyselyä Toijalan Näyttämö teatterista, että löytyisikö innokkaita esiintyjiä kesäteatterin lavalle. Minä innostuin kokeilemaan ja vuonna 2017 olin ensimmäistä kertaa mukana Vaimoke -nimisessä näytelmässä.

- Mainos -

Seuraavana kesänä olikin sitten tiedossa elämää mullistava rooli.

– Minua kysyttiin Täydellinen taloyhtiö -näytelmän päärooliin aviomieheksi. No, minähän suostuin ja kysyin että jokos vaimon rooliin on joku valittu? Ja kun ei ollut, niin minä totesin että tuo Sannahan olisi siihen oikein sopiva, Haapaniemi kertoo ja viittaa vieressään istuvaan nykyiseen vaimoonsa.

Sen näytelmän myötä kesäteatterin kollegoista tulikin lopulta aviopari ihan näyttämön ulkopuolellakin.

Kiireinen syksy Aurinkorannikolla

Nyt Haapaniemen pariskunnalla on meneillään neljäs yhteinen talvi Aurinkorannikon lämmössä. Pikkuhiljaa kasvavassa määrin Heikki on alkanut esiintyä myös rannikolla, eikä vain kesäisin Suomessa. Ja tänä syksynä vauhti onkin sitten ollut jo hurjaa.

– Olen ollut muun muassa Suomelan näytelmissä mukana, Tuntemattomassa Rahikaisen roolissa ja Albatrossi ja Heiskasessa Heiskasena. Niiden harjoitteleminen ja esittäminen on ollut osaltaan työllistävää.

Mutta näytelmien lisäksi hoppua on pitänyt myös musiikkirintamalla.

– Olen tehnyt trubaduurikeikkaa sekä yksityistilaisuuksissa että suomalaispaikoissa, ja uutena mahtavana lisänä on tämä Fugesingers, joka jatkuu myös kevätkaudella. Sen lisäksi meillä on Fuge Blues Brothers -niminen kokoonpano, jolla olisi tarkoitus päästä jossain vaiheessa esittämään bluesrockin klassikoita, mutta kun kaikki soittajat ovat niin kiireisiä, että jo treeniaikojenkin löytyminen on haasteellista, Haapaniemi kertaa.

Vielä ennen joulun pyhiä tarjoutuu yksi erinomainen tilaisuus nautiskella Heikki Haapaniemen laulusta.

– Nyt lauantaina, 17. joulukuuta esiinnymme Kukkossa yhdessä Kari Alajuuman kanssa nimellä KarHes. Esityksen nimi on O Sole Mio ja idea on esittää klassista musiikkia kevyellä otteella. Kari säestää pianolla ja minä laulan. Kannattaa ehdottomasti tulla kuuntelemaan, Haapaniemi vinkkaa.

Kuka?

  • Heikki Haapaniemi
  • 40 vuotta
  • Alun perin Tampereelta, sittemmin Toijalasta
  • Laulaa, soittaa kitaraa ja näyttelee
  • Perheessä kolme omaa lasta, kolme vaimon lasta ja yksi bostoninterrieri

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sonja Lehmus
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...