Blogi

Hävittäjä vai hävittäjiä?

 

Muistan lukeneeni Aku Ankasta tarinan, jossa Karhukopla tunkeutui Roope Ankan kotiin. Pistoolilla uhaten konnat sanoivat: rahat tai henki? Siihen Roope vastasi: mieluummin henki. Tämä tarina kuvaa hyvin Roope Ankan arvomaailmaa: raha on hänelle kaikki kaikessa. Jopa hengestään voi luopua sen takia.

Suomella on edessä vaikeita päätöksiä uusista hävittäjähankinnoista. Pitäisi valita oikea konetyyppi ja huomioida myös kustannukset. On esitetty myös näkemyksiä, etteivät hankinnat nykyisessä taloustilanteessa ole tarpeellisia. Jos nyt kysytään Roope Ankalta: rahat vai hävittäjät? Niin vastaus olisi: hävittäjistä voidaan luopua, säästetään rahaa.

Emme elä Ankkalinnassa vaan Suomessa jossa koronakriisi on ajanut taloutemme kuralle. Hävittäjähankinnoista ei myöskään kysytä mielipidettä Roope Ankalta. Siihen etsitään asiantuntemusta aivan muualta. Meillä lienee valittavana seuraavat vaihtoehdot: hankitaan hävittäjät nykyisen suunnitelman mukaisesti. Niitä rahoja ei siis käytettäisi hävittäjästä eli koronakurimuksesta selviytymiseen. Tai sitten lykätään hankintoja ja sijoitetaan rahat koronataloutemme kuntoon laittamiseen. Tai voimme luopua hävittäjistä kokonaan.

Ydinkysymys kuuluu: mitä uusilla hävittäjillä tehdään? Tietenkin ne kertovat ulkovalloille jossain määrin siitä, että Suomella on kykyä valvoa ja puolustaa omaa ilmatilaansa. Mutta kuinka kauan ja millaista uhkaa vastaan? Jos Suomeen vielä joskus hyökätään, niin silloin eletään ydinsodan kynnyksellä. Mitä silloin pienellä määrällä hävittäjiä tekee? Ja vihollinenhan iskee ensin tietenkin ohjuksilla maamme ydinvoimaloihin. Sen säteilyn jälkeen hävittäjät tuskin lentävät?

Hannu T. Korhonen

Mitä pidit jutusta?
+1
52
+1
4
+1
10
+1
6
+1
8
+1
71

Kolumnit

Viikon kysymys

Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa