Lukuaika: Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 4

Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 4

Hiekkaesteestä lyöminen ja säännöt

Tässä juttusarjassa seuraamme miten ”Pelaamalla opit” golfkurssin opit alkavat tarttua aloittelijaan. ”Potilas” on jokseenkin keskinkertaisessa fyysisessä kunnossa oleva mies, jolla on jonkin verran pallopelitaustaa, mutta golfin suhteen kyseessä on kirjaimellisesti ensikertalainen.

Tällä kertaa kerrataan rullaava lähipelilyönti eli chippi ja swingiharjoitteet. Uutena asiana tulee hiekkalyönti ja säännöt

Chipin kertaus ja harjoite

Hyvä lähipeli säästää paljon lyöntejä ja pelaajalla pitää olla vaihtoehtoja harkitessaan mailavalintoja pelitilanteessa. Chippi on isossa kuvassa kuin putti. Kannattaa siis harjoitella kaikilla lähipelimailoilla eli tässä tapauksessa rauta 8, PW ja putteri. Näillä mailoilla selviä kaikista tilanteista viheriön ympärillä.

Kun harjoittelee kaikilla lähipelimailoilla, on pelitilanteessa enemmän vaihtoehtoja.

- Mainos -

Harjoite

Valitaan paikka viheriön läheisyydestä. Lyödään kohteeseen ensiksi putterilla, sitten rauta 8 ja viimeiseksi pitchin wedgellä eli PW:llä. Kun käytämme harjoituksissa näitä mailoja, niin opimme valitsemaan tämän harjoituksen perusteella parhaan mahdollisen mailan kentällä pelattaessa.

Swingin kertaus eri mailoilla

Sitten siirryimme muistelemaan swing harjoitteita ja draivia. Aina harjoituksen alkuun kannatta aloitta pienistä heilautuksista ja edetä isompaan päätyen draiveriin. Pienillä huomioilla saimme asioita taas eteenpäin. Puutteita monella enemmänkin pelanneella on painonsiirrossa ja paino jää takimmaiselle jalalle. Siihen oli hyvä mielikuva se, että heittää pallon seinään ja jää odottamaan, kun pallo tulee takaisin.

Hiekkaestelyönti

Hyvin pitkälti sama kuin puoliheilautus. Mailana on hiekkamaila, sillä se on hieman erilainen kuin muut mailat. Mailan pohja on alempana kuin etureuna, jolloin maila pomppaa paremmin pois hiekasta.

 • pallo hieman edempänä, kuin normaalisti, sillä ei haluta osua palloon vaan ensiksi hiekkaan
 • asento voi olla hieman auki ja paino hieman etummaisella jalalla
 • paino ei siirry takimmaiselle jalalle lyönnin aikana. Tällä saadaan jyrkempi tulokulma hiekkaan
 • takaheilautuksessa tärkeää on, että käsivarren ja mailan varren kulma on 90 astetta tai L-kirjain
 • saatossa paino on etummaisella jalalla ja rintakehä on kääntynyt kohteeseen

Harjoite

- Mainos -

Vedä kaksi viivaa hiekkaan ja laita pallo viivojen keskelle. Oikeanpuoleinen viiva menee kutakuinkin kantapäiden väliin. Sitten koitat lyödä hiekkaa pois viivojen välistä. Jos onnistut tässä, niin pallo tulee hiekan mukana pois. Toisaalta näet lyönnin jälkeen palautteen mihin kohtaa mailasi teki jäljen.

Hiekkaesteestä lyötäessä osuma tulee ensin hiekkaan ja vasta sitten palloon.

Säännöt

Säännöistä käydään läpi muutama tärkeä sääntö pelin jatkamisen kannalta. Pääperiaate golfissa on, että pelataan pallo siitä, missä se on ja jos ei voida pelata sitä, niin otetaan säännöt avuksi.

Ilman rangaistusta saat

 • poistaa irrallisia luonnonhaittoja, kuten kivet, irrallinen ruoho, oksat, kepit ja lehdet
 • vapautua tilapäisestä vedestä, korjauksenalaisesta maasta, kiinteästä haitasta esim. päällystetty tie, sprinklerin kansi, kiinteä väylätaulu jne.
 • saat myös siirtää liikuteltavat haitat kuten harava, tölkki, roskat ja ei ole väliä, jos pallo liikkuu, pallo vain asetetaan takaisin alkuperäiseen paikkaan. Liikuteltavia haittoja ovat kaikki ihmisen tekemät esineet, jotka saa irti.

Lähdettäessä vapautumaan esim. tiestä, niin mitataan lähin VAPAUTTAVA paikka ja siitä mailan mitta on alue, johon pallo pudotetaan.

Yhdellä rangaistuksella voit vapautua

 • estealueista, jotka ovat merkitty keltaisella tai punaisella
 • pallo pelaamattomassa paikassa

Vapautuminen estealueelta keltaiset tolpat

 • Ilman rangaistusta esteestä
 • edellisen lyönnin kohdalta
 • yhdellä rangaistuksella lipun linjassa taaksepäin esteeseen menokohdan kautta. Tähän tuli muutos 2023 säännöissä. Nyt pitää pudottaa linjalle ja pallo saa pyöriä siitä max. alle yhden mailan verran, jopa lähemmäksi reikää

Vapautuminen punaisesta estealueesta

- Mainos -
 • kaikki kolme edellistä sekä
 • kahden mailan mitan päähän siitä pisteestä, missä pallo ylitti viimeiseksi esteen rajan.

Vapautuminen pelaamattomasta paikasta

 • edellisen lyönnin paikka
 • kaksi mailaa alkuperäisestä paikasta puoliympyrän alueelle, ei lähemmäksi reikää
 • linjassa taaksepäin pallon ja lipun linjassa niin pitkälle kuin haluaa. Siinä sama sääntö, että pallo on pudotettava linjalle ja se saa vieriä yhden mailan verran.

Lopuksi voisi todeta, että sääntöjä on paljon, mutta näillä selviää hyvin alkuun. Säännöt uudistuivat 2023 ja uusi sääntökirja ja nettiversio ilmestyy kevään aikana.

 

Potilaan oma kertomus

Neljännen oppitunnin aluksi kertailtiin lähilyöntejä. Pallo hieman viheriön ulkopuolelle, noin 15 metrin päähän reiästä, ja sitten vaan lyömään kolmella eri mailalla: putterilla, kasilla ja P:llä. Tämän viikon kalajuttuna mainittakoon, että heti kolmannella lyönnillä pallo sujahti reikään. Teoria aloittelijan tuurista vahvistui taas entisestään.

Sitten kertaamaan swingiä. Tällä kertaa olin viikon aikana käynyt kahdesti rangella omatoimisesti huiskimassa. Tässä tuli jälleen kristallin kirkkaasti esiin se miten ohjattu harjoittelu on ylivoimaista. Kun rangella teutaroi omin nokkineen ja lyönti ei meinaa sitten millään asettua kohdilleen, sitä lähinnä levittelee henkisesti käsiään ja ihmettelee että mikä tässä nyt oikein mättää. Kun valmentajan vieressä humauttaa pallon hevon kuuseen, kertoo hän saman tien, missä meni vikaan.

Tämän kerran uutena asian opeteltiin hiekkaesteestä lyömistä. Koitin varovaisesti kysäistä että kuinka usein tällainen noviisi joutuu käytännössä noihin bunkkereihin kun oikeasti pelataan. Vastaus ei ollut rohkaiseva. Tai siis vastaus kyllä rohkaisi harjoittelemaan, koska siellä bunkkerissa kuulemma vieraillaan aika useasti.

Mikään uusi asia tai lyönti ei toistaiseksi ole ollut mielestäni helppo, eikä tämä kyllä tehnyt poikkeusta. Nyt tuntui erityisen vaikealta saada osuma oikeaan kohtaan, eli hiekkaan vähän ennen palloa. Varsinkin alkuun osumat tulivat voittopuolisesti suoraan keskelle palloa, jolloin pallo tietysti lentää minne sattuu.

Tässä hyväksi avuksi tuli harjoitus, jossa hiekkaan piirrettiin kaksi samansuuntaista pitkää viivaa ja mailalla alettiin hutkia osumia hiekkaan viivojen väliin. Vähä vähältä maila alkoi laskeutua niin ettei se enää humahtanut ohi hiekasta, vaan pikku hiljaa santa alkoi pöllytä kuten asiaan kuuluu. Tässä lyönnissä tekemistä on kuitenkin vielä paljon. Niin kuin on tietysti muissakin.

-Janne Leipijärvi-

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tapani Saarentola, kuvat ja videot: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...